Σε μία κρίσιμη όσο και ενδιαφέρουσα πολιτικά και οικονομικά συγκυρία διεθνώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται από αύριο έως και την Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέχεια των ταξιδιών του στο Πεκίνο, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, αλλά και στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, η οποία ξεκινά με συνέντευξη που θα παραχωρήσει αύριο το πρωί στην εκπομπή του BBC «Sunday with Laura Kuenssberg», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρουσία και χαιρετισμό του σε εκδήλωση της πάντα ζωηρής ελληνικής ομογένειας στη βρετανική μητρόπολη αύριο το βράδυ, συναντήσεις με επενδυτές, αλλά και συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αλλά και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

Συναντήσεις με κορυφαίους επενδυτές

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν μεταξύ άλλων ότι σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και πολύ πρόσφατα υπερκαλύφθηκε με επιτυχία το placement της Εθνικής Τράπεζας, ο πρωθυπουργός αναμένεται μεθαύριο να συναντηθεί με κορυφαίους επενδυτές.

Τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει το ελληνικό χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο περσινό roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο και φέτος αναμένεται να έχει δημόσια συζήτηση με τον Λουίτζι Ρίτσο, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να μεταβεί στα τέλη Ιανουαρίου και συγκεκριμένα το διήμερο 24-25 στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η JP Morgan μαζί με το ελληνικό χρηματιστήριο, ακόμη μία ένδειξη της σημαντικής προόδου που έχει καταγράψει από το 2019 και εντεύθεν η ελληνική οικονομία.

Συνάντηση με Ρίσι Σούνακ

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, κατά την οποία κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, την ώρα που οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Μία ήμερα νωρίτερα και συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ. Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη», τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας νομπελίστας, και το αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα. Όπως μεταδίδεται εξάλλου, το αναγνωστήριο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Έλληνα και θα λάβει τιμητικά το όνομα Ρόντρικ Μπίτον προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή και βιογράφου του Γιώργου Σεφέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Απογευματινής, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε στην πρώτη θητεία της όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό. Τα ίδια πρόσωπα διαμηνύουν ότι η ελληνική θέση παραμένει η ίδια.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου». Και σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής». Στις επαφές που θα έχει ο κύριος Μητσοτάκης στο Λονδίνο και συγκεκριμένα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος αναμένεται να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο καλά γνωρίζοντες όλη την ιστορία της υπόθεσης αφήνουν να εννοηθεί πως η κυβέρνηση δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι «το γεγονός πως δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα».

*Με πληροφορίες από την Απογευματινή και τον Σπύρο Μουρελάτο