Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς θεαματικά πολιτικά αποτελέσματα -δεν αναμένονταν ούτως ή άλλως τέτοια- πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εθιμοτυπική συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, περίπου έναν μήνα μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού σημείωνε με νόημα μετά το πέρας της συνάντησης πως ανάλογες συναντήσεις, που εν πολλοίς είναι αυτονόητες στα προηγμένα κράτη της Δύσης, στη χώρα μας αποτελούν ακόμη… ειδήσεις. Έτερη κυβερνητική πηγή πληροφόρησης παρατηρούσε σκωπτικά πως «η είδηση σήμερα είναι πως η συνάντηση έγινε, γιατί κάποιες άλλες ακόμα εκκρεμούν», αφήνοντας σαφή αιχμή για την απροθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να συναντηθεί θεσμικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι έχει και αυτός προσκληθεί.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που ανέλαβε να σπάσει τον πάγο και να επιχειρήσει να αμβλύνει την εμφανή αμηχανία του Στέφανου Κασσελάκη ρωτώντας τον μπροστά στις κάμερες κατά πόσον έχει προσαρμοστεί στους νέους χώρους. Πάντως, στις αιτιάσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί του εκλογικού συστήματος που διέπει τους αποδήμους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να επισημάνει ότι ο εκλογικός νόμος είναι σαφής και καθορισμένος και πως το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι κατοχυρωμένο για κάθε Έλληνα πολίτη.

Διαβάστε ακόμα: Όσα έγιναν στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Κασσελάκη – Τι καφέ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό (Εικόνες)

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Κασσελάκη

Η διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή -Μητσοτάκης και Κασσελάκης τα είπαν κατ’ ιδίαν σχεδόν μία ώρα- προδίδει, σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, το καλό κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση ανάμεσα στους δύο κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες.

Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επισημαίνει πως το καλό κλίμα στη χθεσινή τους επαφή δεν συνεπάγεται, ούτε προφανώς και προμηνύει, συγκλίσεις ή ακόμη και συναντίληψη σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής.

«Δεν ήταν αυτό, εξάλλου, το… επίδικο, ούτε είχαμε ποτέ τέτοιες προσδοκίες», δηλώνει η ίδια πηγή, μολονότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάψει να επισημαίνει πως ο τόπος έχει ανάγκη από μία αντιπολίτευση που θα ασκεί με τρόπο εποικοδομητικό τον ρόλο της. Έτερο κυβερνητικό στέλεχος υπενθύμιζε την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι «ο κ. Κασσελάκης μού είναι συμπαθής», για να δικαιολογήσει προφανώς το καλό κλίμα του χθεσινού τετ α τετ.

Μετά το τέλος του, μάλιστα, ανώτερη κυβερνητική πηγή επισήμαινε προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα επιτελεία

Μάλιστα, πληροφορίες της «Απογευματινής» επιμένουν πως το καλό κλίμα μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας του τετ α τετ, στον χώρο υποδοχής, όπου ο γραμματέας του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο Μιχάλης Μπεκίρης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη και οι αναπληρωτές διευθυντές Γιώργος Ευθυμίου και Χρήστος Ζωγράφος υποδέχθηκαν τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Καπνισάκη, την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη και τον Μπάμπη Παπαδάκη.

Είχε προηγηθεί εξάλλου παραμονές του ραντεβού η συμφωνία επί της… χορογραφίας για τη χθεσινή συνάντηση. Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη, όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους. Πληροφορίες, δε, φέρουν τους δύο άνδρες να συμφώνησαν πως θα μπορούν να συνομιλούν και απευθείας, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο από τις περιστάσεις.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή