Tο τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Μετά την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Βούτση, αλλά και του Γιώργου Σταθάκη, σήµερα ή, το αργότερο, αύριο το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης διασπάται και επισήµως, αφού πάνω από 40 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής θα καταθέσουν ένα πολιτικό κείµενο µε το οποίο θα δηλώνουν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας µάλιστα τους λόγους για τους οποίους κάνουν την κίνηση αυτή. Η αντίδραση αυτή θα έρθει για να προλάβει την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αναµένεται να καταδικάσει πολιτικά τον ∆ηµήτρη Βίτσα, τον Νίκο Φίλη, αλλά και τον Στέφανο Τζουµάκα για τα όσα έχουν πει µέχρι σήµερα εναντίον του, εκθέτοντας δηµοσίως το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, µάλιστα, ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή εσωτερικού δηµοψηφίσµατος για τους προαναφερθέντες, θέλοντας να δείξει ότι εµµένει στη θέση του για τη διαγραφή τους.

Τη ∆ευτέρα, πάντως, αναµένεται να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ίσως και η Πέτη Πέρκα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την τροχιά βρίσκεται και ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος. Σύµφωνα µε πληροφορίες, την ίδια ηµέρα δεν αποκλείεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πρόσωπα τα οποία στηρίζουν το εγχείρηµα αυτό. Ανάµεσά τους λέγεται ότι θα είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά και στελέχη που στο παρελθόν αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σήµερα προβλέπεται να δραστηριοποιηθούν εκ νέου, συµµετέχοντας στο νέο εγχείρηµα. Παράλληλα, προαναγγέλλονται µαζικές αποχωρήσεις από οργανώσεις και τις Νοµαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, στον σχεδιασµό της «Οµπρέλας» είναι τα προβεβληµένα στελέχη να φύγουν σταδιακά, για να παραµείνει ανοικτό το θέµα της διάλυσης του κόµµατος.

Προβληµατισµός για την επόµενη µέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Την κίνηση αυτή δεν θα ακολουθήσουν -για την ώρα- σύµφωνα µε πληροφορίες τα στελέχη που στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να παραµείνουν µέσα στο κόµµα και από εκεί να κάνουν κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν µέλη που στηρίζουν την τάση «6+6», καθώς και σε αυτό το στρατόπεδο υπάρχει µεγάλος προβληµατισµός για την επόµενη µέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Εφη Αχτσιόγλου στην πραγµατικότητα το επόµενο διάστηµα θα βρεθεί απέναντι στους συντρόφους της, αρκετοί από τους οποίους την πιέζουν να ακολουθήσει την «Οµπρέλα». Οπως σηµειώνουν, µάλιστα, στελέχη που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, η βουλευτής του ∆υτικού Τοµέα θα πρέπει το επόµενο διάστηµα -εφόσον επιθυµεί να παραµείνει στον ΣΥΡΙΖΑ- να εµφανιστεί αποφασιστική απέναντι στους συντρόφους, λέγοντας ότι η όποια κριτική γίνει στον νέο πρόεδρο θα εκφραστεί µέσα στο κόµµα. Στελέχη που βρίσκονται στη νεοπροεδρική οµάδα εκτιµούν, ωστόσο, ότι έχει µεγάλη σηµασία το πόσοι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θέλουν να υπάρξει εικόνα διάλυσης του κόµµατος.

Στο κείµενο που θα κατατεθεί από τα στελέχη της «Οµπρέλας» θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το κείµενό του, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι «το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε οριστικά µε την εκλογή Κασσελάκη», ενώ στο ίδιο µοτίβο κινήθηκαν και οι επιστολές αποχώρησης από Σκουρλέτη και Βίτσα, που ακολούθησαν. Πιο συγκεκριµένα, στο νέο, συλλογικό κείµενο:

- Θα γίνεται αναφορά στο τι έγινε από το 2019 και µετά, οπότε ακολουθήθηκε λάθος στρατηγική από το κόµµα, και πώς επικράτησαν τελικά οι λαϊκιστές, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι προπαγανδιστές του Μητσοτάκη.

-Θα υπογραµµίζεται ότι πλέον µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «αντιαριστερή» υστερία, η οποία έφερε την επικράτηση της lifestyle πολιτικής.

- Θα επισηµαίνεται ότι η νίκη της «τάσης Κασσελάκη» στρέφει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ στον «λαϊκισµό» και στην πολιτική και ιδεολογική αναβίωση ενός κόµµατος που προσοµοιάζει στο πάλαι ποτέ -εκτός τόπου και χρόνου πλέον- «παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ».

- Θα ασκείται κριτική στην επιλογή του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το κόµµα στην κοινωνία (εκλογή Τσίπρα από τη βάση). Η διαδικασία αυτή έφερε και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

- Φυσικά, θα γίνεται ειδική αναφορά στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ φέτος, που το χάσµα των δύο τάσεων έγινε µεγαλύτερο.

- Θα αναφέρεται ακόµα ότι ενεργοποιήθηκε το αφήγηµα περί υπονόµευσης του Αλέξη Τσίπρα από τις φράξιες και τις οµάδες και τα στελέχη της «Οµπρέλας» παρουσιάστηκαν ως ο εσωτερικός εχθρός. Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιµείνουν στις αναφορές τους περί τραµπισµού και θα επιχειρήσουν να αποδοµήσουν το αφήγηµα του Στέφανου Κασσελάκη ότι µόνο αυτός µπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το νέο κόμμα 

Φυσικά, στο κείµενο αυτό αναµένεται να υπάρχει σαφής αναφορά στη στόχευση που πρέπει να έχει ένα κόµµα της Αριστεράς, περιγράφοντας στην πραγµατικότητα το ιδεολογικό στίγµα του φορέα τον οποίο θα δηµιουργήσουν τα στελέχη της «Οµπρέλας» αµέσως µετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επισηµαίνεται ότι το κόµµα της Αριστεράς θα πρέπει να ασκεί ιδεολογική ηγεµονία για τη δηµοκρατία, τους θεσµούς, την εργασία, την Παιδεία, τον πολιτισµό, την οικονοµία και, από ένα σηµείο και µετά, για τον φεµινισµό και την οικολογία. Τα στελέχη της «Οµπρέλας» κατέληξαν σε αυτή την κίνηση αντιλαµβανόµενα ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύγκλισης απόψεων µε την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Την Πέµπτη συνεδρίασαν τα στελέχη αυτής της τάσης, τα οποία ανήκουν στην Κ.Ε., προκειµένου να καταλήξουν στον τρόπο που θα γίνει η αποχώρησή τους, αλλά και στο κείµενο που θα δηµοσιοποιηθεί και στο οποίο θα καταγράφονται οι λόγοι της αποχώρησής τους. Παράλληλα, χθες έγινε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, µε σκοπό να καθοριστούν οι επόµενες κινήσεις που θα γίνουν µέσα στο κόµµα και να προδιαγραφεί η στρατηγική αποχώρησης των µελών και των στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11