Φόβους για ευρύτερη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς εξέφρασε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Καιρίδης επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει ισλαμιστική τρομοκρατία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Διαβάστε ακόμα: Καιρίδης για Μεταναστευτικό: Με την Τουρκία αναζητούμε φόρμουλα συνεργασίας ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση

Παράλληλα, ερωτηθείς πόσες αιτήσεις ασύλου έχουν γίνει δεκτές μέσα στο 2023 και τι γίνονται αυτοί που απορρίπτονται, ο Δημήτρης Καιρίδης απάντησε: «Στην Ελλάδα μέσα στο 2023 έχουν έρθει παράνομα περίπου 34 χιλιάδες, το σύνολο σχεδόν υποβάλλει αίτηση ασύλου, από αυτούς το ποσοστό επιτυχίας παραμένει κοντά στο 50%. Οι μισοί δηλαδή δικαιούνται και παίρνουν άσυλο σύμφωνα με τις διαδικασίες, οι άλλοι μισοί η αίτησή τους απορρίπτεται και εντέλει απορρίπτεται και σε τελευταίο βαθμό. Με την απόρριψη σε δεύτερο διοικητικό βαθμό στην Αρχή Προσφυγών που παίρνει περίπου έναν χρόνο και κάτι τίθενται προς απέλαση, είναι δηλαδή επιστρεπτέοι. Τις απελάσεις τις κάνει η Ελληνική Αστυνομία, δυστυχώς το ποσοστό των απελάσεων πανευρωπαϊκά είναι χαμηλό. Στην Ελλάδα είχαμε περίπου 2.000 απελάσεις το 2022».

Σε ό,τι αφορά τις δομές στην Ελλάδα, ο υπουργός είπε πως υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες από αραβόφωνους πληθυσμούς.

Ακόμη, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε πως η χώρα χρειάζεται μια λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν προβλέπει αύξηση του μεταναστευτικού στην περίπτωση που γίνει η χερσαία επίθεση στην Παλαιστίνη

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Φοβάμαι μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση και δεν μιλάμε μόνο για τα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστινίων που είναι εγκλωβισμένοι στη Γάζα, μιλάμε ενδεχομένως και για κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο τυφλών ενεργειών 

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Η Ελλάδα δεν έχει δώσει τζιχαντιστή, δεν έχει δώσει ισλαμιστική τρομοκρατία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Είμαστε σε εγρήγορση. Υπάρχει κλίμα και όποιος παρακολουθεί το διαδίκτυο βλέπει μια τοξικότητα, βλέπει μια τζιχαντιστική ατμόσφαιρα.

ΔΗΜ: Αυτό είναι και μέσα στα κέντρα φιλοξενίας;

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες από αραβόφωνους πληθυσμούς σε σχέση με τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα, όλα αυτά όμως επιλύθηκαν. Να θυμίσουμε ότι οι δομές μας είναι ελεγχόμενες, όλοι καταγράφονται, ότι οι ακατάγραφοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν εκτός δομών και ότι έχουμε πετύχει μια ασφάλεια και για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο και για τις τοπικές κοινωνίες, που ζηλεύουν άλλες χώρες.

Ερωτηθείς πόσες αιτήσεις ασύλου έχουν γίνει δεκτές μέσα στο 2023 και τι γίνονται αυτοί που απορρίπτονται

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Στην Ελλάδα μέσα στο 2023 έχουν έρθει παράνομα περίπου 34 χιλιάδες, το σύνολο σχεδόν υποβάλλει αίτηση ασύλου, από αυτούς το ποσοστό επιτυχίας παραμένει κοντά στο 50%. Οι μισοί δηλαδή δικαιούνται και παίρνουν άσυλο σύμφωνα με τις διαδικασίες, οι άλλοι μισοί η αίτησή τους απορρίπτεται και εντέλει απορρίπτεται και σε τελευταίο βαθμό. Με την απόρριψη σε δεύτερο διοικητικό βαθμό στην Αρχή Προσφυγών που παίρνει περίπου έναν χρόνο και κάτι τίθενται προς απέλαση, είναι δηλαδή επιστρεπτέοι. Τις απελάσεις τις κάνει η Ελληνική Αστυνομία, δυστυχώς το ποσοστό των απελάσεων πανευρωπαϊκά είναι χαμηλό. Στην Ελλάδα είχαμε περίπου 2.000 απελάσεις το 2022.

ΔΗΜ: Οι άλλες 15.000 που πρέπει να απελαθούν πού βρίσκονται; 

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Κάποιοι από αυτούς φεύγουν πριν καν ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου, φεύγουν παράτυπα προς άλλους προορισμούς. Ο μαγνήτης Γερμανία είναι πάρα πολύ ισχυρός. Η χώρα μας παραμένει χώρα transit και όχι χώρα τελικού προορισμού.  

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ο μεταναστευτικός πληθυσμός στη χώρα μας βαίνει μειούμενος. Ο αριθμός συνολικά των αλλοδαπών στη χώρα μας έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, φύγανε και νόμιμοι μετανάστες που είχαμε, κυρίως αλβανικής καταγωγής, κοντά στις 200 χιλιάδες, αλλά φεύγουν και οι παράτυποι, φεύγουν και οι πρόσφυγες, αυτοί που έχουν πάρει προσφυγικό status. 

Ερωτηθείς πόση είναι η αύξηση φέτος του μεταναστευτικού κύματος 

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση. Είχαμε διπλασιασμό το 2022 σε σχέση με το 2021, φυσικό και επόμενο σε έναν βαθμό, καθώς ο κόσμος ξανάνοιξε μετά τον κορονοϊό, και έχουμε και δεύτερο διπλασιασμό το 2023. Ωστόσο, τις τελευταίες 25 μέρες παρατηρούμε σαφέστατη βελτίωση.