Αιχμές για τη διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ άφησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως όταν εκλέγεις πρόεδρο από περαστικούς, δεν ενδυναμώνεις την εσωτερική διαδικασία, ενώ διερωτήθηκε σε ποιον λογοδοτεί ο πρόεδρος αυτός.

Ακόμα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως όταν είσαι σε ένα κόμμα και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πρέπει να ξέρεις πώς λειτουργεί αυτό, διαφορετικά έχεις ψηφίσει μια αδιαμεσολάβητη ασημαντότητα.

Τα συντροφικά μαχαιρώματα είναι μια παράδοση στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά, πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσον αφορά στο ΜέΡΑ25, επισήμανε ότι βρίσκεται σε εσωτερική κριτική και ανασυγκρότηση, μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουνίου.

Επέμεινε στο σύστημα πληρωμών «Δήμητρα» και ερωτηθείς για τον Στέφανο Κασσελάκη, απάντησε πως θα ήταν ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Ν.Δ.


Αποσπάσματα της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, κος Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Τα συντροφικά μαχαιρώματα είναι μια παράδοση στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά».

«Κανένας από εμάς που φύγαμε νωρίς από το ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούμαστε να χαιρόμαστε με τη σημερινή κατάντια ούτε καν να τη σχολιάζουμε μόνο και μόνο από σεβασμό στο 1 εκατομμύριο ανθρώπους που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτό το κόμμα», επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θεωρώ ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου και ολόκληρης της Κεντρικής Επιτροπής από τον κάθε περαστικό που δεν συμμετείχε στον εσωτερικό διάλογο, σε όποιο προοδευτικό κόμμα το κάνεις αυτό, δεν ενδυναμώνει την εσωτερική δημοκρατία, το αντίθετο την αποδυναμώνει. Όταν εκλέγεσαι πρόεδρος από τους περαστικούς, από ανθρώπους που μπήκανε ψηφίσανε, φύγανε, εξαφανιστήκανε σε ποιον λογοδοτεί ο πρόεδρος αυτός σε αυτούς τους περαστικούς;
Όταν είσαι πολίτης και ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα δύο μήνες προεκλογικής καμπάνιας όλο και κάποιο debate θα έχεις ακούσει, όλο και θα έχεις ζήσει στο πετσί σου το τι έχει κάνει η κυβέρνηση όταν είσαι σε ένα κόμμα και υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, απόψεις όπως στο ΣΥΡΙΖΑ όπως στη ΝΔ όπως στο ΜέΡΑ25 πρέπει να ξέρεις τι γίνεται μέσα στο συνέδριο μέσα στην Κεντρική Επιτροπή, να έχεις παρακολουθήσει τον εσωτερικό διάλογο αλλιώς πως ψηφίζεις; Αλλιώς καταλήγεις να ψηφίζεις αδιαμεσολάβητες ασημαντότητες. Μιλώ γενικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι ο κ. Κασσελάκης «αδιαμεσολάβητη ασημαντότητα», απάντησε: «Θα σας επιτρέψω να αποφασίσετε μόνοι σας. (γέλια). Εγώ αναφέρομαι ακόμα και για το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ. Για οποιαδήποτε κομματική διαδικασία δεν εξασφαλίζει ότι ο εσωκομματικός που πρέπει να είναι έντονος γιατί αλλιώς πως προκύπτει το εκλογικό πρόγραμμα; Έχεις πέντε υποψήφιους όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ξέρεις ποιες είναι οι συγκεκριμένες τους τοποθετήσεις για το χρηματιστήριο ενέργειας, για τα κόκκινα δάνεια, για το τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση αυτού του κόμματος στο Παλαιστινιακό πως θα ψηφίσουν μεταξύ τους στη βάση ποιος έχει καλύτερο tiktok; Αυτό είναι το τέλος της πολιτικής».

Για την ήττα του ΜέΡΑ25, ανέφερε: «Η δική μας η αποτυχία δεν ήταν με το θέμα της Δήμητρας γιατί όταν βγήκε η Δήμητρα ανεβήκαμε στις δημοσκοπήσεις. Η δική μας η αποτυχία είναι ότι στεναχωρήσαμε κόσμο. Στεναχωρήσαμε κόσμο θυμίζοντάς του δύσκολα πράγματα. Όταν μιλάγαμε για ρήξη, εγώ την πιστεύω τη ρήξη αλλά ο κόσμος είναι κουρασμένος. Μπήκα σε ένα ταξί μετά τις εκλογές, αυτού του ταξιτζή χρωστάω την πολιτική μου ανάλυση της ήττας μας. Μου είπε «συμφωνώ με αυτά που λες, ξέρω ότι αυτά που λες είναι έτσι πάμε χάλια αλλά δεν θέλω να σ’ ακούω να τα λες. Θέλω να περάσω ένα καλό καλοκαίρι». Όλη μας η καμπάνια βασιζότανε σε μια πάρα πολύ ειλικρινή ανάπτυξη της άποψης μας ότι χρειάζεται μια σημαντική ρήξη με πράγματα τα οποία κάνουν τη χώρα μη βιώσιμη αλλά αυτό είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων μας».

Αναφορικά με τον κ. Κασσελάκη και αν τον συνδέει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Εγώ είχα προβλέψει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015 και για αυτό και έφυγα κιόλας. Άργησε να έρθει αλλά έρχεται. Είναι μια διαδικασία που δεν έχει σχέση με τον κ. Κασσελάκη. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ σε μια χώρα που δεν χωράει δύο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει από τον κ. Τσίπρα. Η απόφαση του κ. Τσίπρα να μεταμφιέσει μια βαριά αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική ως αριστερή έβαλε τις βάσεις για τη μετεξέλιξη αυτή που έχουμε. Τον κ. Κασσελάκη δεν τον ξέρω, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος δεν τον γνωρίζω δεν μπορώ να τον κρίνω, από αυτά που βλέπω από την εικόνα του θα ήταν ένας εξαιρετικός πρόεδρος της ΝΔ».

Ερωτηθείς αν θα κατέβει στις ευρωεκλογές, απάντησε: «Βεβαίως».