Επτά μεταρρυθμίσεις μπαίνουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να δείξει στην πράξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει μπει σε αμιγώς προεκλογική τροχιά, αλλά συνεχίζει να υλοποιεί το έργο της εν μέσω θέρους. Ο σχεδιασμός που θα συζητηθεί σήμερα είναι ευρύς και περιλαμβάνει από την έναρξη της διαδικασίας για την πιθανή υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας από τη χώρα μας μέχρι την εθνική στρατηγική για το νερό, αλλά και την αναθεώρηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Διαβάστε: Κυβέρνηση: Επιχείρηση ευρείας προβολής των έργων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης - "Όταν μας ρωτάνε πού πήγαν τα λεφτά, εδώ πήγαν τα λεφτά" το μήνυμα Μητσοτάκη

Επτά μεταρρυθμίσεις μπαίνουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου

Αναλυτικά, οι μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν σήμερα και αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν, είναι οι ακόλουθες:

1) Εθνική Στρατηγική για τα Ύδατα: Όπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, πρόκειται για το πρώτο στρατηγικό κείμενο εθνικής εμβέλειας, που θέτει τις προτεραιότητες και χαράσσει τις κατευθύνσεις πολιτικής της χώρας για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και τη μακρόπνοη προστασία των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Η επάρκεια, η προστασία και η ανθεκτικότητα των υδατικών πόρων συνιστούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς επηρεάζουν άμεσα την κοινωνική συνοχή και τη στρατηγική ανθεκτικότητα της χώρας, υπογραμμίζει το αρμόδιο Υπουργείο. Προσθέτει δε ότι η Στρατηγική θέτει ως κεντρικό όραμα την υδατική ασφάλεια και την κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας, μέσω μιας ορθολογικής, ψηφιακά προηγμένης και ολιστικής διαχείρισης των υδάτων, που εγγυάται την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικό νερό, προστατεύει τα υδάτινα οικοσυστήματα και υποστηρίζει τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

2) Νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη δευτερογενή χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, που προβλέπει τη σύσταση Γνωμοδοτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Επιτροπής Δεοντολογίας, καθορίζει τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας και της ΗΔΥΚΑ και ρυθμίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης, πρόσβασης, επεξεργασίας και περαιτέρω χρήσης δεδομένων για σκοπούς δημόσιας υγείας, έρευνας, καινοτομίας και χάραξης πολιτικής. Επίσης εισάγει αυστηρούς μηχανισμούς διαφάνειας, εποπτείας και συμμόρφωσης, με σεβασμό στα δικαιώματα των φυσικών προσώπων, μέχρι την πλήρη επιχειρησιακή ωρίμανση των αναγκαίων τεχνολογικών και οργανωτικών υποδομών.

3) Νομοσχέδιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1711 ως προς τη βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

4) Νέες πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα της πολιτικής για την οδική ασφάλεια, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος σχεδόν από την έναρξη εφαρμογής του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στο Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύουν το γεγονός ότι η μείωση στα θανατηφόρα τροχαία είναι ήδη αισθητή. Για τα νέα μέτρα θα υπάρξει σχετική εισήγηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Κώτσηρα.

5) Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα: α) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1712 σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1203 σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου.

6) Αναθεώρηση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2026, με σχετική εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

7) Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Πυρηνική Ενέργεια, για την οποία θα γίνει εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο. Τη δημιουργία του κυβερνητικού αυτού οργάνου είχε προαναγγείλει πριν από μερικούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη βούλησή του για σταδιακή στροφή της Ελλάδας σε μερική χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον. «Η Ελλάδα οφείλει να εξετάσει με σοβαρότητα το αν οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες μπορούν να έχουν έναν ρόλο στο ενεργειακό της μείγμα. Κάποιοι αναφέρονται σε παλαιότερη δήλωσή μου που απέρριπτε τους κλασικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, στην οποία και εμμένω. Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες αποτελούν διαφορετική τεχνολογία, τόσο ως προς τις απαιτήσεις ασφάλειας όσο και ως προς το μέγεθος της επένδυσης και θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί αυτή η επιλογή. Θα συγκροτήσουμε μια υπουργική επιτροπή υψηλού επιπέδου, η οποία θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα αυτό», έγραφε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, η χώρα μας έχει ολοκληρώσει επιτυχώς επτά αιτήματα πληρωμής επιχορηγήσεων και έξι αιτήματα πληρωμής δανείων που αφορούν σε 204 ορόσημα και έχει εισπράξει ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 24,6 δισ. ευρώ, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 10,93% του ΑΕΠ της χώρας (με στοιχεία 2023) και στο 68,5% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου. Η Ελλάδα έχει εδώ και δύο μήνες υποβάλει το όγδοο αίτημα πληρωμής επιχορηγήσεων και το έβδομο αίτημα πληρωμής δανείων, έχοντας εκπληρώσει επιπλέον 34 ορόσημα και φθάνοντας τα 238 ορόσημα (ποσοστό 62%) με τον μέσο όρο της Ε.Ε. σήμερα στο 60%.