Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν 18 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Οργάνωσης Μελών (ΟΜ) Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κεντρών με επιστολή προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης σήμερα 16 Νοεμβρίου.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στη μισή δύναμη της ΟΜ, μεταξύ των οποίων οι τρεις συντονιστές Κατερίνα Τσαγκαράκη, Στέλλα Ψαρά και Δημήτρης Τσαπάρης, καθώς και ο Κώστας Φωτάκης, αν. υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας κατά την περίοδο 2015-2019.

Σχετικά με την αποχώρησή του, ο Κώστας Φωτάκης δήλωσε:

«Το ύφος, η έπαρση και το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά που μας ενέπνευσε, μας έκανε υπερήφανους και την υπηρετήσαμε. Μονόδρομος η αποχώρηση. Ζητούμενο η νέα της έκφραση».

Η ανακοίνωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Εμείς, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων / Ερευνητικών Κέντρων Ηρακλείου Κρήτης, παρακολουθώντας τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις, διαπιστώνουμε με θλίψη και θυμό την “εκ των έσω” αλλοτρίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την απαξίωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η ηγετική ομάδα ολοκληρώνουν την ιδεολογική του μετάλλαξη σε ένα κόμμα αρχηγικό, λαϊκιστικό, με θολό ιδεολογικό πρόσημο. Με ολοκληρωτικό λόγο και ενέργειες, ξένες προς την αριστερή ιδεολογία και πρακτική, καταπατώνται οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος, καθαιρούνται σύντροφοι από θέσεις ευθύνης, παρακάμπτονται και απαξιώνονται τα συλλογικά όργανα, διαγράφονται μέλη.

Παράλληλα, προάγεται ένα κλίμα διχαστικό, αυταρχισμού και αλαζονείας. Και όλα αυτά με την επίκληση της δημοκρατίας, αγνοώντας βασικά της στοιχεία όπως ο έλεγχος και η λογοδοσία. Με άλλα λόγια, το κόμμα αντιμετωπίζεται με όρους διαχείρισης ιδιωτικής επιχείρησης. Η δημοκρατία, η συλλογικότητα, ο πλουραλισμός, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η κοινή μας αναζήτηση για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, όλα όσα δηλαδή μας ενέπνευσαν και μας κινητοποίησαν, εκλείπουν οριστικά.

Όλο αυτό, βέβαια, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το υπόστρωμα για τον βίαιο μετασχηματισμό που επιχειρεί η σημερινή ηγεσία καλλιεργήθηκε ήδη μετά την εκλογική ήττα του 2019 και χαρακτηρίστηκε από τη σταδιακή απομάκρυνση του κόμματος από τις ιδρυτικές του αξίες και τη μετάλλαξή του σε ένα πλαδαρό κεντροαριστερό – κεντροδεξιό πολιτικό μόρφωμα, με αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα, ένα κόμμα κυβερνητισμού πάση θυσία. Η απομάκρυνση από τις καθημερινές αγωνίες του κόσμου αλλά και η υποβάθμιση της λειτουργίας των οργανώσεων προκάλεσαν οργανωτική αφυδάτωση και γραφειοκρατικοποίηση της κομματικής ζωής που αργά και σταθερά οδηγούσε στην αποστράτευση, σε ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα, το οποίο με δυσκολία αναγνώριζε κανείς.

Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απομακρύνθηκε βίαια από τις ιδέες, τις αξίες και τα προτάγματα της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και επιθυμούμε τη διαγραφή μας από τα αρχεία των μελών του κόμματος».

Και αποχωρήσεις μελών της Νομαρχιακής και πρώην υποψηφίων

Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν χθες Ηρακλειώτες που εδώ και πολλά χρόνια στήριζαν την παράταξη με τη συμμετοχή τους στα όργανα και με τις υποψηφιότητές τους στις εκλογικές αναμετρήσεις. Το κείμενο αποχώρησης που έχει αποδέκτη τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου κοινοποιήθηκε και στο Οργανωτικό Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το κείμενο αποχώρησης

«Εμείς, που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, μέλη της Ν.Ε. Ηρακλείου και του Συντονιστικού Οργάνου της (Σ.Ο.), δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ.

Η απόφασή μας αυτή αποτελεί απότοκο των συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα μας και προέκυψε έπειτα από βαθιά σκέψη και οδύνη.

H σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το κατάπτυστο "Διάγγελμα" του προέδρου Στ. Κασσελάκη προς τον ελληνικό λαό (!), κατ’ αρχάς, και μετά στα μέλη και στους φίλους (!), περί διαγραφών ιστορικών στελεχών του κόμματος και αγωνιστών της Δημοκρατίας, καθώς και η απαράδεκτη και όζουσα alt right ομιλία του στην πρόσφατη (11/12-11-2023) συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος. Μια ομιλία που καμία σχέση δεν έχει με τις οποιασδήποτε έκφανσης αξίες και παραδόσεις της Αριστεράς.

Όπως καμία σχέση με την Αριστερά δεν είχαν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας του κεφαλαίου με την εργασία, που στην ουσία σηματοδοτεί τη βίαιη στροφή στη νεοφιλελεύθερη πορεία, και στη ρήξη με τον κόσμο της εργασίας, η μονομερής δήλωση στήριξης του Ισραήλ, η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για τη Γάζα, το κυνήγι μαγισσών, η αναζήτηση του εσωτερικού εχθρού, ίδιο αυταρχικών μορφωμάτων και καθεστώτων, ο νεοαυριανισμός, η τοξικότητα και ο φανατισμός.

Ωστόσο, τα παραπάνω επισφραγίζουν απλώς την πορεία μετάλλαξης και εκφυλισμού του κόμματος, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που οραματίζεται τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό σε κεντρώο–κεντροδεξιό συστημικό και αρχηγοκεντρικό μόρφωμα, που στοχεύει κυρίως στην διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τις ιδρυτικές και καταστατικές αρχές του, απώλεσε τη μαχητικότητα και τα οραματικά του στοιχεία και ενσωματώθηκε πλήρως στο παιχνίδι εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων, που συντηρούν το σύστημα.

Μια πορεία που ξεκίνησε στο τελευταίο συνέδριο με τις αλλαγές στις καταστατικές του αρχές, συνέχισε με την αριθμητική, άνευ ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου διεύρυνση, ολοκληρώνοντας την αποϊδεολογικοποίηση και αποπολιτικοποίηση του κόμματος και μετατρέποντάς το σε ένα μόρφωμα, όπου χωρούν τα πάντα και οι πάντες, με θολό περίγραμμα, εξίσου θολό περιεχόμενο και με μόνη συγκολλητική ουσία τη στόχευση στην εξουσία.

Το κόμμα απονευρώθηκε, τα όργανά του σταμάτησαν να αιμοδοτούν τις οργανώσεις, η πολιτική συζήτηση εξοβελίστηκε, σε τοπικό δε επίπεδο η ΝΕ λειτούργησε αποκλειστικά ως διαβιβαστικό των αποφάσεων της ηγεσίας όργανο ή σε δημόσιες καθαρά επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις, πέρα και έξω από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το κόμμα δεν υπηρετεί πλέον τους στόχους της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν εκφράζει τις ιδεολογικές και πολιτικές μας ανησυχίες. Αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα χιλιάδες μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, που οραματίστηκαν μια καλύτερη κοινωνία.

Θα εξακολουθήσουμε ωστόσο να υπηρετούμε αταλάντευτα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα το όραμά μας, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς βία απέναντι στη φύση, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και αυτοδιαχείριση».

Ακολουθούν τα εξής ονόματα των υπογραφόντων:

Τσαγκαράκης Μάνος, μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου.

Μαρή Μαρία, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, πρώην υποψήφια βουλευτής

Τριτσικάκης Κωνσταντίνος, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου

Μπορμπουδάκης Γιάννης, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου

Λέλα Ιακωβίδου, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου

Και οι ήδη αποχωρήσασες στην τελευταία Κ.Ε. ΣΎΡΙΖΑ-Π.Σ.:

Ελένη Αυγουστάκη, μέλος συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, πρώην υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στέλλα Ψαρρά, μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου.