«Μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, οι στρατιώτες θα παίρνουν μια πιστοποίηση που θα είναι απαραίτητη για την επαγγελματική τους πορεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφορικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατευσίμων. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα μπορούν να παίρνουν κάποιες ψηφιακές δεξιότητες.Ο στόχος είναι από την ΕΣΣΟ του Σεπτεμβρίου του 2024 να μπορούν να παρέχονται μέσα από τα κέντρα δια βίου μάθησης του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού όλες αυτές οι δεξιότητες».

Διευκρίνισε πως η πιστοποίηση αυτή θα χρησιμοποιείται ως τίτλος για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εξετάζεται μοριοδότηση για το δημόσιο.

Σχετικά με τη θητεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «Αν πάει 30 ημέρες αντί για 20 ημέρες πάει παραμεθόριο. Αν πάει 20 ημέρες το πιο απομακρυσμένο κέντρο νεοσυλλέκτων είναι στη Θεσσαλονίκη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη 

Για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο σκοπός είναι από το 2024 να μπορούμε να προσφέρουμε στους νέους της πατρίδας μας έναν ποιοτικό χρόνο. Έχετε ακούσει πολλές φορές αιτιάσεις ότι πάει κάποιος στη θητεία του και ουσιαστικά είναι ένας «χαμένος χρόνος», αυτό προσπαθούμε εμείς να το καλύψουμε δίνοντας τους τις δυνατότητες μέσα από ένα πλαίσιο που σχεδιάζουμε με τον κ. Δένδια έτσι ώστε φεύγοντας ο νέος να έχει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη στην επαγγελματική του πορεία, σε ειδικότητες κρίσιμες για την αγορά εργασίας

Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μέσα από το πρόγραμμα «θητεία ευκαιρία» θα μπορεί κάποιος να παίρνει ένα πιστοποιητικό ανάλογα με την εκπαίδευση που θα παίρνει, ενός μήνα ή δυο μήνες αναλόγως, έτσι ώστε φεύγοντας κάποιοι οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν πριν πάνε στο στρατό να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το πιστοποιητικό σαν τίτλο για να μπορεί να υπάρχει μια πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα και σκεφτόμαστε ενδεχομένως να υπάρχει και μια μοριοδότηση ακόμα και στο δημόσιο τομέα. Θα μπούνε μέσα για παράδειγμα ειδικότητες που θα είναι χρήσιμες για τις πρώτες βοήθειες, για την πολιτική προστασία δηλαδή για τομείς που βλέπουμε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γίνονται μια καθημερινότητα.

ΔΗΜ: Άρα ο κ. Κικίλιας για την πολιτική προστασία μπορεί να πάρει από στρατευσίμους που έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους;

Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αν αυτό μπορεί να μπει μέσα σε προκηρύξεις του δημοσίου και να υπάρχει μια επιπλέον μοριοδότηση βεβαίως θα μπορεί και να γίνει, για αυτό είμαστε και σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, όταν ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος οι δήμοι έχουν μεγάλες ανάγκες σε ναυαγοσώστες θα υπάρχει για παράδειγμα μια ειδικότητα ναυαγοσώστη, θα υπάρχουν δηλαδή όλα εκείνα τα απαραίτητα μαθήματα προκειμένου στις προκηρύξεις των δήμων να μπορούν με αυτό το χαρτί να προσλαμβάνονται αυτοί οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα. Αυτή τη στιγμή είναι μια σειρά από ειδικότητες, θα είναι για παράδειγμα μάγειρες, θα είναι χειριστές μηχανημάτων δηλαδή και τεχνικά επαγγέλματα.

Για τις ψηφιακές δεξιότητες

Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα μπορούν να παίρνουν κάποιες ψηφιακές δεξιότητες. Στην ουσία τα tablet ή διάφορα άλλα εργαλεία που επεξεργαζόμαστε είναι το μέσο ο σκοπός είναι να πάρουν τις δεξιότητες. Ο στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να είναι από τον Σεπτέμβριο του ’24, χρειάζονται μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ο στόχος είναι από την ΕΣΣΟ του Σεπτεμβρίου του 2024 να μπορούν να παρέχονται μέσα από τα κέντρα δια βίου μάθησης του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού όλες αυτές οι δεξιότητες.

Αναφορικά με την στράτευση του κ. Κασσελάκη

Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχω καμία ενημέρωση, περιμένουμε να δούμε αν θα εκτίσει το μίνιμουμ της θητείας με βάση τη νομοθετική πρόβλεψη 20 μέρες ή τους 6 μήνες.

ΔΗΜ: Θα τον στείλετε όπου θέλει, λεει ότι θέλει να πάει σε κάποιο ακριτική περιοχή

Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αν εκτίσει το μίνιμουμ δηλαδή τη βασική εκπαίδευση αυτό αναγκαστικά το κάνει σε κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, δεν έχουμε ακριτικά κέντρα. Αν θέλει να υπηρετήσει τη θητεία του παραπάνω από 20 ημέρες ανάλογα το που θα τον κατατάξει το επιτελείο μπορεί να πάει και στην παραμεθόριο.

ΔΗΜ: Δηλαδή μπορεί να κάνει ένα μήνα; Αν κανει ένα μήνα μπορεί να πάει στην παραμεθόριο 

Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, θεωρητικά έχει αυτό το δικαίωμα. Δεν είναι επιλογή όμως του κάθε στρατεύσιμου, είναι που θα τον κατατάξει το επιτελείο.