Θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα έχουν πάρει όλα τα στρατόπεδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑπαρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του νέου προέδρου δηλώνουν πως η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά.

Υποστηρίζουν δε ότι αυτά τα στελέχη (της Ομπρέλας δηλαδή) ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό. Το απόγευμα χθες, τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και κάτω από το βάρος των σοβαρών εξελίξεων από την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει για διαγραφή τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Στέφανο Τζουμάκα. Παράλληλα, συνεδρίασε και η ομάδα του Νίκου Παππά, που όπως είναι γνωστό στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, για να δει πώς θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται με σπασμένα τα φρένα και να κατρακυλά στο όριο να βρεθεί στην τρίτη θέση.

Μήνυμα

Τα προεδρικά στελέχη, πάντως, επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τα στελέχη της Ομπρέλας ότι οι ίδιοι αποφάσισαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Δηλώνουν παράλληλα πως ο αγώνας είναι μονομέτωπος με την κυβέρνηση της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη του, τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη», πρόσθεταν, διευκρινίζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με τα συγκεκριμένα στελέχη, δηλώσεις των οποίων και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντίθετες με το καταστατικό και επιζήμιες για τον χώρο της Αριστεράς. «Είναι φανερό ότι οι συστημικοί πυλώνες λειτουργούν ως πρόθυμοι σπόνσορες ενός πρωτοφανούς αγώνα να πλήξουν την επανάκαμψη της Αριστεράς και τη νικηφόρο πορεία της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Σε αυτό το παιχνίδι είμαστε όλοι και όλες απέναντί τους. Κανείς δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθεια για την τελική νίκη», έλεγαν.

Φίλης: Το σκοτεινό διαδίκτυο στήριξε τον Κασσελάκη

 
Πάντως και χθες συνεχίστηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στα στελέχη της Ομπρέλας αλλά και σε όσους στήριξαν τον νέο πρόεδρο και σήμερα βλέπουν το κόμμα τους να κλονίζεται.
«Τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως και τον Τραμπ, τον στήριξε το “σκοτεινό διαδίκτυο”», δήλωσε ο Ν. Φίλης (Σκάι) δίνοντας συνέχεια σε όσα έχει καταγγείλει ο Π. Σκουρλέτης και σημειώνοντας πως, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις απόψεις του, τότε «δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του κόμματος».

Ο κ. Φίλης επανέλαβε για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «προσπαθεί με θολό τρόπο να προωθήσει ένα σχέδιο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό ευρύχωρο κόμμα, πράγμα που θέλουν δυνάμεις της ολιγαρχίας της χώρας. Αυτά που λέει εξυπηρετούν την κατάρρευση της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Πρόσθεσε δε ότι προβάλλει την προσωπική του ζωή ως εργαλείο: «Κάνει πολιτική με reality - είναι δυνατόν να εμπνεύσει αυτό; Η μέχρι στιγμής παρουσία του είναι μια παρουσία που ταυτίζεται με την προβολή της προσωπικής του ζωής και όχι με τα προβλήματα των πολιτών».

Γ. Τσίπρας: Πρέπει να χωρίσουμε

Από την πλευρά των στελεχών που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας, υποστήριξε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, ότι: «Δεν είναι το θέμα οι διαγραφές, πρέπει να χωρίσουμε. Όταν δεν υπάρχει κανένα έδαφος συζήτησης, χωρίζεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει για διάλυση, για αποχώρηση ή έστω διάσπαση μπορεί να πάει, σε διάλυση δεν θα πάει. Αν κάποιος θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, καλύτερο είναι να φύγει».

«Σαμποτάζ»

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, ανέφερε ότι «η διαφωνία είναι θεμιτή. Όταν περνάει τα εσκαμμένα, έχουμε πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει τα εσκαμμένα», είπε σχολιάζοντας τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν συνάδει με το αξιακό», συμπλήρωσε (Open). Τόνισε ακόμα: «Εγώ επιμένω και λέω ότι από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ούτε έχει την πρώτη ευθύνη ο πρόεδρος - ούτε για τα προηγούμενα ούτε για το τι επιλογές γίνανε στις αυτοδιοικητικές, γιατί δεν ήταν πρόεδρος. Είναι πρόεδρος 20 μέρες, δεν θα του φορτώσουμε και το προπατορικό αμάρτημα τώρα…».

Και συμπλήρωσε: «Εδώ γίνεται, και το λέω ευθέως, σαμποτάζ κανονικό. Αν ήθελες να επιχειρηματολογήσεις απέναντι στη ΝΔ, αυτό θα έπρεπε να κάνεις. Κι αν είχες δύο σημεία, θα έπρεπε να τα συζητήσουμε, να τα λύσουμε. Κι αν είναι υπερβάλλουσα πολύ η διαφωνία, τότε βλέπουμε τι κάνουμε. Τώρα, αντί το μέτωπο να είναι στη ΝΔ, όλη τη μέρα σε όλα τα κανάλια γίνεται αυτή η συζήτηση». Ο Κ. Ζαχαριάδης επισήμανε πως αποτελεί ευθύνη της νέας ηγεσίας να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πλευρές, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά και η αναγνώριση του αποτελέσματος της κάλπης. Παράλληλα τόνισε πως η περιδίνηση της εσωστρέφειας έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα για το κόμμα.