Η κυβέρνηση με αμείωτο αλλά σταθερό ρυθμό, αναλογιζόμενη την επιτακτική ανάγκη και ευθύνη αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια δεδομένης και της πανδημίας, έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα τις πολιτικές για την ανασύσταση της δημόσιας υγείας και ειδικότερα τομέων που είχαν μείνει πίσω τα προηγούμενα χρόνια.

Η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, το Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, η ηλικιακή επέκταση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών, η δωρεάν κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς, είναι μεταρρυθμίσεις που επιβεβαιώνουν ότι η δημόσια υγεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί και η ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία δεν περιορίζεται σε ψυχικές διαταραχές ή ψυχικές ασθένειες. Δεν συνιστά απλά την απουσία ενός προβλήματος ή μιας «διαταραχής». Η ψυχική υγεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής μας υγείας και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι, ενώ οι κοινωνίες μας εξελίσσονται συνεχώς, αντιμετωπίζουμε πολλές εισαγόμενες κρίσεις όπως η υγειονομική, η ανθρωπιστική, οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή που έχουν ως συνέπεια την αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και στρες, ειδικά στη νέα γενιά.

Η κυβέρνηση τοποθετεί την παράμετρο της ψυχικής υγείας στο επίκεντρο των πολιτικών υγείας, με στόχο να αντιμετωπίσει παθογένειες ετών. Ήδη από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, οπότε και προτεραιοποιήθηκε η χάραξη πολιτικών για τη ψυχική υγεία, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα βαδίζει με γοργούς ρυθμούς. Το Υπουργείο Υγείας έχει αποκτήσει χαρτοφυλάκιο με αποκλειστικό περιεχόμενο ζητήματα ψυχικής υγείας, δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα σχολεία ενισχύονται με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, δημιουργούνται νέες δομές. Όλα τα παραπάνω, συνιστούν ενέργειες που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ένα βήμα πιο κοντά στην ουσιαστική ολοκλήρωσή της.

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής μας υγείας. Αναγνωρίζοντας συλλογικά τη σημασία της ψυχικής υγείας, πολιτικές εφαρμόζονται και εξελίσσονται. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στοχεύει σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με σεβασμό, ανοχή και αποτελεσματικότητα. Η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης σε ζητήματα ψυχικής υγείας αντιπροσωπεύει τη συνολική δέσμευση της για ένα αναβαθμισμένο σύστημα υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και θα απαντά στο τρίπτυχο πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, αποτελεσματική θεραπεία.