«Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε δικτάτορες σε άνοδο, νέες επιθέσεις κατά της Ελευθερίας του Λόγου και της Θρησκευτικής Ελευθερίας. Προσπάθειες να υπονομευθεί η Δημοκρατία», επισήμανε η Νάνσι Πελόζι, ομότιμη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στα πλαίσια του εναρκτήριου πάνελ της 27ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, στην Αθήνα, με τον τίτλο «Ενισχύοντας την Αλληλεγγύη: Πώς μπορεί η Ευρώπη να βγει δυνατότερη από την παρούσα γεωπολιτική αναταραχή;». Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Άλμπιν Κούρτι, πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ζόραν Ζάεφ, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Αρμέν Σαρκισιάν, πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας, και η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής, πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά, στην ομιλία της που απηύθυνε μέσω διασύνδεσης, ανοίγοντας την σχετική συζήτηση, η ομότιμη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόζι, ξεκίνησε αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πέρυσι στις ΗΠΑ, στην οποία τον καλωσόρισε για τα διακόσια χρόνια της ελληνικής Δημοκρατίας.

Πελόζι: "Ο Τζο Μπάιντεν συσπειρώνει τον ελεύθερο κόσμο"

«Η κεντρική ιστορία της εποχής μας είναι η μάχη μεταξύ Δημοκρατίας και Απολυταρχίας. Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε δικτάτορες σε άνοδο, νέες επιθέσεις κατά της Ελευθερίας του Λόγου και της Θρησκευτικής Ελευθερίας, προσπάθειες να υπονομευθεί η Δημοκρατία», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση.

«Τη στιγμή που μιλάμε, οι ήρωες της Ουκρανίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός άγριου αγώνα, όχι μόνο για τη δική τους ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία του κόσμου. Η εξαιρετική στάση τους ενάντια στη σκληρή σταυροφορία της Ρωσίας συνεχίζει να μας εμπνέει όλους. Στις ΗΠΑ είμαστε περήφανοι για την υπερήφανη ηγεσία του προέδρου μας, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συσπειρώνει τον ελεύθερο κόσμο να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τον αγώνα της Ουκρανίας για τη δημοκρατία, μέχρι να κερδηθεί η νίκη».

6006158

Η κυρία Πελόζι μίλησε ακόμη για την ανάγκη συνεργασίας «για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, την πιο πιεστική πρόκληση της εποχής μας». Ένα ζήτημα, όπως είπε, δημόσιας υγείας, καθαρού νερού και καθαρού αέρα για τα παιδιά μας, «ένα οικονομικό ζήτημα που σφυρηλατεί την πρόοδο προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, ένα ζήτημα παγκόσμιας ασφάλειας για την πρόληψη των συγκρούσεων που έρχονται από τον ανταγωνισμό».

Και καταλήγοντας σημείωσε: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και έχουμε την ιερή ευθύνη να διασφαλίσουμε ανθεκτικές κοινότητες για τις επόμενες γενιές. Καθώς ξεκινούν οι φετινές συζητήσεις, ας ανανεώσουμε τη δέσμευση να νικήσουμε την κλιματική κρίση. Καθώς αναδύονται οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να είμαστε βασισμένοι σε αξίες. Και πρέπει να ακούμε τις φωνές όλων των κοινοτήτων, καθώς εργαζόμαστε να διασφαλίσουμε ένα μέλλον που προάγει την ασφάλεια. Η ελευθερία, το κλίμα και η τεχνολογία βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας».

Η Γιούλια Τιμοσένκο, βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, σημείωσε όσον αφορά τον πόλεμο στο Ισραήλ και τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πολέμους, αλλά έναν: Τον πόλεμο των αιμοσταγών δικτατόρων εναντίον των Δημοκρατιών», εκφράζοντας την υποστήριξή της στον λαό του Ισραήλ που υπερασπίζεται το δικαίωμά του να ζει εν ειρήνη.

Τιμοσένκο: "Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δύο πολέμους, αλλά έναν"

6006095
«Πολύ συχνά με ρωτούν το ίδιο πράγμα: Θεωρείς ότι ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς θα αποσπάσει τον κόσμο από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία; Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πολέμους, αλλά έναν: Τον πόλεμο των αιμοσταγών δικτατόρων έναντι των Δημοκρατιών». Αυτό τόνισε από πλευράς της η βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, εκφράζοντας την υποστήριξή της στο Ισραήλ που υπερασπίζεται το δικαίωμά του να ζει εν ειρήνη. «Το ίδιο κάνει και ο λαός της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει χώρος για τη Χαμάς στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλο αιμοσταγές καθεστώς. Αυτά τα καθεστώτα πρέπει να κατανικηθούν». Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει τα κράτη που αγωνίζονται να ορίσουν ποια θα είναι η νίκη και πως αυτή «δεν πρέπει να περιλαμβάνει τις 50 αποχρώσεις του γκρι», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, αλλά «να πολεμήσουμε όλοι μαζί για την πραγματική νίκη όλων», ενώ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι αυτός μπαίνει σε ένα καινούργιο στάδιο με το φαινόμενο του «παρατεταμένου πολέμου», το οποίο θα πρέπει να δει η χώρα πώς θα το διαχειριστεί.

Ζάεφ: Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ως ένα παράδειγμα θεμελίωσης ενός κοινού μέλλοντος, βασισμένου στον διάλογο, ενώ η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως από τότε που επινοήθηκε ο όρος «παγωμένες συγκρούσεις», όπως ήταν στο παρελθόν το μέτωπο της Ουκρανίας με τη Ρωσία αλλά και το Μεσανατολικό, η ευρωπαϊκή διπλωματία ήταν ανεπαρκής, είχε συνηθίσει «να μην κάνει τίποτα», κάτι που πλέον πρέπει να αλλάξει δραστικά.

6006130

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αφού έθεσε ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Ισραήλ και αν θα υπάρξει κλιμάκωση στα βόρεια του Κοσόβου, σημείωσε πως «οι απαντήσεις θα δοθούν από τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου και θα πρέπει να δοθούν σύντομα». «Πρέπει όλοι να δείξουμε εγκράτεια και η διπλωματία και ο διάλογος να βρίσκονται στο κύριο μέτωπο», σημείωσε, αναφέροντας πως «για να υπάρξει σταθερότητα χρειάζονται ξεκάθαρο όραμα και υπομονή». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία «είχε στόχο να θέσει τα θεμέλια ενός κοινού μέλλοντος» αλλά και πόσο σημαντικό είναι «να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα μέσα από τον διάλογο» και την προσπάθεια κατανόησης και των δύο πλευρών, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που δέχθηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και πρότυπο επίλυσης διαφορών». Αναφέρθηκε ακόμη στην Πρωτοβουλία των Βορείων Βαλκανίων για τη μετατροπή τους από περιοχή συγκρούσεων σε περιοχή ανάπτυξης, αλλά και στον ρόλο της Ρωσίας, ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία «είχε έναν υβριδικό πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια».

Ντόρα Μπακογιάννη: Αν ο κόσμος αλλάζει και εμείς παραμένουμε αργοί, πολύ γρήγορα θα καταστούμε εκτός πλαισίου

6006155
Η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής και πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων, ανέφερε πως «στην Ευρώπη αντιδρούμε με πολύ αργό ρυθμό. Για πάνω από 30 χρόνια η Ευρώπη αισθανόταν ασφαλής λόγω της αμερικανικής προστασίας και ήταν βέβαιη πως οικονομικά θα τα πήγαινε καλά, λόγω και του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία». Τότε ήταν, είπε, που επεκτάθηκε ο όρος «παγωμένες συγκρούσεις», όπως εκείνες σε Κόσοβο, Ουκρανία -με τις Συμφωνίες του Μινσκ- και βέβαια το Μεσανατολικό. «Είχαμε συνηθίσει να μην κάνουμε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά «και αυτό πρέπει να αλλάξει δραστικά». Ως δε παράγοντα που συνέβαλε σε αυτή την ευρωπαϊκή στάση, ανέφερε τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης. «Αν ο κόσμος αλλάζει και εμείς παραμένουμε αργοί, πολύ γρήγορα θα καταστούμε εκτός πλαισίου», προειδοποίησε, ενώ ανέφερε πως όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, «η Ελλάδα είναι ένας τίμιος μεσίτης, ένας διαμεσολαβητής στην περιοχή».

Ένα κενό στα δυτικά σύνορα της Ε.Ε. και η σημασία των μικρών χωρών

Ο Άλμπιν Κούρτι, πρωθυπουργός του Κοσόβου, προειδοποίησε όσον αφορά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πως «αυταρχικές δυνάμεις προσπαθούν και εργάζονται να αποσταθεροποιήσουν γειτονικές χώρες» και σημείωσε πως η δημοκρατία δεν είναι ανέφικτος στόχος, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα του, ενώ κατήγγειλε υποχώρηση της Σερβίας από τη δημοκρατία. Αναφέρθηκε στο περιστατικό της 24ης Σεπτεμβρίου, όταν παραστρατιωτικές οργανώσεις σκότωσαν έναν αστυνομικό, αναφερόμενος σε πιθανή στήριξη των δυνάμεων αυτών από το καθεστώς στη Σερβία, αναφέρθηκε στην αποστολή όπλων από την Κίνα, ενώ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια ένα «κενό» το οποίο θα πρέπει να κλείσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, προκειμένου να μην επιτρέπουν στις αυταρχικές δυνάμεις να ενισχύουν τις αρχές τους.

6006129

Ο Αρμέν Σαρκισιάν, πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας, αναφέρθηκε στην τεράστια καταστροφή που συντελείται στον Καύκασο, σε σχέση και με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Έχουμε πάνω από 100.000 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε, και «χιλιάδες νεκρούς», αναφερόμενος και στον πόλεμο 14 ημερών του 2020, στον οποίο η Δύση δεν έδωσε τότε ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνοντας πως «πρέπει να δίνουμε προσοχή στις μικρές χώρες». Ως παράδειγμα μικρής επιτυχημένης χώρας, ανέφερε και το Ισραήλ, ενώ μιλώντας για την αβεβαιότητα στον σημερινό κόσμο, είπε πως «ζούμε σε έναν νέο κβαντικό κόσμο, σε ένα σταυροδρόμι και το τέλος μιας εποχής».

Δείτε βίντεο από τις ομιλίες της 27ης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist