Την ελπίδα να επικρατήσει η πολιτική επιλογή και το αίσθημα της πολιτικής επιβίωσης και να μην προχωρήσουν σε αποχωρήσεις τα στελέχη που διαβάζει πως θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες νωρίς;» με τον Σωτήρη Ξενάκη και την Κέλλυ Κοντογεώργη το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.

Είπε πως δεν θα θέλουν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο είπε πως βασικό λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν κάθισε να συζητήσει τις προτάσεις με τους ενδιαφερόμενους… 

Τόνισε ότι στο φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνουν αλλαγές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή όπως στις μεγάλες επιχειρήσεις. Είπε πως το νομοσχέδιο θα είναι πολιτικό βατερλό για την κυβέρνηση. «Οι προτάσεις μου είναι περισσότεροι έλεγχοι σε αυτούς τους τομείς και κίνητρα. Εάν δηλαδή θεωρείς ότι κάνει φοροδιαφυγή ο τάδε επαγγελματικός κλάδος δώσε κίνητρα, ένα κίνητρο μπορεί να είναι είτε η μείωση φόρου είτε η μείωση από το εισόδημα που δηλώνει ο πολίτης».


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Τρύφωνα Αλεξιάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Κέλλυ Κοντογεώργη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ελπίζω να επικρατήσει η πολιτική λογική και το αίσθημα της πολιτικής επιβίωσης και να μην προχωρήσουν σε αυτό που διαβάζω ότι πρόκειται να κάνουν. Νομίζω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η κοινή λογική διότι δεν θέλουν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο δώρο αυτή την περίοδο στον κ. Μητσοτάκη.

Δεν ισχύει αυτό που ακούγεται ότι μεγάλος αριθμός αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιβεβαιώνεται μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων δηλαδή μου λέγανε χθες ότι σε μια οργάνωση 700 μελών έχουν αποχωρήσει περίπου 20 άτομα όταν το 2015 στην ίδια οργάνωση είχαν αποχωρήσει 60.

Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το βασικό λάθος της κυβέρνησης, και δεν το κάνει για πρώτη φορά είναι πολιτική της επιλογή, το κάνει για πολλοστή φορά, είναι το ότι δεν κάθισε να συζητήσει τις προτάσεις που είχε για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στο οποίο βεβαίως και πρέπει να γίνουν αλλαγές, με τους ενδιαφερόμενους. Ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και στους τομείς αυτούς υπάρχει όπως υπάρχει και στις μεγάλες επιχειρήσεις και υπάρχει και λαθρεμπόριο κλπ δεν ξεκινάς όμως να αντιμετωπίσεις δήθεν τη φοροδιαφυγή με μέτρα φοροεπιδρομής γιατί αυτό δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη.

Δεν έγινε συζήτηση, δεν κάλεσαν ούτε καν τις οργανώσεις της ΝΔ τις σχετικές με το αντικείμενο να κουβεντιάσουν. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι κοινωνικός διάλογος είναι το να αναβάσεις το νομοσχέδιο στη Διαύγεια και να μπει ο κάθε φορέας να πει τις απόψεις του και μετά να έρθουν στην επιτροπή της Βουλής 10-15 φορείς και να πουν για ένα 3λεπτο την πρότασή τους αυτό δεν είναι διάλογος.

Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολιτικό Βατερλό για την κυβέρνηση αυτό ακόμα και αν καταφέρει να το ψηφίσει

Οι προτάσεις μου είναι περισσότεροι έλεγχοι σε αυτούς τους τομείς και κίνητρα. Εάν δηλαδή θεωρείς ότι κάνει φοροδιαφυγή ο τάδε επαγγελματικός κλάδος δώσε κίνητρα, ένα κίνητρο μπορεί να είναι είτε η μείωση φόρου είτε η μείωση από το εισόδημα που δηλώνει ο πολίτης. Ή μπορεί να είναι για παράδειγμα επειδή το Δημόσιο έχει πάρα πολλά ακίνητα κάθε 100-200€ ας μπει ένα όριο που θα συγκεντρώνεις θα σου δίνω ηλεκτρονικά ένα λαχνό για να συμμετέχεις στην κλήρωση ενός σπιτιού από τα πολλά που έχει το Δημόσιο. Να δώσει κίνητρα στον πολίτη.