Στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, στα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, αλλά και στο αίτημα της Αθήνας για περισσότερους πόρους σχετικά με το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα κολακευτικά λόγια των Ευρωπαίων ομολόγων του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. «Αυτή είναι μια αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβάλλει η χώρα μας να μετατραπεί από το “μαύρο πρόβατο” σε μια χώρα που σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε:

«Αυτό, έχει να κάνει και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θέλω να επαναλάβω ότι αυτό είναι μια μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού και είναι λάθος κάποιοι να την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία καθώς η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος ενός κύκλου που κράτησε πολλά χρόνια για την χώρα μας μας πήγε πίσω και με την απώλεια του ΑΕΠ η Ελλάδα έχασε το 25% αλλά άντεξε και σήμερα αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Εμείς υποβάλλαμε τις προτάσεις μας για τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά ούτως η άλλως σήμερα η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις. Είμαστε ήδη στον σωστό δρόμο αλλά θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και δεν μας επιβλήθηκαν από γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες».

Μητσοτάκης: Ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης την ερχόμενη εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να στηριχτούν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανσή τους.

«Μία σημαντική πρόοδος η οποία έχει συντελεστεί επί των ημερών αυτής της διακυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η μεγαλύτερη εξειδίκευση στη στήριξη, ανάλογα με το πού κάνει περισσότερο ή λιγότερο κρύο. Όμως, έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μία μεγάλη αδικία σε αυτή τη στήριξη, αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια ουσιαστικά δεν είχαν καμία στήριξη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Γι’ αυτό από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών, των νοικοκυριών, που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια. Θεωρώ ότι είναι μία δίκαιη και σωστή παρέμβαση, ειδικά από τη στιγμή που -καθώς θα φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας ότι δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές- οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Απογευματινής», οι συσκέψεις στο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι συνεχείς. Πιο πρόσφατη, αυτή που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη (25/10) με τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Θόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες  συνέχισης κάποιας μορφής στήριξης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το νέο έτος. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου - υπουργείο Οικονομικών - υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζονται τη φόρμουλα μίας πιο στοχευμένης οικονομικής στήριξης, βασιζόμενης ως επί το πλείστον σε οικογενειακά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια. Την ίδια ώρα, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να αντιμετωπιστεί γενικότερα το θέμα της ακρίβειας.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση – Εκτός κλίματος ο Ερντογάν

Ανάγκη για περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην ανάγκη περισσότερων πόρων για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το ταμείο αλληλεγγύης που έχει εξαντληθεί για να στηρίζονται οι χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Προφανώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού, πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: