Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει, κάτι που καταγράφηκε και στη σημερινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.  

Μετά τη θυελλώδη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ συνεδριάζει αυτή την ώρα η εσωκομματική ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα για το αν θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνεδρίαση και εν γενικότερα για τη στάση τους στο εξής.

Αυτή την ώρα επίσης συνεδριάζει η ομάδα της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραστούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Στην ψηφοφορία θα τεθεί η απόφαση του κ. Κασσελάκη για το δημοψήφισμα για να προχωρήσουν οι διαγραφές.

Η εσωκομματική ομάδα της Έφης Ατσιόγλου θα συσκεφθεί αύριο το πρωί πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας συνεδρίασης της ΚΕ, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα πράξουν στη συνέχεια, μετά την αποχώρησή τους σήμερα από τη συνεδρίαση.  

Οι χθεσινές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου και η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να προτείνει δημοψήφισμα σχετικά με τα τέσσερα υπό διαγραφή μέλη (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας) πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Μεταξύ των στελεχών που εκφράζουν την ανησυχία τους είναι οι κ.κ. Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Παππάς, Φλαμπουράρης και Ραγκούσης οι οποίοι αντέδρασαν στην πρόταση για δημοψήφισμα.

Συντεταγμένη αποχώρηση από την ΚΕ «Ομπρέλας», Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα

Σε συντεταγμένη αποχώρηση από τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προχώρησαν τρεις ομάδες: η «Ομπρέλα», οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, και η ομάδα Τεμπονέρα, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου, μετά την άρνηση να γίνει ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του θέματος των διαγραφών στην κρίση μελών και φίλων.

Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Οι ψηφοφορίες επί του κειμένου της όποιας απόφασης θα σημάνουν και το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Κυριακής.

Εικόνες από την αποχώρηση των ομάδων Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Ομπρελας από την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

6023647
6023648
6023668
6023670
6023676
6023682
6023694
6023702
6023722
6023727
6023728
6023732
6023740
6023743

Δεδομένη η αποχώρηση της «Ομπρέλας» - Τσακαλώτος: Αναίρεση των αποφάσεων της ΚΕ, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η "βάση" σε πολλά εισαγωγικά».

Πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε». «Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ' ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Τεμπονέρας: Η πρόταση είναι διχαστική και αντιδημοκρατική

Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική».

Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».


Αχτσιόγλου: Αντικαταστατική και αντιδημοκρατική πρόταση 

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα». «Αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», σχολίασε. Ακόμη, ανέφερε ότι είπε στην τοποθέτησή της πως «η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ». «Υπ' αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι' αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», όμως «υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης». Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της «κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί». «Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε. Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι' αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση» και πως «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή». Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

Ολομέτωπη επίθεση Κασσελάκη

Νωρίτερα στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην εσωκομματική αντιπολίτευση εν μέσω αντιδράσεων από το ακροατήριο.
Χαρακτήρισε την αποχώρηση των διαφωνούντων αρχή της ενότητας και παρέπεμψε το θέμα των διαγραφών στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία έδωσε διορία επτά ημερών για να λάβει απόφαση.


Απάντηση - ράπισμα Κοτσακά στον Κασσελάκη  

Ηχηρή απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή έδωσε διορία στην Επιτροπή Δεοντολογίας να έχει ολοκληρώσει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τη διαδικασία για τις διαγραφές, έδωσε ο Αντώνης Κοτσακάς, o οποίος επίσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση του οργάνου.

«Η Επιτροπή Δεοντολογία δεν εντέλλεται από κανέναν, ούτε από τον πρόεδρο», είπε ο πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας, τονίζοντας πως η επιτροπή Δεοντολογίας δεν λογοδοτεί στον πρόεδρο αλλά μόνο στο συνέδριο που την εξέλεξε.

Ο κ. Κοτσακάς ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση.

Η επεισοδιακή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην οποία είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί όλα τα στελέχη από όλες τις εσωκομματικές τάσεις ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά εκεί έξω».

Η ομιλία του, που διακόπηκε αρκετές φορές, προκάλεσε μάλιστα την αποχώρηση του Δημήτρη Βίτσα.

Από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Κασσελάκη ήταν η δήλωση ότι «μόνο όσοι ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν», μια σαφή αναφορά στα στελέχη της «Ομπρέλας» και ειδικότερα στους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Βούτση που αποχώρησαν.

Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Σαφή θέση υπέρ των διαγραφών πήρε και ο Γιώργος Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκε υπέρ των διαγραφών και της απόφασης του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη. Παράλληλα, κατά πληροφορίες, υπέρ των διαγραφών τάχθηκε και ο Γιώργος Τσίπρας. 

«Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία», ανέφερε, μάλιστα, με νόημα ο Παύλος Πολάκης, χρησιμοποιώντας μία φράση της ομιλίας του  Στέφανου Κασσελάκη.

Γεροβασίλη: Διαφωνώ με δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις

Θέση στα όσα δραματικά γίνονται στη σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως την διαφωνία της με την θέση του προέδρου την έχει εκφράσει από την αρχή, ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε χωρίς κόλπα. Για όσους αποχώρησαν, είπε ότι είναι για διαδικαστικούς λόγους, όχι πολιτικούς.

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ - Πλευρά Τεμπονέρα: Αποχώρησαν από την ΚΕ περίπου 160 μέλη

Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας». Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

Την αντίθεσή τους με πρόταση του Στέφανου Κασελάκη περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την διαγραφή είχαν εκφράσει χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σημεία της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη

Για τους διαφωνούντες: «Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει. Ένας που λέει ότι μπήκε η ολιγαρχία και είναι στο κόμμα. Ένας που ανακοινώνει νέο κόμμα παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει. Αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο τα στελέχη, τα μέλη και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν το επιτρέπετε. Σε άλλο κόμμα θα είχαν διαγραφεί μέσα σε λίγες ώρες. Είναι η πραγματικότητα που πονάει. Τα στελέχη που λένε ούφο τους ψηφοφόρους παραμένουν στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει. Εσείς το επιτρέπετε;».

Για τις εσωκομματικές αντιδράσεις: «Αντί να μιλάμε για αυτά θα μιλήσουμε για τα μικρά. Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά που όσο είμαι πρόεδρος τα εσωκομματικά θα απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά τέλος».

Για την κουλτούρα της Αριστεράς: Αριστερά δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα αριστερά με συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες προτάσεις.

Σχετικά με την ανάπτυξη: «Χρειαζόμαστε τη δίκαιη και την απαιτητική ανάπτυξη και όχι τη φτηνή ανάπτυξη. Μας μιλούν από την κυβέρνηση για εξωστρέφεια και ρίσκο αλλά δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε κράτος αλληλοεκβιαζομένων παραγόντων. Απαιτούν μια θεσμικά ισχυρή πολιτεία και όχι αυτή που διαλύεται με τα γούστα όποιου βρίσκεται στο Μαξίμου. Γι αυτά πρέπει να μιλήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης 10ετίας θα επανέλθουν αν είμαστε όπως τότε. Για αυτά πρέπει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε μπροστά; Το παραγωγικό μοντέλο για εμάς δεν ξεχωρίζει από το αίσθημα δικαιοσύνης, τη μείωση της ανισότητας. Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους».

Για οικονομία και εργασία: «Στη φιλοσοφία μας οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί εξασφαλίζουν την κοινωνική ασφάλιση… Μας δόθηκε ένα διάλειμμα να ξαναστήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε εξωστρεφή καινοτόμα. Να φτιάξουμε μια οικονομία που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα τους με πολλές κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος
Πιο επίκαιρο από ποτέ…»

Για την διαγραφή των διαφωνούντων: «Εξασφαλίστε την ίαση του ΣΥΡΙΖΑ από όσους τον πληγώνουν».



4023969
4023973

 

6023340
6023343