Σημείο “μηδέν” για Αχτσιόγλου και ΣΥΡΙΖΑ - Τα νέα δεδομένα μετά την παρέμβαση Τσίπρα και ο ρόλος του Σακελλαρίδη
Η παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα στο παρά πέντε της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε νέα δεδοµένα στο τραπέζι
Η παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα στο παρά πέντε της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε νέα δεδοµένα στο τραπέζι σε ό,τι αφορά την αποχώρηση της Εφης Αχτσιόγλου και των «6+6» από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει αύριο θα φανεί εάν αυτή η παρέµβαση άλλαξε τα πράγµατα και στη βάση των στελεχών που στηρίζουν αυτή την τάση και όλο το προηγούµενο διάστηµα ήταν υπέρ της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µετά τη συνάντησή του µε τον Στέφανο Κασσελάκη δυσκόλεψε τους πρώην συνεργάτες του -την Εφη Αχτσιόγλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση- στην απόφαση που πρέπει να πάρουν και στο εάν πρέπει να αποχωρήσουν. Η αλήθεια είναι ότι τυχόν έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτής της οµάδας -η οποία θα συνοδευτεί και µε την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών- θα βάλει σε µεγάλο κίνδυνο την Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Αυτό άλλωστε το επεσήµανε, µεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε µε τον Στέφανο Κασσελάκη.
Παράλληλα, µέσω µιας άλλης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, µε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αυτή τη φορά, επανήλθαν έντονα τα σενάρια για επιστροφή του δεύτερου στα πολιτικά πράγµατα, και µάλιστα µε ηγετικό ρόλο. Το γεύµα στην ταβέρνα της Νέας Σµύρνης, παρά τις διαψεύσεις, δεν περιελάµβανε αναλύσεις για το αν το τσίπουρο µε γλυκάνισο είναι καλύτερο από το χωρίς, αλλά για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι µε Σακελλαρίδη ή χωρίς. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση αποχώρησής του, ο πρώην υφυπουργός φέρεται ως ένας από τους πιθανούς επικεφαλής του νέου φορέα, όπως έχουν γράψει εδώ και εβδοµάδες τα «Π», ενώ σε περίπτωση παραµονής του συνδέεται µε επιστροφή την επόµενη ηµέρα των ευρωεκλογών και αν ο Στέφανος Κασσελάκης καταποντιστεί. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, µιλώντας στον ΑΝΤ1 για την οµάδα των «6+6» υπό την Εφη Αχτσιόγλου, τόνισε πως «δεν µπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια µετά το Πολυτεχνείο -ξέρουµε πώς φτάσαµε στη χούντα- αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι, που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου µας, θα γίνουν αποστάτες». Ο ίδιος υπογράµµισε πως «η Ιστορία θα το κρίνει».
Ο νέος ηγέτης
Εάν, πάντως, η Εφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που τη στηρίζουν, κάτω και από την πίεση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το κόµµα, προκειµένου να µετάσχουν σε έναν νέο φορέα µαζί µε την «Οµπρέλα», τότε είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει η µεγάλη συζήτηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτού του εγχειρήµατος.
Οι πληροφορίες λένε ότι το πρόσωπο που προκρίνουν τα στελέχη που θα µετάσχουν στο νέο σχήµα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, από τη στιγµή που η Εφη Αχτσιόγλου εµφανίζεται να µην ενδιαφέρεται να ηγηθεί του νέου σχήµατος. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του νέου αρχηγού έχει φέρει ήδη τις πρώτες τριβές ανάµεσα στα δύο στρατόπεδα, καθώς τα στελέχη της «Οµπρέλας» επιθυµούν επικεφαλής να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως πιο παλαιό και έµπειρο πολιτικά πρόσωπο. «Αυτό αποκλείεται», απαντάει η πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία θεωρεί ότι αυτή έχει τον άσο στο µανίκι που θα κάνει τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ από κίνηση κόµµα.
Την ίδια στιγµή, η πλευρά Αχτσιόγλου βάζει όρους για τα πρόσωπα που θα µετέχουν στο νέο κόµµα. Πιο συγκεκριµένα, τόσο η ίδια όσο και οι «6+6» δεν επιθυµούν στον νέο πολιτικό φορέα να µετέχουν κάποια στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της «Οµπρέλας και διαδραμάτισαν ρόλο με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το τελευταίο διάστημα. Οπως υποστηρίζουν πολλοί, η πλευρά Αχτσιόγλου μπορεί να βάζει όρους, καθώς έχει ήδη επτά βουλευτές, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται να συστρατευθούν μαζί της άλλοι τρεις με τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκφράσει δημόσια τις προθέσεις τους. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ανάμεσα στα στελέχη της τάσης αυτής υπήρξε έντονος προβληματισμός για το τι πρέπει να κάνουν, καθώς η απόφασή τους έχει έναν υπαρξιακό χαρακτήρα.
Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα, μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αποτελούσαν τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο πολιτικά όσο και ηλικιακά είχαν όλα τα προσόντα για να διακριθούν στον πολιτικό στίβο μέσα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό άλλωστε στην αυριανή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έχουν τα μέλη και τα στελέχη που τους στηρίζουν θα τεθούν όλες οι πτυχές του θέματος, καθώς οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να πάρουν την πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους, γνωρίζοντας ότι το επόμενο βήμα τους μπορεί να είναι στο κενό. Η αλήθεια είναι ότι η Εφη Αχτσιόγλου, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν εξαρχής αρνητικοί στο να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανιζόταν έτοιμος να αποχωρήσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να κοιτάξει πίσω του.
«Δεν αυτοκτονώ καλύτερα;», είχε πει πριν από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κορυφαίο στέλεχος της ομάδας αυτής όταν είχε ερωτηθεί αν σκοπεύει να εγκαταλείψει το κόμμα του, προκειμένου να συνταχθεί με τα στελέχη της «Ομπρέλας». Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου ανέτρεψε, ωστόσο, όλα τα δεδομένα και έφερε σε δίλημμα την ομάδα «6+6» και την Εφη Αχτσιόγλου. Το δίλημμα είχε να κάνει με το γεγονός ότι τα στελέχη αυτά δεν μπορούν πια να μείνουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η εναλλακτική που έχουν μπροστά τους, να συνεργαστούν δηλαδή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την «Ομπρέλα», δεν είναι γι’ αυτούς και όνειρο ζωής.
Η αναφορά, ωστόσο, του Στέφανου Κασσελάκη στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ εξόργισε τους πάντες και λειτούργησε σαν ταφόπλακα σε οποιαδήποτε συζήτηση είχε να κάνει με την ανοχή τους απέναντι στον νέο πρόεδρο. Βέβαια, αυτός την επόμενη ημέρα ανασκεύασε. Οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, επιχείρησαν πάντως αρχικά να προσεγγίσουν τα στελέχη αυτά, προκειμένου να τα μεταπείσουν. Στη συνέχεια ενεπλάκη και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος συνάντησε τους Ηλιόπουλο και Τεμπονέρα, ενώ επικοινώνησε με πολλά στελέχη, για να τους αλλάξει γνώμη και να αποφευχθεί νέο κύμα αποχωρήσεων.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά