Το διπλωματικό θερμό επεισόδιο που προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, φέρνοντας σε αμηχανία τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δημιούργησε ανησυχία στο ΝΑΤΟ αλλά και επιφυλακτικότητα στη χώρα μας. Η στάση του Τούρκου προέδρου θύμισε τον παλιό κακό εαυτό του, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τα ελληνοτουρκικά.


Τα ερωτήματα από τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν

Μολονότι δεν σχολιάστηκε επισήμως από την Αθήνα, όσα είπε δεν πέρασαν κάτω από τα ελληνικά «ραντάρ». Το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιτέθηκε με αυτό τον τρόπο στη Γερμανία, που μέχρι πρότινος ήταν φιλικά διακείμενη απέναντι στην Τουρκία και με την οποία έχει στενές οικονομικές σχέσεις, οδηγεί σε ένα εύλογο ερώτημα. Θα επιτεθεί και στην Ελλάδα όταν θα έρθει στην Αθήνα; Διπλωματικοί κύκλοι και διεθνολόγοι εκτιμούν ότι δεν θα το κάνει, καθώς έτσι θα δυναμιτίσει την προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών. Η Τουρκία, εξηγούν ειδικοί, θέλει να γίνει μια περιφερειακή δύναμη, όμως για να το καταφέρει θα πρέπει να πετύχει «ήρεμα νερά» με την Ελλάδα.

Η Αθήνα ξέρει ποιον έχει απέναντί της. Ούτε αυταπάτες έχει ούτε υπερβολικές προσδοκίες. Διπλωματικές πηγές όμως λένε στην «Α» ότι είναι σκόπιμο η Ελλάδα να συζητά με την Τουρκία, ακόμα και αν διαφωνούν, ώστε να μη φτάνουμε στα πρόθυρα σύρραξης όπως στο παρελθόν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Reuters.


Ο Γεραπετρίτης

Με την Τουρκία να χαρακτηρίζει το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», η σύγκρουση στη Γάζα είναι ένα ζήτημα που διαφοροποιεί τις δύο χώρες, αλλά αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τον διάλογο, εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης. «Αυτό δεν θα πρέπει να μας απαγορεύσει να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να θέσουμε στην ατζέντα κάποια σχέδια που θα είναι αμοιβαία επωφελή», κατέληξε.

Γυρνώντας από τη Γερμανία, ο Τ. Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος, έχοντας προφανώς καταλάβει ότι οι δηλώσεις του προκάλεσαν αίσθηση στην Ελλάδα. Αναφερόμενος λοιπόν στον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο τους είπε: «Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεών μας σε ορισμένα ζητήματα δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο. Ως περιφερειακές χώρες, αν κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία τρίτες χώρες, που προσεγγίζουν το θέμα με λογική κέρδους και αγοράς, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε», εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ και το Βερολίνο.

Λίγες ώρες αργότερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κύκλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι «ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγνώρισε την αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στην καγκελαρία».