Την τρίτη προειδοποίηση μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι κάτι που βρίσκεται στο μυαλό του, αλλά οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τέτοιες ώστε να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό.

Οι δύο προηγούμενες προειδοποιήσεις αφορούσαν κυρίως σε ζητήματα συμπεριφοράς, αυτή όμως ήταν πιο ξεκάθαρη και οριοθετημένη: Όσοι υπουργοί δεν «τρέξουν» τα προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RRF), θα αξιολογούνται αρνητικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, οι επιδόσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα είναι στην κορυφή της σχετικής ιεράρχησης από τον πρωθυπουργό.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις Μητσοτάκη στους υπουργούς

«Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας», είχε πει στο κλείσιμο της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο (στις 18 Οκτωβρίου) ο κ. Μητσοτάκης. «Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι ‘πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε’. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη», συμπλήρωσε με νόημα, αναφερόμενος σε υπουργούς που έδειξαν στοιχεία υπεροψίας και αλαζονείας – ιδίως στο διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών – προκαλώντας δυσαρέσκεια και ενόχληση σε σημαντική μερίδα των πολιτών.

Είχε εξάλλου προηγηθεί το βράδυ της κάλπης του δεύτερου γύρου η φράση του κ. Μητσοτάκη ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη», που ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε σε όσους με δηλώσεις τους παρουσίασαν σημάδια έπαρσης.

Η τρίτη προειδοποίηση μπορεί ουσιαστικά να «χάθηκε» δημοσιογραφικά μέσα στα όσα ειπώθηκαν για Ισραήλ, ΗΠΑ και Τουρκία στη συζήτηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φράνσις Φουκουγιάμα στο συνέδριο του Economist, ήταν όμως σαφής: «Όλοι οι υπουργοί μου, που είναι εδώ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στον πίνακα αξιολόγησής μου υπάρχει ένα στοιχείο στην κορυφή, το οποίο παρακολουθώ εγώ και ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. ο Νίκος Παπαθανάσης), και αυτό είναι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του RRF, διότι αν χάσεις ένα ορόσημο, ένα ορόσημο, έχεις καθυστέρηση σε όλο το πρόγραμμα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα: Αλλαγή πορείας από Μητσοτάκη: Σε διαρκή αξιολόγηση οι υπουργοί από το Μαξίμου – Πότε θα γίνει ο ανασχηµατισµός

Τα 331 ορόσημα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το RRF συνολικά 32 δις ευρώ, με ορίζοντα το 2026 και αυστηρές προθεσμίες και προαπαιτούμενα. Η χώρα μας έλαβε προχρηματοδότηση, ύψους 3,96 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία εκταμιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021. Τον Απρίλιο του 2022 έγινε η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής (3,6 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» και τον Ιανουάριο του 2023 η εκταμίευση της δεύτερης πληρωμής, 3,6 δισ. ευρώ. Η τρίτη δόση ύψους 1,718 δις είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί το Σεπτέμβριο, ωστόσο έχει καθυστερήσει τόσο διότι έγινε αναθεώρηση από ελληνικής πλευράς για τη χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών στις πληγείσες από τον Daniel περιοχές, όσο και γιατί εκκρεμεί ένα προαπαιτούμενο, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), όπου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ κατόπιν προσφυγών ενδιαφερομένων.

Σε ένα σύνολο 331 ορόσημων (επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων) που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2026, η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει υλοποιήσει το 13%, δηλαδή 43 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Απομένουν συνεπώς 288 ορόσημα, που κατανέμονται ως αρμοδιότητες σε διάφορα υπουργεία, κάτι που παρακολουθεί στενά το Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί κρίσιμης σημασίας την απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, για τη διατήρηση της χώρας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα: Μεταρρυθμίσεις: ''Σπριντ'' από την κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών - Με ταχύτητα η ψήφιση των νοµοσχεδίων