Με τις αποχωρήσεις των στελεχών της Εφης Αχτσιόγλου, των «6 συν 6», του Διονύση Τεμπονέρα και της Ομπρέλας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε χθες με τον πιο σαφή τρόπο το χάσμα το οποίο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ.


Ανακοινώνει έξοδο σήμερα η "Ομπρέλα"

Σε ότι αφορά την Ομπρέλα υπάρχουν οι πληροφορίες ότι σήμερα αναμένεται να δώσουν στην δημοσιότητα και το κείμενο οριστικής αποχώρησης από το κόμμα. Πάντως, παρά την αποχώρηση των τάσεων από την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται σήμερα το μεσημέρι να επανέλθουν στην ψηφοφορία. Άλλωστε γι’ αυτό το θέμα συνεδρίασε χθες το βράδυ η Ομπρέλα, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να βρεθούν και να συζητήσουν σχετικά τα στελέχη που στηρίζουν την Εφη Αχτσιόγλου. Πάντως από την πλευρά της κ. Αχτσιόγλου εκπέμπεται το μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτή τη στιγμή κάτι που μας αλλάζει την απόφασή μας».


Η πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η αποχώρηση των τάσεων από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έφερε μοιραία και μία πρώτη καταμέτρηση των δυνάμεων μέσα στην ΚΕ. Η πλευρά Κασσελάκη επιμένει ότι πρόκειται για απλά μαθηματικά και ότι χθες αποχώρησαν 85, ενώ άλλοι τους ανεβάζουν στους 100.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην χθεσινή του ομιλία εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασισμένος να μην υποχωρήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑυπάρχει εδώ και χρόνια».

Παράλληλα, ωστόσο, έκανε ελιγμό δίνοντας μία εβδομάδα περιθώριο στην επιτροπή δεοντολογίας να αποφασίσει τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών, αλλιώς θα ενεργοποιήσει τις καταστατικές διατάξεις και θα οδηγήσει το κόμμα σε δημοψήφισμα από την βάση, στηριζόμενος στο άρθρο 24 και 25 του καταστατικού.

Πολλοί υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του έστειλε μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος του, όσο και στην κοινωνία ότι είναι αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο την εσωστρέφεια που υπάρχει στο κόμμα. Έστειλε ωστόσο και μήνυμα σε όλα το πολιτικό σύστημα ότι δεν είναι ένας πρόεδρος υπό αμφισβήτηση, ούτε υπό επιτροπεία.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης αποδοκιμάστηκε δύο φορές. Οταν μίλησε για «μικρούς ανθρώπους» και έκανε λόγο για πέμπτη φάλαγγα στο κόμμα, με τον Νίκο Φίλη να φωνάζει «αίσχος». Η Εφη Αχτσιόγλου και οι «6 συν 6» από την πλευρά τους εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να καταγραφούν ως η επόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση. Έβαλαν το θέμα του δημοψηφίσματος από την αρχή ζητώντας να γίνει ψηφοφορία γι’ αυτό το θέμα και αποχώρησαν όταν το προεδρείο απέρριψε την πρόταση τους.

Ωστόσο, ένα περιστατικό που συνέβη δημιούργησε πολλές και διάφορες εντυπώσεις. Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα η Εφη Αχτσιόγλου, ανέβηκε ταυτόχρονα και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος στάθηκε δίπλα της. Ο πρόεδρος της ΚΕ Παναγιώτης Ρήγας του ζήτησε να κατέβει κάτω γιατί δεν γινόταν να στέκεται δίπλα στην κυρία Αχτσιόγλου. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό έγινε με συνεννόηση των δυο πλευρών προκειμένου να σηματοδοτήσουν την συμπόρευση τους, ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ζητήσει να σταθεί δίπλα τους. Οι πλευρές Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα ωστόσο αρνήθηκαν να ταυτιστούν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γι’ αυτό ο Ευκελιδης Τσακαλώτος μίλησε αμέσως μετά τα δύο στελέχη.

Από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος θεωρούν την αποχώρηση Αχτσιόγλου - Τεμπονέρα από την ΚΕ προσχηματική, καθώς όπως λένε «στο σχέδιο πολιτικής απόφασης υπάρχει πολιτική αποδοκιμασία των στελεχών που βάλλουν κατα του κόμματος και του προέδρου με προσωπικές αναφορές και δεν υπάρχει καμμία αναφορά στο δημοψήφισμα». Λένε μάλιστα ότι η βασική στόχευση της πλευρά Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Ομπρέλας ήταν να τεθεί αρχικά το θέμα του δημοψηφίσματος προκειμένου να καταψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία καθώς και οι προεδρικοί διαφωνούν σε αυτό το θέμα. Μία ενδεχόμενη καταψήφιση θα έπαιρνε την μορφή μομφής κατα του προέδρου.