Την απόλυτη κυριαρχία της Ν.∆. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό καταδεικνύει εκ νέου ο καινούργιος κύκλος δηµοσκοπήσεων που είδε το φως της δηµοσιότητας τις προηγούµενες δύο εβδοµάδες.

Το κυβερνών κόµµα προηγείται σταθερά µε περισσότερες από είκοσι µονάδες του δεύτερου, πλέον, ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρωθυπουργός παίζει κυριολεκτικά µόνος του στο πεδίο της σύγκρισης µε τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μοναδικός βραχνάς, αλλά και ταυτόχρονα ορόσηµο για την αποτελεσµατικότητα του κυβερνητικού έργου το αµέσως επόµενο διάστηµα, είναι τα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα θέµατα της καθηµερινότητας και δη τη µεγάλη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.

Παρ’ όλ’ αυτά και µε δεδοµένο ότι η παράµετρος αυτή συνιστά την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προλαβαίνοντας ουσιαστικά τους Ανδρουλάκη και Κασσελάκη, έσπευσε να αναλάβει µια πρωτοβουλία µε αν µη τι άλλο ισχυρή σηµειολογία.

*Διαβάστε εδώ: 2 δις ευρώ σε αυξήσεις μισθών και επιδόματα - Όλες οι ενισχύσεις που φέρνει ο Προϋπολογισµός για πάνω από 2.000.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους

Ο λόγος για τις διαδοχικές επισκέψεις του σε σουπερµάρκετ της Αττικής και της περιφέρειας και το άνοιγµα ενός νέου κύκλου επαφών µε τους πολίτες. «Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι µε τον τρόπο αυτό θα βρεθούν µαγικές λύσεις. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ηχηρό µήνυµα προς όλες τις κατεθύνσεις. Αφενός ξεκαθαρίζει ότι έχει αναγάγει την υπόθεση αυτή σε ακόµη ένα προσωπικό στοίχηµα και αφετέρου καταδεικνύει σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς ότι τίθεται ο ίδιος απέναντι σε λογικές αισχροκέρδειας και εκµετάλλευσης στην παρούσα οικονοµική συγκυρία. Χώρια που το... ρίσκο της εξόδου στην κοινωνία σε κάθε κρίσιµη στιγµή ήταν µια επιτυχηµένη συνταγή όλα αυτά τα χρόνια και το ακολουθεί εκ νέου», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Ενδεικτικό της διάθεσης του πρωθυπουργού να παραµείνει προσηλωµένος στην τακτική της ανάδειξης του ιδίου και της κυβέρνησής του ως µονόδροµου για την επίλυση των µεγάλων ζητηµάτων για τη χώρα εντός κι εκτός συνόρων και ως αδιαµφισβήτητου κυρίαρχου στην πολιτική δεξαµενή του Κέντρου, ήταν η διάθεση που επέδειξε στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της περασµένης Τετάρτης.

Επικεντρωµένος πλήρως στη ρητορική των ενεργειών της αποκατάστασης των κατοίκων και της ανοικοδόµησης των πληγεισών περιοχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αφιερώσει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χώρο ανάλογο µε αυτόν του πολιτικού στίγµατος των δύο φορέων αυτό το διάστηµα. Στον Σωκράτη Φάµελλο, που ηγείτο της «πληγωµένης» Κουµουνδούρου στη διαδικασία, επεφύλασσε τη χιουµοριστική ατάκα περί κόµµατος «Black Friday -50%», ενώ και στον Νίκο Ανδρουλάκη απευθύνθηκε προσωπικά µέχρι του σηµείου που δεν θα έδινε την εντύπωση ότι τον καθιστά προσωπικό του αντίπαλον δέος.

Ωστόσο, ήταν αν µη τι άλλο εµφανής η πρόθεσή του να ακυρώσει κάθε είδους µεταρρυθµιστικό, εκσυγχρονιστικό και εν γένει κεντρώο προφίλ που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ιδιαιτέρως µετά τη διαφαινόµενη δηµοσκοπική σταθεροποίηση του άλλοτε κραταιού Κινήµατος στη δεύτερη θέση. «Εσείς που εµφανίζεστε ως υπέρµαχος του εκσυγχρονισµού και της µεταρρύθµισης θα πρέπει να µας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να µην κατηγορείτε την κυβέρνηση που, αν µη τι άλλο, είχε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας της να κάνει κάτι το οποίο αντικειµενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά µεταξύ άλλων στον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.


Το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Την ίδια στιγµή, στο πλαίσιο της απόλυτης προσήλωσής του στο πολιτικό και κοινωνικό Κέντρο εντάσσεται η κινητικότητα που αναπτύχθηκε στους κόλπους της ηγεσίας της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά µε τη διαµόρφωση του νοµοσχεδίου για τη θεσµοθέτηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, µε σκοπό την όσο το δυνατόν πιο άµεση έναρξη της διαβούλευσης και της επίσηµης κατάθεσής του στη Βουλή, ακόµα και πριν από το τέλος του έτους.

«Τα ανοίγµατα του Μητσοτάκη στο Κέντρο δεν αποτελούν συνθήµατα, αλλά έχουν ουσιαστικό περιεχόµενο. Από τη στιγµή που ο ίδιος θεωρεί σωστή µία παρέµβαση, δεν θα διστάσει ακόµη και να σπάσει αβγά µε µια µερίδα του στελεχικού δυναµικού της Ν.∆. που διαφωνεί σε αξιακή βάση µε το θέµα αυτό», σηµειώνει τακτικός συνοµιλητής του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αυτή ωστόσο η επιλογή κάθε άλλο παρά σηµατοδοτεί πως τα θέµατα της λεγόµενης δεξιάς ατζέντας, όπως το Μεταναστευτικό (µε την ανάδειξη της µείωσης των ροών το τελευταίο διάστηµα) ή η Ασφάλεια, δεν εξακολουθούν να συνιστούν κυβερνητικές προτεραιότητες, µε δεδοµένο µάλιστα ότι συγκαταλέγονται σταθερά µεταξύ των ζητηµάτων πρωταρχικού ενδιαφέροντος για το σύνολο της κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, οι σχετικές αναφορές σχεδόν σε κάθε ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και µάλιστα µε συγκεκριµένα στοιχεία και δεδοµένα που παρατίθενται, καταδεικνύουν ξεκάθαρα τις στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίµου, λειτουργώντας εκτός των άλλων και ως εχέγγυα διατήρησης της ισορροπίας µεταξύ της κεντρώας στρατηγικής και της διατήρησης της επαφής µε την πα ραδοσιακή κοµµατική βάση.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής