Ένας νυν και ένας πρώην του ΠΑΣΟΚ «έσταξαν φαρμάκι» για τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, στη σκιά των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το κόμμα αδύναμο να καρπωθεί την… ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου σχεδόν έπλεξε το εγκώμιο του Στέφανου Κασσελάκη και ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος «κάρφωσε» την ηγεσία, λέγοντας ότι «με τέτοια κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να είναι εν αναμονή κυβέρνηση».

«Επικοινωνιακά νεκρό»

Αυτά σε μια συγκυρία κατά την οποία η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί με όρους καθαρά πολιτικούς να δώσει το στίγμα της, στην προσπάθεια αφενός να εμφανιστεί ως η μόνη σοβαρή αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφετέρου να περάσει το μήνυμα ότι η επικοινωνία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την πολιτική, υπονοώντας προφανώς την υπερέκθεση του Στέφανου Κασσελάκη στη δημόσια σφαίρα. Η καθήλωση ωστόσο του ΠΑΣΟΚ στα ποσοστά των εθνικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι ένας κόσμος εγκαταλείπει μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητευμένος από όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί προβληματισμό αναφορικά με την ικανότητα διείσδυσης του κόμματος στην κοινωνία και ειδικότερα στις νέες γενιές.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι επικοινωνιακά νεκρό, ειδικά στους νέους», τονίζουν στελέχη του Κινήματος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται τόσο πολύ το κομμάτι της επικοινωνίας. Πολύ περισσότερο όταν στο εκλογικό σώμα έχουν ήδη ενταχθεί δύο γενιές, οι Millenials και η Gen X, οι οποίες συνομιλούν με την πολιτική με όρους και πρότυπα της ψηφιακής εποχής και των κοινωνικών δικτύων. Τα ίδια στελέχη παραπέμπουν στο πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε επιτυχώς τις ψηφιακές πλατφόρμες για να συνομιλήσει με τους νέους, τονίζοντας τη μεγάλη υστέρηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το επίπεδο.

''Φρέσκος αέρας''

Ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε με θετικά λόγια για τον Στέφανο Κασσελάκη, κάνοντας μια σύνδεση με όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την παλιά φρουρά της Κουμουνδούρου. «Πιστεύω ότι είναι φρέσκος αέρας για το πολιτικό σύστημα. Το ότι τον κυνηγάνε τόσο τα social media, δεν ξέρω αν φταίει εκείνος. Αφού είναι και από την Αμερική, το παίζει το παιχνίδι. Δεν του βγήκε, αλλά ο κατασπαραγμός που του γίνεται είναι… too much. Δείτε αυτούς που τον κυνηγούν, δείτε τις φάτσες των ανθρώπων που δεν τον θέλουν και αν αυτοί τραβάνε ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Αν ο Τσίπρας τον προώθησε, ίσως το προέβλεψε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής, μιλώντας στο Action 24.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά του, σημείωσε πως ο ίδιος δικαιώθηκε που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. «Ήταν η πρόβλεψή μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έλεγα ότι θα πιάσουμε υπερδιπλάσιο ποσοστό και αν δεν το πιάσουμε θα φύγω, γιατί έβλεπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Όχι όμως με την κατάρρευση να φτάσει στο 20% που έφτασε στις πρώτες εκλογές και στο 17,8% στις δεύτερες του Ιουνίου. Όχι, αυτό δεν μπορούσα να το προβλέψω. Ούτε φυσικά την περίπτωση Κασσελάκη μπορούσα να έχω δει. Δεν τον ήξερα τον άνθρωπο», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Όσα υπολόγιζα έγιναν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και αποτελούσαν την πολύ μεγάλη δυνατότητα για το κόμμα στο οποίο ανήκα, το ΠΑΣΟΚ, που στις εκλογές του 2023 δεν το πέτυχε και που θα επιδιώξει -φαντάζομαι- να το πετύχει με κάποιο τρόπο το 2024 στις ευρωεκλογές. Φαίνεται όμως να μην κερδίζει το παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ, γιατί η δημοσκόπηση της GPO δείχνει το κόμμα στο 11,9%, με τον ΣΥΡΙΖΑ 1% παραπάνω. Με τέτοια κατάρρευση και τέτοια κατάντια, τώρα το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είναι κυβέρνηση σε αναμονή».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 30/10