Η αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας και η ανεξαρτητοποίηση των Πέτης Πέρκα, Ευκλείδη Τσακαλώτου έφερε, όπως ήταν φυσικό, νέα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μέλη και ψηφοφόροι εμφανίζονται να μην έχουν αποφασίσει ποιον ακριβώς δρόμο θα ακολουθήσουν.

Αυτόν του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ακόμα δεν έχει δώσει με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο το πολιτικό του στίγμα του, ή τον δρόμο της Ομπρέλας προς το άγνωστο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, χθες έκανε λόγο για «καινούργια μέρα για την παράταξή μας, που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία».

Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί και τις διεργασίες για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και οι συνεργάτες του έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη βάση του κόμματος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσα μέλη του κόμματος θα ακολουθήσουν την Ομπρέλα. Έτσι εξηγείται και η ενωτική αναφορά του κ. Κασσελάκη στο κλείσιμο της ΚΕ.

Στέφανος Κασσελάκης: Η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση, από τη βάση

«Δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της Ομπρέλας από την Κεντρική Επιτροπή. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 45 άτομα που υπογράφουν, αλλά γιατί πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βάσισε κι εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους, άρα δεν μπορούμε να προσβάλουμε με αλαζονεία όσους έδωσαν σταυρό σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε και απευθυνόμενους στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη τάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση, από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία».

Ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις αποχωρήσεις των στελεχών της Ομπρέλας υποστήριξε πως «οποιαδήποτε διάσπαση είναι λάθος», ωστόσο «με το ζόρι δεν μπορεί να μείνει κάποιος σε μια συλλογικότητα». Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν υπάρχει θέμα διαγραφής για την Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε πως «δεν υπάρχει θέμα διαγραφής, δεν χαρακτήρισαν τον πρόεδρο, χαρακτήρισαν τακτικές».

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει πάντως να κάνει στροφή προς τα εμπρός, αφήνοντας πίσω του όλα τα συμπτώματα της εσωστρέφειας. Έτσι αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα ο ίδιος να γυρίσει όλη την Ελλάδα, ενώ θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για το συνέδριο με προσυνέδρια σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ τα στελέχη της Ομπρέλας που αποχώρησαν χθες μαζί με τον Πανό Σκουρλέτη, τον Νίκο Βούτση και τον Γιώργο Σταθάκη, που είχαν αποχωρήσει πριν από μερικές μέρες, εμφανίζονται να εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία ενός νέου φορέα ο οποίος θα τους εκπροσωπήσει στις ευρωεκλογές.

Απάντηση των αποχορούντων στελεχών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως παραδέχονται, όμως, προφανώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν η τάση της Έφης Αχτσιόγλου ενσωματωνόταν στο νέο εγχείρημα. Τότε η παρουσία τους θα είχε άλλη υπόσταση πολιτικά και αριθμητικά. Πάντως, τα στελέχη της Ομπρέλας μέχρι να αποφασίσει η Έφη Αχτσιόγλου και οι «6+6» τι θα κάνουν, θα κινηθούν αυτόνομα κοινοβουλευτικά με πρωτοβουλίες που θα αφορούν την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Χθες, τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν στον Στέφανο Κασσελάκη για τα όσα είπε στην ΚΕ του κόμματός του. «Το 5η φάλαγγα δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης όσο σκληρής και να είναι», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει, πιο κακοποιητική θα την έλεγα εγώ, εισήγηση σε κορυφαίο όργανο ενός κόμματος του χώρου της Αριστεράς». Το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα το εξής: «Ό,τι είχε πει ο φίλος μου και σύντροφος, ο Νίκος Φίλης, και πολλοί τον είχαν κακολογήσει, για Τραμπισμό, τελικά επιβεβαιώθηκε. Ήταν μιας μουσολινικής έμπνευσης λόγος».
Ο Δημήτρης Βίτσας, από την πλευρά του, προέβλεψε πως σταδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταπλάθεται σε ένα δεξιόστροφο κόμμα, ενώ ανέφερε πως θεωρεί σωστό να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μια αλαζονική και προσωπική πολιτική που δεν χωρά στην Αριστερά. Ταυτόχρονα, ο κ. Βίτσας απηύθυνε προσκλητήριο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να φύγουν, σε αριστερούς σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ ή εκτός κινήματος, καθώς και σε σοσιαλδημοκρατικές ομάδες που ιδρύονται μέσα στα πανεπιστήμια από καθηγητές χαρακτηρίζοντάς τους ως δυνητικούς συνομιλητές. Κι ενώ η Ομπρέλα «ψάχνεται» για τη δημιουργία νέου κόμματος ο Παύλος Πολάκης έβαλε προσωπικά στο στόχαστρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και απειλεί με αποκαλύψεις τις επόμενες μέρες. «Όταν κάποιοι το λέγανε από χρόνια, αλλά και στις προεκλογικές ομιλίες, πως το “μαξιλάρι” θα μπορούσε και έπρεπε να είναι πολύ μικρότερο, ήμασταν εκτός γραμμής», γράφει αρχικά στην ανάρτησή του o Κρητικός βουλευτής. «Όταν κάποιοι έβγαζαν στη φόρα τον Στουρνάρα και τη σύζυγό του για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ ή για τις διαγραφές δανείων στους εφοπλιστές που δεν παρενέβαινε όπως όφειλε η Τράπεζα της Ελλάδας, ο Τσακαλώτος τον ξαναπρότεινε για διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας», τονίζει.

«Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια (και δεν θα βοηθήσει ο ινδουισμός)», καταλήγει ειρωνευόμενος την αναφορά Τσακαλώτου στην Γκίτα, το ιερό βιβλίο του ινδ ουισμού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/11