Την ώρα που η παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της σύρραξης Ισραήλ - Χαμάς αλλά και την προοπτική γενίκευσης του πολέμου μεγαλώνει, η Ελλάδα είναι παρούσα και μάλιστα με ρόλο ενεργό στις δραματικές διπλωματικές διαβουλεύσεις τόσο για την εκτόνωση της κρίσης όσο και για την αποφυγή μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να εκπροσωπήσει ο ίδιος τη χώρα στη Διάσκεψη Ειρήνης, που φιλοξενεί αύριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η προοπτική διάνοιξης ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα σε απόσπασμα συνέντευξης που παρεχώρησε στο Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με έναν οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φθάσει σε όλους όσοι την έχουν πραγματικά ανάγκη, θα ήμασταν ευτυχείς να το κάνουμε».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «το πλεονέκτημα του θαλάσσιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο εν συγκρίσει με ένα φορτηγό. Συνεπώς, εάν τα logistics βγαίνουν και όντως βολεύει μία τέτοια προοπτική, παρά να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω αεροπλάνου και ακολούθως να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος να συμμετέχουμε σε μία τέτοια πρωτοβουλία».