«Μη φτάσουμε σε μια ισοπέδωση ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει. Δεν ισχύει αυτό», δήλωσε ο Γιάννης Λούλης, πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Γιάννης Λούλης εξέφρασε την άποψη ότι μέχρις ένα σημείο είναι θετικό αυτό που γίνεται.


Γιάννης Λούλης: Το ξεκαθάρισμα πρέπει να συνοδευτεί με καθάρισμα

«Αλλά αυτό το ξεκαθάρισμα πρέπει να συνοδευτεί με καθάρισμα. Δηλαδή πρέπει να χτιστεί κάτι καινούργιο. Δεν αρκεί αυτό που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή ακόμη και η ηγετική ομάδα θέλει εμπλουτισμό. Πρέπει να φέρει κοντά του κι άλλους ανθρώπους. Δεν μπορεί να μείνει στάσιμος. Και από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι είναι τελειωμένος. Δηλαδή ο ίδιος ο Κασσελάκης έχει θετικά χαρακτηριστικά», πρόσθεσε ο κ. Λούλης.

*Διαβάστε εδώ: Νίκος Παππάς: Δεν περίμενα τέτοιο έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας από την "Ομπρέλα"

«Εγώ περιμένω ακόμα να τον δω να φωνάζει και έχει ορισμένους ανθρώπους, τον Νίκο τον Παππά πρέπει να τον αξιοποιήσει περισσότερο. Ο Νίκος Παππάς είναι ένας πολιτικός με πολύ καθαρή σκέψη, κάποιους ανθρώπους ποιοτικούς γύρω του. Δεν του αρκεί αυτή η ομάδα. (…). Είναι σίγουρο ότι μπορεί να βρει καινούργιο υλικό το οποίο να προσθέσει σε αυτό. Γιατί ένα κομμάτι του παλιού υλικού θα φύγει από μόνο του πια. Και έως ένα σημείο δεν είναι κακό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λούλης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη φόρτιση, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι «δεν βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου μπορεί να πάει είτε από τη μια μεριά, όπου θα κάνει διορθωτικές κινήσεις, είτε από την άλλη, οπότε θα αφεθεί σε αυτούς τους ανέμους που φυσάνε απ' όλες τις μεριές».

«Η διαίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν προοπτικές να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά και αυτό δεν θα γίνει βεβαίως από τη μια στιγμή στην άλλη. Η εμπειρία που είχαμε αυτές τις ημέρες δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Από την άλλη πλευρά όμως, έχει τουλάχιστον μια ηγεσία, μπορεί και αυτή να έχει τις αδυναμίες της, η οποία όμως είναι στιβαρή και δίνει τον αγώνα. Θα μπορέσει κανένας να βρει πολλά ελαττώματα. Από την άλλη μεριά έχει και κάποια πλεονεκτήματα. (…) Σε ένα επίπεδο ήταν ένα αδειανό πουκάμισο (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ). Σε ένα άλλο επίπεδο όμως, επειδή μπορεί να πάρει μια καινούργια γενιά ανθρώπων, μπορεί να είναι και ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λούλης.

Σχετικά με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Λούλης εξέφρασε τη γνώμη ότι μέσα σε αυτή την πόλωση δεν μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας κάτι. «Αυτή τη στιγμή είναι μια εμπόλεμη κατάσταση. Οποιαδήποτε κίνησή του, εκτός αν είναι τόσο στρογγυλεμένη που δεν έχει κανένα νόημα. Από την ώρα που πάει να ξεκαθαρίσει, θα φαίνεται ότι στηρίζει ένα πράγμα, αποδοκιμάζει ένα άλλο. Δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος του πια αυτός. Δεν νομίζω ότι μπορούν να στραφούν στον Τσίπρα να τους σώσει. Η ιστορία του Τσίπρα έκανε τον κύκλο της. Ο Τσίπρας ήταν ένας πολιτικός που είχε καλά στοιχεία και άφησε και άλλα πράγματα να φύγουνε», υποστήριξε ο κ. Λούλης.

«Πρέπει να σωθούν μόνοι τους, με βάση το υλικό που έχουν τώρα και πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουν και να χτίσουν σοβαρά, να χτίσουν ιδέες, να βρουν κι άλλους ανθρώπους, να είναι ρεαλιστές. Όλα αυτά θα γίνουν όμως μέσα σε μια εμπόλεμη κατάσταση», είπε καταλήγοντας.