Με µοναδικό αντίπαλο τα προβλήµατα που δυσχεραίνουν την καθηµερινότητα των πολιτών και εχθρό τις χρόνιες παθογένειες του κράτους, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, µετά και την ολοκλήρωση των τελευταίων εκλογών για το 2023, προχωρά στην υλοποίηση της µεταρρυθµιστικής της ατζέντας, θέτοντας στο επίκεντρο πολιτικές που έχουν τελικό αποδέκτη τον πολίτη και στόχο τη βελτίωση των προβληµατικών πεδίων σε επίπεδο καθηµερινής ζωής.

Απόλυτη προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη η µάχη κατά της ακρίβειας

Απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η µάχη κατά της ακρίβειας, που αποτελεί το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα των πολιτών, µε τις τιµές στο λιανεµπόριο τροφίµων να αποτελούν «βραχνά» για τα νοικοκυριά και το οικονοµικό επιτελείο να έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο «δίνουµε από αυτά που έχουµε», αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω ενίσχυση των πολιτών, ακόµα και για χορήγηση «επιταγής ακρίβειας», κοντά στα Χριστούγεννα.

Με τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονοµίας να είναι θετική, µετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, στις προτεραιότητες του οικονοµικού επιτελείου βρίσκεται η προστασία των δανειοληπτών, κυρίως των ευάλωτων, ενώ ψηλά στην ατζέντα παραµένει η πάταξη της φοροδιαφυγής, µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο να στοχεύει στην αντιµετώπιση ζητηµάτων που αφορούν τη φοροαποφυγή, το καθεστώς της βραχυχρόνιας µίσθωσης και τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών.

Ο υπουργός Οικονοµικών, Κ. Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε άλλωστε ότι η αποκάλυψη φορολογητέας ύλης θα έχει τελικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, καθώς και τη µείωση των φορολογικών συντελεστών, στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής επιδίωξης για βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη.

Το κόστος της ενέργειας

Το κόστος της ενέργειας είναι ένας τοµέας τον οποίο το Μέγαρο Μαξίµου παρακολουθεί επισταµένως, υπό την ανησυχία για ανατροπές στις τιµές σε διεθνές επίπεδο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε στην ανακοίνωση δέσµης έξι µέτρων για την αγορά ρεύµατος, µε στόχο την προστασία των καταναλωτών, όπου µεταξύ άλλων προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίου τιµολογίου µετά τη λήξη του πλαισίου των οριζόντιων επιδοτήσεων, από την 1η.1.2024, αλλά και η καταβολή επιδόµατος θέρµανσης στους ευάλωτους πολίτες που θερµαίνονται µε ηλεκτρική ενέργεια, µε την έκτακτη ενίσχυση -που θα χορηγηθεί σε 1,2 εκατοµµύριο καταναλωτές και ανακοίνωσε ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης- να φτάνει το τρίµηνο τα 480 ευρώ.

Στον αγώνα κατά της αισχροκέρδειας το υπουργείο Ανάπτυξης

Στο τιµόνι του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται και τις συνέπειες της ακρίβειας στην καθηµερινότητα των πολιτών, µε τη στήριξη των καταναλωτών στο περιβάλλον των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, βρίσκεται ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος µε εντατικούς και αποτελεσµατικούς ελέγχους έχει ριχτεί στον αγώνα κατά της αισχροκέρδειας, µε στόχο την προστασία της ελληνικής οικογένειας από τις ανατιµήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα, η επιβολή προστίµων 2 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες Procter & Gamble και Unilever για παραβίαση του νόµου για το περιθώριο κέρδους, ήτοι αθέµιτη κερδοφορία. Παράλληλα, συνεχίζεται η πρωτοβουλία «Μόνιµη Μείωση Τιµής» για 233 προϊόντα, µε στόχο τη σταθερή µείωση των τιµών στο ράφι, σε είδη βασικής ανάγκης για τα νοικοκυριά.

Ψηφιακό κράτος

Στον στόχο της διευκόλυνσης του πολίτη και της αναβάθµισης των παρεχόµενων υπηρεσιών εντάσσονται οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, µε τον υπουργό ∆. Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κ. Κυρανάκη, για µείωση του τέρατος της γραφειοκρατίας, σύγχρονες και ποιοτικές δηµόσιες υπηρεσίες µε σεβασµό στα χρήµατα του πολίτη. Ηδη 50 νέες υπηρεσίες προστέθηκαν στην πύλη gov.gr σε 100 ηµέρες, ενώ το επόµενο διάστηµα αναµένεται στη Βουλή η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ για τις µεταβιβάσεις ακινήτων, στο νοµοσχέδιο για την οργάνωση και τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηµατολογίου.

Ανάταξη του τοµέα της ∆ηµόσιας Υγείας

Η ανάταξη του τοµέα της ∆ηµόσιας Υγείας αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για την κυβέρνηση, µε το βάρος για την ανασύνταξη του ΕΣΥ και την αντιµετώπιση των διαπιστωµένων παθογενειών δεκαετιών να αναλαµβάνει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα δροµολογηθούν -µε υψηλή προτεραιότητα- 10.000 προσλήψεις στον τοµέα της Υγείας, προκειµένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, µε 880 από αυτές να κατευθύνονται στο ΕΚΑΒ, για την καλύτερη λειτουργία του. Στις προτεραιότητες εντάσσεται και η ενίσχυση του θεσµού του προσωπικού γιατρού, που έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι το πρόσφατο παράδειγµα της καρατόµησης της διοίκησης του Βενιζελείου Νοσοκοµείου, λόγω της ταλαιπωρίας των πολιτών µε τις αναβολές χειρουργείων, και η στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τµήµατος του νοσοκοµείου µε ιατρικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τοµέα για ένα τρίµηνο, µε στόχο να µη λειτουργούν καθηµερινά µε λιγότερα από τέσσερα χειρουργικά τραπέζια.

Εκσυγχρονισµός των ΜΜΜ 

Το σχέδιο εκσυγχρονισµού των ΜΜΜ «τρέχει» ο υπουργός Μεταφορών και Υποδοµών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ταξίδεψε στο Πεκίνο, προχωρώντας τις διαδικασίες µε τον κινεζικό Οµιλο Yutong για την προµήθεια των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την ώρα που ο ΟΑΣΘ προχωράει σε προσλήψεις 150 οδηγών, που αναµένεται να δώσουν ανάσα στα προβλήµατα του οργανισµού.

Μεταρρύθµιση στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση 

Η µεγάλη µεταρρύθµιση της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και η αποκατάσταση της εµπιστοσύνης ανάµεσα στο κράτος και τον πολίτη αποτελεί την αποστολή της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραµέως, η οποία µε σύνθηµα «δηµιουργούµε ένα σύγχρονο, αποτελεσµατικό κράτος µε επίκεντρο τον πολίτη» προχωρά σε παρεµβάσεις µε στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το νοµοσχέδιο για τον νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων των φορέων του ∆ηµοσίου και η ενίσχυση της αποτελεσµατικότητάς τους, µε σκοπό την εξάλειψη παθογενειών του παρελθόντος, όπως αυθαιρεσίες, περιορισµένη λογοδοσία και έλεγχος, αλλά και κακοδιαχείριση. Στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων πολίτη - ∆ηµοσίου αναµένεται την επόµενη περίοδο η ηλεκτρονική εφαρµογή (app) για την αξιολόγηση των παρεχόµενων υπηρεσιών από τους πολίτες.

Αποκατάσταση του αισθήµατος της ασφάλειας των πολιτών

Η αποκατάσταση του αισθήµατος της ασφάλειας των πολιτών, κυρίως στον απόηχο των τελευταίων περιστατικών, βρίσκεται στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου, που προκρίνει την ανάληψη δυναµικών πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να µην καταγράφονται αρρυθµίες στη διαχείριση κρίσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόµου, δίνει έµφαση στον σχεδιασµό του στην καλύτερη αστυνόµευση στα µεγάλα αστικά κέντρα, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί 750 φύλλα πορείας για τις 1.000 αποδεσµεύσεις αστυνοµικών από τη φύλαξη διακεκριµένων προσώπων. Αν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο δείχνουν µείωση της εγκληµατικότητας, ωστόσο το επόµενο διάστηµα αναµένονται δραστικές ενέργειες για τη νεανική παραβατικότητα και εν γένει τη µείωση του δείκτη εγκληµατικότητας. Παράλληλα, ενισχύεται η παρουσία της Τροχαίας στους δρόµους, µε τις βεβαιωµένες παραβάσεις να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 70%. Στο ίδιο πνεύµα, γερανοί και µοτοσικλετιστές της Τροχαίας ανέλαβαν δράση κατά µήκος της Λεωφόρου Κηφισού, προκειµένου να περιοριστεί η ταλαιπωρία των οδηγών.

Αντιμετώπιση κρίσεων από την Πολιτική Προστασία

Κρίσιµος τοµέας µετά τις πρόσφατες δυσάρεστες εµπειρίες των φυσικών καταστροφών είναι η Πολιτική Προστασία, όπου στο επίκεντρο για την αντιµετώπιση κρίσεων µπαίνει η πρόληψη µε το «εµπροσθοβαρές» νοµοσχέδιο του υπουργού Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, το οποίο εστιάζει στα µέτρα που πρέπει να λαµβάνονται πριν από την εκδήλωση έκτακτης ανάγκης. Στον σχεδιασµό, µεταξύ άλλων, εντάσσεται η άµεση λήψη πρόσθετων προληπτικών µέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, όπως η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, η µερική αναστολή της υποχρέωσης προς εργασία, η αναστολή λειτουργίας σχολείων, η πρόβλεψη τηλεργασίας, η προληπτική αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.λπ., που θα κοινοποιούνται στους πολίτες µέσω του εργαλείου του 112.

Καλύτεροι μισθοί, μείωση της ανεργίας

Από τις µεγάλες προκλήσεις της τετραετίας είναι η µισθολογική αναβάθµιση τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα, µε τη δέσµευση για καλύτερους µισθούς να έχει αποτελέσει προεκλογικά βασική εξαγγελία της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο στόχος είναι να ανέλθει ο µέσος µισθός στα 1.500 ευρώ και στα 950 ευρώ ο κατώτατος, µε τα εργασιακά να τα έχει αναλάβει ο υπουργός των δύσκολων αποστολών, Αδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, υψηλά στην ατζέντα είναι ο στόχος να µειωθεί η ανεργία κάτω από 10%, µε τον κ. Γεωργιάδη να δροµολογεί την επαγγελµατική κατάρτιση των ανέργων µέσω της ∆ΥΠΑ. Στις µέχρι τώρα παρεµβάσεις του υπουργού Εργασίας εντάσσονται οι νοµοθετικές ρυθµίσεις για την προστασία των εργαζοµένων και την αναβάθµιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ µεγάλο στοίχηµα για τον υπουργό Εργασίας είναι η επίλυση του ζητήµατος µε τις εκκρεµείς επικουρικές συντάξεις.

Μόλις την Πέµπτη, το υπουργείο ενεργοποίησε δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες: το «συνοπτικό ιστορικό ασφάλισης», όπου οι ασφαλισµένοι του e-ΕΦΚΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν αναλυτικά την ασφαλιστική τους ιστορία, και την «ηλεκτρονική βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ», η οποία παρέχει µια πρωτοποριακή λύση για την άµεση και αποδοτική υποστήριξη των µη µισθωτών ασφαλισµένων, κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιµες υπηρεσίες.

Ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας και των νέων γονιών

Σηµαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστηµα για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας και των νέων γονιών, µε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπό την υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, να προχωρά στον διπλασιασµό του voucher, στα 500 ευρώ, που θα λαµβάνουν οι δικαιούχοι του προγράµµατος «Νταντάδες της γειτονιάς», ενώ γενναία αύξηση στο επίδοµα παιδιών, που φτάνει έως και τα 600 ευρώ ετησίως, µε περισσότερο ωφεληµένους τους γονείς δηµόσιους υπαλλήλους µε δύο παιδιά και άνω, έρχεται από την Πρωτοχρονιά. Τέλος, να σηµειωθεί ότι το επίδοµα µητρότητας της ∆ΥΠΑ επεκτείνεται στις αυτοαπασχολούµενες και στις αγρότισσες, ενώ έχει ήδη πραγµατοποιηθεί η επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της µητρότητας από έξι σε εννέα µήνες.

Μεταρρύθµιση στη ∆ικαιοσύνη

Το επόµενο διάστηµα θα προχωρήσει η επιβεβληµένη µεταρρύθµιση στη ∆ικαιοσύνη, µε στόχο τη µείωση του χρόνου απονοµής της και την αντιµετώπιση της δικοµανίας, µε τον Γ. Φλωρίδη να έχει αναλάβει το δύσκολο έργο.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»