Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Άγγελος Συρίγος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων, ο Άγγελός Συρίγος δήλωσε πως: «Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στο Ισραήλ και σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής του Ιράν στην όλη διαμάχη εκ των πραγμάτων θα υπάρξει άμεση εμπλοκή και της Κίνας και της Ρωσίας διότι προμηθεύονται από εκεί πετρέλαιο».

Ακόμη, ο Άγγελος Συρίγος σημείωσε πως: «Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα παραβιάσεως του ανθρωπιστικού δικαίου».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί για το τέλος του πολέμου

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή όχι. Η τελευταία επίσκεψη Μπλίνκεν παρότι κινήθηκε πολύ δυναμικά, επισκέφτηκε τον Μ.Αμπάς, τον πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής αναπάντεχα, τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήγε στο Ιράκ όλα αυτά δεν ήταν προγραμματισμένα, αυτό έδειξε ότι υπήρχε μεγάλη κινητικότητα παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή διπλωματικά δεν δείχνει να υπάρχει κάποιο φως.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί έχουν μπει και ισοπεδώνουν κάθε αντίσταση που υπάρχει με μεγάλο αριθμό αμάχων νεκρών το οποίο σε βάθος χρόνου θεωρώ ότι δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ.

Ερωτηθείς πόσο πιθανή θεωρεί την εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο του Ισραήλ

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα και σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής του Ιράν στην όλη διαμάχη εκ των πραγμάτων θα υπάρξει άμεση εμπλοκή και της Κίνας και της Ρωσίας διότι προμηθεύονται από εκεί πετρέλαιο. Δεν σημαίνει ότι αυτό θα οδηγήσει απαραιτήτως σε Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο και αυτός είναι και ο λόγος που η Αμερική έχει στείλει τεράστια δύναμη πυρός εκεί για να μην φτάσουμε σε Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο αλλά ότι τα πράγματα είναι επί ξηρού ακμής φαίνεται από το γεγονός ότι οι αμερικανοί μετά την αποστολή δύο αεροπλανοφόρων επέλεξαν να στείλουν και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο το οποίο μάλιστα ανακοίνωσαν εν χορδαίς και οργάνοις ότι το στέλνουν. Ο λόγος που το είπαν είναι για να περάσουν το μήνυμα είμαστε στην περιοχή με κάθε δυνατή δύναμη πυρός για να αποτρέψουμε την επέκταση του πολέμου που μπορεί να γίνει μεγάλος περιφερειακός πόλεμος και μπορεί να εξελιχθεί υπό ακραίες συνθήκες και σε Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζουν μαρτυρίες επαναπατρισθέντων Ελλήνων - "Έχω δει κομμένα μωρά στη μέση"

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα παραβιάσεως του ανθρωπιστικού δικαίου. Από πλευράς Χαμάς έγκλημα πολέμου είναι οι όμηροι, έγκλημα πολέμου είναι να κάνεις ανθρώπινες ασπίδες, έγκλημα πολέμου είναι να χρησιμοποιείς νοσοκομεία για να προστατευτείς και να έχεις τις στρατιωτικές σου εγκαταστάσεις. Από την άλλη πλευρά έγκλημα πολέμου είναι να βομβαρδίσεις νοσοκομείο. Μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι αλλά υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας δηλαδή χτυπάς ένα στόχο, θεωρείται λογικό να υπάρξουν κάποιοι άμαχοι νεκροί ίσως από το στόχο αλλά δεν θεωρείται λογικό να υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός αμάχων νεκρών.

Ερωτηθείς πόσο μπορεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν όψει του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Φαινομενικά δεν δείχνει να το επηρεάζει από εκεί και πέρα όμως επειδή είναι τμήμα των ευρύτερων σχέσεων της Δύσεως με την Τουρκία θεωρητικώς μπορεί να το επηρεάσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα το επηρεάσει και θα γίνει κανονικά.