Η επόμενη μέρα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει τον Στέφανο Κασσελάκη με δυο βουλευτές λιγότερους αλλά και με ανοιχτό το εσωκομματικό μέτωπο, καθώς η ομάδα Αχτσιόγλου με τους «6+6» βρίσκεται σε αναμονή για τις τελικές της αποφάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι σπασμένος στα τρία με την εσωτερική γεωγραφία του κόμματος να έχει αλλάξει δραματικά και τα στελέχη να αλλάζουν «στρατόπεδα». Ο κυρίαρχος πόλος είναι η λεγόμενη ομάδα των «νεοπροεδρικών» που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την ενότητα απέναντι στο νέο εσωκομματικό αντιπολιτευτικό πόλο, που είναι η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου με τους «6+6».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «νεοπροεδρικοί», οι «προεδρικοί» και η ομάδα Αxτσιόγλου

Στο «στρατόπεδο» των «νεοπρεοδρικών» ανήκουν στελέχη που είναι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, και κύριοι εκφραστές τους είναι: ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Νίκος Παππάς.

Αντίπαλος πόλος των «νεοπροεδρικών» είναι τώρα η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου με τους «6+6». Το κείμενο που κατέθεσε στην ΚΕ με τις βολές κατά του νέου προέδρου για την ακροδεξιά πολιτική κουλτούρα που εισήγαγε με την ομιλία του στο ΣΥΡΙΖΑ να το συνυπογράφει και η Μερόπη Τζούφη, πρώην μέλος της Ομπρέλας και συνολικά 7 βουλευτές.

Η σύγκρουση για το δημοψήφισμα κορυφαίων στελεχών με τον Στέφανο Κασσελάκη γέννησε και τον ενδιάμεσο πόλο της παλιάς φρουράς των «προεδρικών» επί Αλέξη Τσίπρα. Εκφραστές του, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη που μετέφεραν το μήνυμα της κάθετης διαφωνίας του πρώην προέδρου στον νέο πρόεδρο και τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιάννη Ραγκούση. Η ομάδα αυτή δεν δίνει λευκή επιταγή στη νέα ηγετική ομάδα και βάζει από τώρα τον πήχη στον Στεφανο Κασσελάκη στο 18% για τις ευρωεκλογές.

Μια ομάδα ακόμη που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στο εσωκομματικό πεδίο είναι αυτή με εκφραστή της το Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος θέτει ως πρώτο σταθμό το επερχόμενο Συνέδριο.

Κασσελάκης: «Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε τη σημερινή ως «καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στο προαναγγελθέν διαζύγιο με την λεγόμενη «Ομπρέλα» έκανε λόγο για «μικρή απόσχιση» με μικρές πολιτικές διαφορές, κυρίως όσον αφορά στην υπερφορολόγηση και την έπαρση της σημαίας. Μίλησε ακόμα για «σύγχρονη πατριωτική αριστερά».

Πώς διαμορφώνονται οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες μετά τη φυγή στελεχών

Με την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί πλέον γεγονός, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρά τις απώλειες δύο βουλευτών μετά την αποχώρησης της Ομπρέλας. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα δεν παρέδωσαν την έδρα, όπως τους ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε με μια ινδουιστική ρήση και η Πέτη Πέρκα δεν έκρυψε την πικρία της για την κίνηση του Σωκράτη Φάμελλου να τους προλάβει πριν αυτοί ανεξαρτητοποιηθούν.

 

Μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλά είναι τα σενάρια που κάνουν λόγο για κάποιο καινούργιο σχήμα στο κόμμα. Συγκεκριμένα, υπάρχει η ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα περιέχει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την  Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση αλλά το εάν θα μπορέσει να γίνει κόμμα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Σημειώνεται ότι ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα είναι πέντε βουλευτές, μόνο που αυτή τη στιγμή είναι μεν 5 οι ανεξάρτητοι πλέον, ωστόσο είναι τόσο ετερόκλητοι μεταξύ τους, οπότε δεν θεωρείται ότι υπάρχει η πιθανότητα να συγκροτήσουν ΚΟ.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Με πληροφορίες από ΕΡΤ και MEGA