Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Όλαφ Σολτς και Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βερολίνο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα -και την υποχρέωση- να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμα τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.


Όλαφ Σολτς: Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ακόμα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.

«Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία διά της βίας. Υπό τη Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…) Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτό το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία», επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, στο Βερολίνο.

Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμα ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της και ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως. «Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (σ.σ. από τον Ταγίπ Ερντογάν) είναι παράλογες», κατέληξε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο διατηρεί πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες

«Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή, που επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα από μαύρο προβατο διατηρεί πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στη μείωση του χρέους παγκοσμίως», επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα, σημείωσε πως είναι ακλόνητος ο προσανατολισμός της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, χαιρετίζοντας τον υψηλό όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών και τον σημαντικό αριθμό Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε πρόσκληση στον Γερμανό καγκελάριο να συμμετάσχει στη ΔΕΘ.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη σύντομης αναθεώρησης του Δημοσιονομικού Πλαισίου Σταθερότητας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η Γερμανία γνωρίζει και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της, υπογραμμίζοντας ότι η αρωγή της Ε.Ε. οφείλει να γίνει εντονότερη.

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.

«Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια προς τους αμάχους», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Μεσανατολικό.

«Οριστική λύση για τον πόλεμο στο Ισραήλ δεν θα υπάρξει, εάν δεν είναι πολιτική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την παροιμία «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν τη συνεργασία.

«Η Χαμάς κρατάει εδώ και πολλές εβδομάδες γυναίκες και παιδιά ομήρους στα σκοτάδια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς σχετικά με το Μεσανατολικό.

«Η Χαμάς έχει πάρει διά της βίας την ηγεσία. Όλοι υποφέρουν, παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες. Είναι μία ωμή πράξη βαρβαρότητας, είναι μία τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.

«Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ πόσο καλές ήταν οι επαφές μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία όσον αφορά την οικονομία της», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα της διαχείρισης του Μεταναστευτικού. Έχουμε κάνει κάποια βήματα, αλλά έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλή δουλειά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση στην Καγκελαρία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στις 12:00 στην Καγκελαρία, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.


Η ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη - Σολτς

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν η οικονομία, το Μεταναστευτικό, όπου η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει 42,4 εκατομμύρια ευρώ απο την Ε.Ε., η ενέργεια αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ώρα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 σε ό,τι αφορά στον λόγο χρέους και ΑΕΠ και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από ανεπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.