Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κος Παναγιώτης Τσακλόγλου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Τσακλόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στο επίδομα ανεργίας.

Όπως είπε ο Πάνος Τσακλόγλου, υπάρχει σκέψη το ποσό του επιδόματος να είναι υψηλότερο και στη συνέχεια να μειώνεται και να αποτελεί κίνητρο για την αναζήτηση εργασίας.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πάνου Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν τρεις ενότητες, η πρώτη αφορά στη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης μετά υπάρχουν διάφορες άλλες ασφαλιστικές διατάξεις που είναι για την απασχόληση συνταξιούχων, για επιτάχυνση έκδοσης επικουρικών συντάξεων, παροχή επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και τέλος υπάρχει και μια σειρά διατάξεων που αφορούν τη ΔΥΠΑ.

Ερωτηθείς τι αλλάζει στα επιδόματα ανεργίας

Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη αναφορά στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη όπου λέει ότι τα επιδόματα ανεργίας δίνονται ουσιαστικά για να μην έχουμε κάποια απότομη μείωση στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων που μένουν άνεργα, αυτό όμως που γίνεται στην Ελλάδα είναι ότι το επίδομα ανεργίας φλάτ, είναι δηλαδή το ίδιο είτε ήσουν μεγαλοστέλεχος επιχείρησης είτε ήσουν ανειδίκευτος εργάτης.

ΔΗΜ: Θα αλλάξει αυτό ;

Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Θα το δούμε. Σχεδιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα η ΔΥΠΑ, η βασική λογική είναι -και γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτό- να παίρνουμε ένα ψηλότερο επίδομα ανεργίας μόλις γινόμαστε άνεργοι το οποίο όμως σταδιακά να μειώνεται δηλαδή να δίνει μεγάλα κίνητρα να βγεις από την ανεργία.

Αναφορικά για τα κίνητρα για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται

Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Το 2019 η περικοπή στη σύνταξη του εργαζόμενου συνταξιούχου ήταν 60% δηλαδή ήταν σχεδόν δήμευση. Προσωπικά εξεπλάγην όταν έμαθα ότι υπήρχαν 6.000 συνταξιούχοι οι οποίοι απασχολούνταν και το δήλωναν στον ΕΦΚΑ. Ο κ. Βρούτσης μείωσε αυτό το ποσοστό από 60 στο 30%, μέσα στο χρόνο είδαμε περίπου έναν πενταπλασιασμό των απασχολουμένων συνταξιούχων όμως και το 30% είναι ανορθολογικό με την έννοια ότι είτε δουλέψεις μια ώρα είτε δουλέψεις σε πλήρη απασχόληση η περικοπή είναι και πάλι 30%. Αυτό το οποίο αλλάζει με την τωρινή διάταξη είναι ότι ο συνταξιούχος θα κρατάει όλη του τη σύνταξη και θα υπάρχει ένας μικρός μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, θα είναι το 10% των ασφαλιστέων αποδοχών όσων είναι μισθωτοί ή το μισό της ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη όσων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Με αυτό τον τρόπο έχουμε υπολογίσει ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι σε καλύτερη κατάσταση με αυτό το καινούργιο το σύστημα. Ουσιαστικά λεει ότι δουλεύεις λίγο, πληρώνεις λίγο, δουλεύεις περισσότερο η εισφορά είναι μεγαλύτερη και υπάρχει και ένα πλαφόν σε αυτό το οποίο είναι το ετήσιο ποσό της εθνικής σύνταξης.

Αναφορικά με τη συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές

Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Η ισχύουσα κατάσταση είναι ότι αν κάποιος χρωστά 20 χιλιάδες αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή 6 χιλιάδες αν είναι αγρότης μπορεί να πάρει σύνταξη και το ποσό των 20 χιλιάδων ή των 6χιλιαδων ή ότι είναι μέχρι αυτό το όριο του γίνεται μια σταδιακή παρακράτηση σε 60 δόσεις. Αυτό που λέμε εμείς τώρα είναι ότι δημιουργούμε ένα δεύτερο όριο αλλά όχι με τους ίδιους κανόνες δηλαδή το 20 το πάμε 30 χιλιαδες και το 6 το πάμε στις 10 χιλιάδες αλλά εδώ ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις. Το πρώτο είναι ότι το άτομο αυτό πρέπει να έχει φτάσει στο όριο συνταξιοδότησης δηλαδή στα 67 χρόνια. Το δεύτερο είναι να έχει κάποιο επαρκές ασφαλιστικό χρονικό δηλαδή θέλουμε να έχει τουλάχιστον 20 χρόνια στα οποία έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και το τελευταίο είναι ότι θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν πέφτουμε σε συστηματικούς κακοπληρωτές αλλά πάμε σε πραγματικά ευάλωτους. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πάρετε σύνταξη από το ποσό το οποίο έχετε πάνω από 20 έως 30 χιλιαδες χρέος θα παρακρατούμε το 60% της σύνταξης μέχρι να πέσετε στα 20 χιλιαδες, άπαξ και πέσατε στις 20 χιλιάδες πηγαίνετε στην πάγια ρύθμιση και όταν τελειώσουν και οι 60 δόσεις μετά παίρνετε κανονικά τη σύνταξη σας.