Η Ανανεωτική Αριστερά, που συμμετέχει στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, με βάση την πρόσφατή της συνεδρίαση τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνθήκες ανατροπής της δεξιάς ηγεμονίας και νέοι συσχετισμοί με προοδευτικό προσανατολισμό.

Ειδικότερα, εκδόθηκε ομόφωνα η κάτωθι ανακοίνωση:

1. Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του πρώτου γύρου επιβεβαιώνουν την επικράτηση της συντηρητικής παράταξης, όπως καταγράφηκε άλλωστε και στις κοινοβουλευτικές κάλπες. Στον δεύτερο γύρο όμως υπήρξε μια ορατή ρωγμή στην κυριαρχία της ΝΔ. Τα ψηφοδέλτια με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, χωρίς κομματικές προσκολλήσεις εξασφάλισαν σημαντικές νίκες στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Θεσσαλίας στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην αλαζονεία της Κυβέρνησης. Πέτυχαν παράλληλα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες λειτούργησαν ως κινητήρια δύναμη ανατροπής των συσχετισμών. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

2. Την ίδια ώρα η φωτιά στην Μ.Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στην Παλαιστίνη δημιουργεί ευρύτατη ανησυχία για την παγκόσμια ειρήνη. Το Ισραήλ αξιοποίησε αυτή τη δραματική κατάσταση για μια αντεκδίκηση η οποία παίρνει τα χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης σε βάρος των ήδη συρρικνωμένων δικαιωμάτων και εδαφών του Παλαιστινιακού λαού και σε αντίθεση με τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών. Η κυβέρνηση με την αποχή της χώρας μας από το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι βάζει μία κυνική εκδοχή γεωπολιτικών συμφερόντων πάνω από τον ανθρωπισμό και την δίκαιη επίλυση της κρίσης.

3. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον σαφή ταξικό της προσανατολισμό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ζωή των πολιτών. Η ακρίβεια, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η όξυνση των ανισοτήτων, η απουσία ασφάλειας στην καθημερινότητα συγκροτούν μια γκρίζα εικόνα. Οι κολοσσιαίες θεσμικές παρεκτροπές με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών δείχνουν επίσης και τα σοβαρά τραύματα στην ποιότητα της Δημοκρατίας και στην συνταγματική ομαλότητα. Είναι ανάγκη αυτές οι πολιτικές να ηττηθούν. Στον ορίζοντα των Ευρωεκλογών πρέπει να υπάρξουν συνθήκες ανατροπής της Δεξιάς ηγεμονίας και νέοι συσχετισμοί με προοδευτικό προσανατολισμό.

4. Η δομική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει την κυβέρνηση να ασκεί τις αντικοινωνικές πολιτικές. Είναι πια υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ να οργανώσει κατά κύριο λόγο την αντιπολιτευτική του θέση. Με ισχυρή προγραμματική αντιπαράθεση προς την ΝΔ και οργάνωση κοινωνικών κινημάτων αντίστασης στις ασκούμενες πολιτικές. Με κοινωνικές και πολίτικες συμμαχίες «από τα κάτω» που ακυρώνουν στην πράξη την Συντηρητική γραμμή. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οφείλει να λειτουργήσει ως ένα πλατύ σχήμα της Κεντροαριστεράς. Συσπειρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις από την Σοσιαλδημοκρατία, την Ανανεωτική Αριστερά, την πολιτική Οικολογία και το Ριζοσπαστικό κέντρο. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ να μην περιοριστεί σε μια λογική ιστορικής δικαίωσης του παρελθόντος της Δημοκρατικής παράταξής, σε μια αυτοαναφορική φυσιογνωμία αλλά σε μια προσπάθεια υπέρβασης σχημάτων και συμβόλων που ευνοούν την νεωτερικότητα, τον σύγχρονο λόγο και εικόνα, την προγραμματική ανανέωση και την κινηματική ταυτότητα.

5. Η προσπάθεια για έναν νέο ρόλο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην αναζωογόνηση της παρουσίας του θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Τη συγκρότηση οργάνωσης νεολαίας με σχετική αυτονομία από το κόμμα.
  • Τη δημιουργία νέας συνδικαλιστικής παράταξής υπερβαίνοντας την σημερινή συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
  • Τον διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού πλαισίου για τον θεσμό με βάση τις προκλήσεις της νέας εποχής, απέναντι στις υπερσυγκεντρωτικές λογικές του “επιτελικού κράτους”.
  • Τη δραστηριοποίηση του Ινστιτούτου για την Σοσιαλδημοκρατία, ώστε να προωθείται ο ιδεολογικός διάλογος και η επαφή με τον χώρο των διανοουμένων και του πολιτισμού.
  • Τη διαμόρφωση μιας ανοιχτής επιτροπής για την πολιτική διεύρυνση του χώρου ώστε να συγκροτηθεί ένας ευρύτερος προοδευτικός πόλος με άξονα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Πάνω από όλα, τη μεγαλύτερη σημασία έχει η καθημερινή διασύνδεση με την κοινωνία, με τους πολίτες στους χώρους δουλειάς, η επαφή με τα νέα κοινωνικά κινήματα, η δημιουργική σχέση με τα συνδικάτα και τα επιστημονικά επιμελητήρια. Η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών έχει σημασία να κερδηθεί από τα κάτω, από την κοινωνία που ασφυκτιά. Μέσα από καθημερινές μάχες.