«Εμείς είμαστε ο λαός του φωτός, αυτοί είναι ο λαός του σκότους, θα πραγματοποιήσουμε την προφητεία του Ησαΐα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, βάζοντας φωτιά στο σκηνικό των τελευταίων ημερών. Η επικαλούμενη βιβλική προφητεία μάς φέρνει στον νου συγκλονιστικές εικόνες για έναν πόλεμο που θα γίνει στις περιοχές αυτές του Ισραήλ, τη Μάχη του Αρμαγεδδώνα, όπως αναφέρει και η Αποκάλυψη.

Μπορεί αυτό να θεωρείται συμβολικό, φουτουριστικό, σίγουρα όμως η συγκέντρωση τόσων στρατιωτικών δυνάμεων σε μια μικρή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τόσες στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες να αναμετρηθούν μεταξύ τους δεν προμηνύει δυστυχώς τίποτε θετικό.

Χωρίς προηγούμενο φαίνεται να είναι η συγκέντρωση στρατιωτικής ισχύος στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και άλλων δυνάμεων στη σκιά του νέου πολέμου που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. Πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών της Συμμαχίας, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και βρίσκονται σε αναμονή.

Η Βρετανία θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία και αεροσκάφη εποπτείας στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να υποστηρίξει το Ισραήλ. Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS «Dwight D. Eisenhower» ήδη διέσχισε τα Στενά του Γιβραλτάρ και πλέει για να ενωθεί με αυτή του USS «Gerald R. Ford» CSG. Όταν φτάσει, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχουν συγκεντρώσει στόλο τουλάχιστον 73 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και των 30 και πλέον πλοίων του ΝΑΤΟ που θα συμμετάσχουν στη ναυτική άσκηση Dynamic Mariner στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας.

Αποστολή

Στρατιωτικοί αναλυτές, όπως και ο ελληνικής καταγωγής απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, εκτιμούν ότι αυτός ο στόλος δεν συγκεντρώνεται μόνο για να βοηθήσει τους Ισραηλινούς να καταστρέψουν τη Χαμάς. Αυτός ο ισχυρός στόλος, όπως λέει, φαίνεται ότι έχει μόνο μία πιθανή αποστολή: «Να εξαλείψει όλη τη ρωσική, ιρανική και συνδεδεμένη με το Ιράν στρατιωτική δύναμη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Συρία, στον Λίβανο και το Ιράκ».

Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν είναι συνταγή καταστροφής. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένες στην Ανατολική Μεσόγειο (το αεροπλανοφόρο USS «Dwight D. Eisenhower» και το USS «Gerald R. Ford») βρίσκονται εκεί ώστε σε περίπτωση που οξυνθούν τα πράγματα να αποτρέψουν πιθανές απειλές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν. Το Ιράν διαθέτει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα. Ιδιαίτερα τα πυραυλικά του συστήματα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του είναι από τα πλέον υπερσύγχρονα και μπορούν να καταστούν άμεση απειλή για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Το πρόβλημα όμως ανακύπτει από το γεγονός ότι και οι Κινέζοι κατευθύνονται στην περιοχή και οι Ρώσοι διαθέτουν εκεί ισχυρή παρουσία. Οι Κινέζοι στέλνουν την 44η ναυτική ομάδα συνοδείας, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων, ένα πλοίο εφοδιασμού και δύο φρεγάτες, ενώ οι Ρώσοι έχουν μόνιμη παρουσία σε δύο βάσεις τους στη Συρία με άγνωστο αριθμό υποβρυχίων, που φέρουν τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal. Επίσης, σε παράκτια περιοχή του Ισραήλ έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται και να εγκαθίστανται 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες για να ενισχύσουν τις ισραηλινές δυνάμεις, με πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ήδη εμπλέκονται σε μάχες στη Γάζα, την ώρα που Γερμανοί «ράμπο» βρίσκονται σε Κύπρο και Γάλλοι κομάντο έχουν αναπτυχθεί στον Λίβανο.