Τα βήματα που προβλέπονται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές μελών και στελεχών του κόμματος, ανέλυσε μιλώντας στο Action24 ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, με αφορμή την παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη στην Επιτροπή από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Κοτσακάς παρουσίασε τα 3+1 βήματα που προβλέπονται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές

1. Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή μέλους, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος.

2. Ορίζεται Τριμελές Γραφείο το οποίο προχωρά την προδιαδικασία, μιλώντας με τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελόμενο. Σημειώνεται ότι ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο-τρεις μάρτυρες αν χρειάζεται.

3. Ακολουθεί η εισήγηση του Τριμελούς Γραφείου στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι βήματα πρέπει να ακολουθηθούν, το είδος της ποινής (εάν αυτή πρέπει να επιβληθεί.

Τι χρειάζεται για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Επιπλέον, ο Αντώνης Κοτσακάς διευκρίνισε ότι για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας απαιτείται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της.

«Στην προκειμένη περίπτωση, καλώς ή κακώς έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στο καταστατικό «όταν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή (όχι π.χ. παρατήρηση ή αναφορά) όπως η αναστολή ιδιότητας για κάποιους μήνες ως ένα χρόνο ή διαγραφή».

Στη συνέχεια ο Αντώνης Κοτσακάς εξήγησε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελέγη περιφερειακά καθώς κάθε περιφέρεια εξέλεξε τα μέλη που της αντιστοιχούσαν. «Από το Συνέδριο εκλέχθηκε μόνο η Επιτροπή Δεοντολογίας. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, θέλω αυτό να είναι σαφές», επεσήμανε ο ίδιος.

Αντώνης Κοτσακάς: Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ανέφερε ακόμα ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα οποία συμμετέχουν τα υπό έλεγχο στελέχη πρέπει και αυτά να γνωμοδοτήσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. «Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη», επισήμανε.

Ακόμη διευκρίνισε ότι η διαδικασία αίρεται στην περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Σχολιάζοντας την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιεί την άποψή του ότι στελέχη «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος», ο Αντώνης Κοτσακάς είπε ότι «είναι μία πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει πολλές φορές χρήση αυτού του δικαιώματός του. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό, αλλά είναι εθιμικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος, είναι αξιολογική κρίση».

Ερωτηθείς για το αν αυτή η κρίση δεσμεύει κάποιον, απάντησε σαφώς «όχι βέβαια».

Τέλος, στην ερώτηση αν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια, αν τα δύο τρία των μελών στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν εγκρίνουν μια διαγραφή, ο κ. Κοτσακάς απάντησε «καταστατικά, όχι»