O Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη των Η.Π.Α. (USAID) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, σε μια συνεργασία που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του USAID, της Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ-Ευρώπης, προς μια πιο αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, και προωθεί την ενσωμάτωση στις περιφερειακές και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. 

Η ανακοίνωση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνργασίας


Αθήvα, 13 Νοεμβρίου, 2023,

Σήμερα, ο Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη των Η.Π.Α. (USAID) και η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η σύμπραξη θα προωθήσει τη συνέργεια μεταξύ ενεργειακών φορέων και αρχών στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, για τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής.

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του USAID, της Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ-Ευρώπης, προς μια πιο αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, και προωθεί την ενσωμάτωση στις περιφερειακές και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. Μέσω της Ενεργειακής Γέφυρας, ο USAID δημιουργεί ασφαλέστερα δίκτυα παροχής ενέργειας, συνδέοντας τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, από καταστροφές όπως πλημμύρες και κυβερνοεπιθέσεις.