Στην στάση που κρατάει η Ελλάδα στο Παλαιστινιακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Economist με τον Φράνσις Φουκουγιάμα. Σημείωσε ότι διατηρούμε επαφές με όλα τα κράτη της περιοχής, τονίζοντας ότι δεν συνομιλούμε την Χαμάς καθώς πρόκειται για μια τροποκρατική οργάνωση.  

«Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο ψήφισμα του ΟΗΕ» είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τον Φρ. Φουκουγιάμα στο συνέδριο του Economist. «Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» πρόσθεσε. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία» είπε ότι είμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. Εχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. «Είμαστε αντικειμενικοί σε ότι αφορά τη συνολική μας πολιτική» είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι μια λύση μπορεί να υπάρξει αυτή των «δυο κρατών». Τόνισε ότι αν γίνει δυνατό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια για θαλάσσης η Ελλάδα θα συμμετάσχει.

Mitsotakis_Economist1
Mitsotakis_Economist2
Mitsotakis_Economist3
Mitsotakis_Economist4

«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης. Τόνισε, δε, αντιπαραθέτοντας εμμέσως τη στάση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας, ότι «δεν μιλάμε στη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση».

«Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επιδείξει την ανάλογη αποτελεσματικότητα» είπε -μεταξύ άλλων - ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή. 

Mitsotakis_Economist5


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν την στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία, καθώς και η ΕΕ να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Όταν μιλάμε για τη δική μας αμυντική ικανότητα είναι προφανές ότι στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς. Ένα από τα θέματα που συζητάμε όταν μιλάμε για το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας είναι να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό. Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας για την ελευθερία και την κυριαρχία μας», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες: 

Mitsotakis_Economist_11
Mitsotakis_Economist_12
Mitsotakis_Economist_13
Mitsotakis_Economist_14
Mitsotakis_Economist_15
Mitsotakis_Economist_16
Mitsotakis_Economist_17
Mitsotakis_Economist_18

 

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το σενάριο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Επέλεξε να μην ρισκάρει προγνωστικά, εστιάζοντας στις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Φουκουγιάμα, για να τονίσει ότι, «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο φημισμένος πολιτικός επιστήμονας είπε πως νόμιζε ότι «είχαμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ» μετά την ήττα του στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Τι είπε για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσιοτάκης σημείωσε επίσης ότι εξαρτάται από την Τουρκία για το αν θα παραμείνει αυτό το καλό κλίμα, καθώς η χώρα μας είναι σταθερή ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαφορές μας. «Θα κάνω ότι μπορώ για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν είμαστε εχθροί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, εστιάζοντας στην επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γείτονα. «Η μοίρα της γεωγραφίας μας θέλει δίπλα-δίπλα. Θα ήταν καλό σε αυτήν την πολύπλοκη περιοχή να μην έχουμε ακόμη μια πηγή έντασης» παρατήρησε.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το καλό κλίμα θα αντέξει. «Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αυτό που αρχίσαμε, να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, μπορεί να διατηρηθεί. Εμείς είμαστε συνεπείς. Η Τουρκία έχει κάνει πολλές στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε χώρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με όσα γίνονται στη γειτονιά και με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά λέει ότι είναι απελευθερωτικό κίνημα», επισήμανε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε φωτογραφίες:

KMitsotakis_Economist1
KMitsotakis_Economist2
KMitsotakis_Economist3
KMitsotakis_Economist4
KMitsotakis_Economist5
KMitsotakis_Economist6
KMitsotakis_Economist7
KMitsotakis_Economist8

«Η ανισότητα η μεγαλύτερη πρόκληση στις σύγχρονες κοινωνίες»

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ανισότητα ως τη μεγαλύτερη εξ αυτών. «Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες και να τις ενδυναμώσουμε» τόνισε, χαρακτηρίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, ως πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα των πρόσφατων πολωνικών εκλογών και τη νίκη του Ντόναλντ Τουσκ.

Γα τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα. Μεταξύ άλλων, επιχειρηματολόγησε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης μπορούν να είναι αποτελεσματικότερες με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και αναφέρθηκε στην προσφάτως συσταθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή επιστημόνων, για τον σκοπό αυτό.

Για την επιβίωση του δυτικού πολιτισμού

Η τελευταία ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης αφορούσε στο κατά πόσον είναι εφικτό να επιβιώσει ο δυτικός πολιτισμός σε ένα δυσμενές περιβάλλον, όπως το σημερινό. Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την έννοια του «υγιούς πατριωτισμού», με τους πολίτες να είναι περήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα, αλλά αυτό να μην οδηγεί σε διαχωρισμούς και διενέξεις.

Δείτε βίντεο από την συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Φράνσις Φουκουγιάμα: