Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και συνολικά 9 βουλευτές από το κόμμα της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστόπουλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξη Χαρίτση. Έτσι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 36 βουλευτές, έναντι 45 (σ.σ.: είχε εξασφαλίσει 47 έδρες στις τελευταίες εκλογές).

Στους 9 βουλευτές αυτούς αναμένεται να προστεθούν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα και έτσι συγκροτούν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. «Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει, οπότε ναι, είμαστε 11. Για εμάς από εδώ και πέρα είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», ανέφερε από τη Βουλή, μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος σε ερωτήματα που δέχτηκε για το αν ο κ. Χαρίτσης θα αναλάβει την προεδρία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτήσουν, ανέφερε: «Να περιμένετε λίγες ημέρες, θα τα δείτε όλα, κάντε υπομονή».

Η έξοδός τους από το κόμμα έγινε μέσα από ένα κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, περί τις 10:00, όπου υπάρχουν αιχμηρές αναφορές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Νωρίτερα, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, όπου του γνωστοποίησαν την απόφασή τους για την ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινοβουλευτικά θα αποτελέσουν την 9η ομάδα στα έδρανα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να αποχωρήσουν και περίπου 60 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας μαζί περίπου το 1/6 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαριθμεί συνολικά 300 μέλη. Από τα γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν τη δήλωση αποχώρησης είναι η πρώην επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Νίκος Μπίστης, που είχε τον Πολιτικό Σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, από τους σημαντικότερους αγωνιστές την περίοδο της χούντας, ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης, ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο Κώστας Αμπατζάς και η πρώην βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου

Aναλυτικά η δήλωση των στελεχών και βουλευτών της ομάδας "6+6"

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία νιώθει παντοδύναμη να συνεχίσει την αντικοινωνική της πολιτική και να επιβάλει μια δεξιά ατζέντα σε κρίσιμα θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας. Ο πολιτικός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά, η άκρα Δεξιά και οι αντιδραστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, η βαρβαρότητα της καθημερινότητας μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε απόσταση από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Κι όμως. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Που θα πείθει και θα εμπνέει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς πολίτες καλής θέλησης. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεοκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει.

Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείας ενάντια στην πολιτική της Ν.Δ.

Σήμερα, όμως, κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.

Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από τη διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.

Μπορούμε να νικήσουμε. Το 2024 σφραγίζεται από το ορόσημο των 50 ετών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνησητης Δημοκρατίας. Μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.

Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ

ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ

ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ

ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ

ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ

ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)

ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΩ

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ)

ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ

ΚΑΡΑΤΣΙΟΥΜΠΑΝΗΣΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ

ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ

ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ

ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΪΑ

ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ

ΠΑΠΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΣΔΡΑΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΣΙΑΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΉ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ

ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΡΑΥΛΟΥ ΟΛΓΑ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΣ

ΦΕΡΧΑΡΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ

ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας των "6+6"

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου για το powergame.gr, συνεδρίασε το συντονιστικό των «6+6» και επισφράγισε μια απόφαση που στην πραγματικότητα είχε ληφθεί το Σαββατοκύριακο της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής, πριν από 12 ημέρες.

Οι πράξεις του κομματικού δράματος παίχτηκαν σε αρκετά επεισόδια όλες αυτές τις φορτισμένες ημέρες και ολοκληρώνονται σήμερα το πρωί. Είχε προηγηθεί, εκτός της Κεντρικής Επιτροπής, η διαδικτυακή συνεδρίαση περίπου 1.000 μελών των «6+6» την περασμένη Κυριακή, εκεί όπου ήταν καθολική η απόφαση για αποχώρηση.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για τον επικεφαλής της νέας ΚΟ. Πρόκειται για τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος θα παίζει κομβικό ρόλο στα δρώμενα της νέας ομάδας, όπως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και τουλάχιστον άλλοι τέσσερις ή και παραπάνω βουλευτές.

Ηχηρή ήταν και η παραίτηση από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος εδώ και καιρό θεωρείται το μόνο αξιόπιστο πρόσωπο του κόμματος σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Eπιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Bigmouth

Νωρίς το πρωί η στήλη Bigmouth του powergame.gr είχε προαναγγείλει με εκτενές ρεπορτάζ τις εξελίξεις: «Μέρα εξελίξεων και μάλιστα ραγδαίων για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σημερινή, αφού, όπως όλα δείχνουν, περί τη 10η πρωινή αναμένεται να αποχωρήσουν 9 από τους υπάρχοντες βουλευτές του κόμματος. Κι όταν λέω 9 δεν αθροίζω σε αυτούς τον Τσακαλώτο και την Πέρκα. Αναφέρομαι σε αυτούς που θα αποχωρήσουν σήμερα (δηλαδή τους φρέσκους) από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Τα ονόματα που ήδη γνωρίζουμε είναι Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Τζούφη, Αναγνωστοπούλου, Φωτίου. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μου, τις τελευταίες ώρες έχουν προστεθεί δύο ακόμη βουλευτές, οι οποίοι αποφάσισαν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τους βουλευτές, αναμένεται να αποχωρήσουν και περίπου 60 μέλη της Κ.Ε. Αν δεν το καταλάβατε, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για τον αρχηγό Κασσελάκη, που προφανώς και έχει αρχίσει να ζορίζεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών».