Για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας μίλησε από την Νάξο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε τη Νάξο και παρουσίασε το σχέδιο του κόμματος για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, μιλώντας σε θεματική εκδήλωση στη Νάξο, που οργάνωσε η Χαριλάου Τρικούπη ώστε να τιμήσει τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο έργο της αείμνηστης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία «έδειξε αφοσίωση στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», όπως τόνισε, ενώ, ανέδειξε τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ εφεξής με στόχο να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να οικοδομήσει πολιτικές πραγματικής αναβάθμισης του ΕΣΥ.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε τις διαφορές με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και περιέγραψε τη στρατηγική χάραξη του κόμματος με ορίζοντα τετραετίας.

Διαβάστε επίσης: Παρακολουθήσεις: Γραφείο τεκµηρίωσης ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης - Η αποκλειστική του αρμοδιότητα

 «Αύριο, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης μας Προέδρου, Φώφης Γεννηματά. Που εργάστηκε με αφοσίωση και όραμα για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έθετε πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της δράσης τον άνθρωπο και αυτή την πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη τιμούμε σήμερα.


Από τη Νάξο, συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας σε κάθε γωνιά της χώρας για να διαμορφώσουμε μαζί με όλους εσάς τις προτάσεις για μία Ελλάδα ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε ότι ο αγώνας έχει στόχο «στις επόμενες εθνικές εκλογές το προοδευτικό μας πρόγραμμα να είναι το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας».

Νίκος Ανδρουλάκης: Επιμένουμε στον δρόμο της αξιοπιστίας

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «έχουμε να επιμείνουμε στον δρόμο της αξιοπιστίας, του σύγχρονου λόγου που δίνει ρεαλιστικές και συνάμα προοδευτικές απαντήσεις στις αγωνίες και τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Αυτή την πορεία επιδοκίμασε ο λαός, τόσο στις εθνικές εκλογές, όσο και τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σταθερή εκλογική άνοδο και βρέθηκε στην όχθη των νικητών, ενώ παράλληλα υλοποιεί τη δέσμευση για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και πολιτική αυτονομία».

Το ερώτημα που έθεσε κατόπιν, αφορούσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά τη Δημόσια Υγεία. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τι κάνει; Αποτελεί πολιτική της επιλογή να μην προκηρύσσει θέσεις μονίμων, αλλά να καλύπτει τα κενά με επικουρικούς και με εργαζομένους με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή παρατάσεις, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών», υποστήριξε μεταξύ άλλων και περιέγραψε «οκτώ μεγάλες αλλαγές για το ΕΣΥ του μέλλοντος»:

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Για αυτόν τον σκοπό προτείνουμε:

– Τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη.

– Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ, που ίδρυσε το ΕΣΥ, θα καταφέρει να το αναγεννήσει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας»

– Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

– Να ενισχυθεί το «Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας. Οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

– Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

3η παρέμβαση: Η Υγεία στα Νησιά.

– Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμίας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.

– Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους

Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων. Είναι αναγκαίο αυτά να ισχύουν όχι μόνο για τις νέες προκηρύξεις θέσεων, αλλά και για τους ήδη υπηρετούντες.

Συγκεκριμένα:

– Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων μετάβασης στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα.

– Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας.

– Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια.

Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς ιατρούς.

Παρέμβαση 4η: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

– Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών και όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων.

– Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.

– Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Ώστε να μην έχουμε δεκαεπτά Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει ένα Νοσοκομείο στην –πολυπληθή πια– Ανατολική Αττική.

5η παρέμβαση: Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

– Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων

– Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

– Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

6η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

– Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες

– Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται αμέσως όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.

– Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.

– Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα – ανθυγιεινά.

– Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις

– Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ιατροί:

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.

Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.

7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

– Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.

– Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα.