Στη σκιά του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η ατζέντα της συνάντησης στην οποία θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την υποστήριξη που προσφέρει η Ευρώπη στην Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει μετά τη ρωσική εισβολή, τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., την οικονομία, το Μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και τις εξελίξεις στον Καύκασο, στο Σαχέλ και στα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία-Κόσοβο).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ως είθισται προηγείται –σήμερα το πρωί δηλαδή– της Συνόδου Κορυφής, ενώ στο περιθώριο αυτής θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μετά τις τελευταίες εκλογές στην Πολωνία αναμένεται να επανέλθει στην πρωθυπουργία της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης στο δείπνο της ΕΚΤ: Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αδύνατον να δίνονται πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και λιγότεροι για Μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ήδη από το πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ως προς τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών, ενώ τη Δευτέρα επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές και να επαναλάβει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, όπως έκανε στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Τη διάσταση αυτή επισήμανε τόσο δημοσίως όσο και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει –και ως ηγέτης χώρας της Ανατολικής Μεσογείου– τον προβληματισμό του για τη διάχυση της κρίσης που εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, που είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και να επαναλάβει τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, θέση και της Ε.Ε. - όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των «27» του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.

Το Μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Στην ατζέντα των «27» είναι και το Μεταναστευτικό-προσφυγικό, υπό το πρίσμα πλέον και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των «27» την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ακόμη, θα συζητηθεί η διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας – διάσταση που, όπως υπογραμμίζουν, δικαιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ την πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αύριο, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (Eurosummit). Η Σύνοδος πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P και ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πλέον η θετική έκπληξη της ευρωζώνης τόσο ως προς τις αναπτυξιακές όσο και ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις.