Την επόμενη Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή επί των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο των πτυχών της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Ειδικότερα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επί τη βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 στα τρένα με εκκίνηση της έρευνας από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας που ζητά να διεξαχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τίθενται τα πεπραγμένα των πρώην υπουργών Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα.

Παράλληλα, το αίτημα της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».

Στο «στόχαστρο» του αιτήματος βρίσκονται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή.