O Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, απεύθυνε χαιρετισμό, σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Δεν μας αφορά τι γίνεται στην αντιπολίτευση - Κοιτάμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών

Νίκο (Θεοδωρόπουλε), σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ρούμπη (Γεωργακοπούλου), συγχαρητήρια για άλλη μία εξαιρετική συγκέντρωση. Αλέξανδρε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, με συγκίνησαν ιδιαίτερα.

Κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμα μία φορά εδώ, στο Λονδίνο, μια πόλη που όπως ξέρετε αγαπώ πολύ. Είχα την ευκαιρία τρεις φορές να βρεθώ εδώ, την πρώτη ήμουν λίγο μεγαλύτερος από τον Αλέξανδρο, 20 χρονών, όταν είχα έρθει στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών από το Harvard για να περάσω ένα εξάμηνο στο London School of Economics.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1990, όταν έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, τότε δουλεύοντας στην Chase Manhattan και η τρίτη όταν ξεκίνησα στα σοβαρά την επαγγελματική μου καριέρα, μαζί με την Μαρέβα τότε, νιόπαντροι. Εδώ στο Λονδίνο γεννήθηκε και η πρώτη μας κόρη, η Σοφία. Οπότε έχω πάντα εξαιρετικά ευχάριστες αναμνήσεις. Είναι μια πόλη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω τον Ελληνισμό του Λονδίνου να προκόβει και να δίνει και σε εμάς μεγάλη δύναμη γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.

Θυμάμαι πέρυσι, όταν βρέθηκα πάλι εδώ και σας μίλησα, ήμασταν κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Σας είχα μιλήσει τότε για την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της χώρας.

Είχαμε κάνει όντως, και έχουμε κάνει, πάρα πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Τότε σας ζήτησα να συνταχθούμε όλοι ώστε αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, να μην διακοπεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μας επιβράβευσαν στις εκλογές

Και πράγματι κι εσείς και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μας επιβράβευσαν με ένα ποσοστό που ήταν ακόμα μεγαλύτερο από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2019. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθέναν, γιατί όλα αυτά τα οποία πετύχαμε τα πετύχαμε μαζί.


Πρέπει να σας πω βέβαια ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα ποσοστό το οποίο βαραίνει πολύ στις δικές μου πλάτες και των συνεργατών μου. Είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Ένα ποσοστό το οποίο με υποχρεώνει κι εμένα να δουλεύω κάθε μέρα ακόμα πιο σκληρά, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται.

Για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι το μόνο, θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και ο κύριος σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την φιλόδοξη, σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει πολλές φορές, χρειάζονται ουσιαστικά μία οκταετία προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πλήρως.Και βέβαια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές, είναι αυτές οι οποίες τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής μας παράταξης και των άλλων κομμάτων, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πασχίζουν να βρουν τον δικό τους ρυθμό.

Δεν μας αφορά καθόλου τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης

Δεν μας αφορά καθόλου το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε τα δικά μας, κοιτάμε το έργο μας, κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να τα κάνουμε πράξη, θα τα κάνουμε πράξη. Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων. Ξέρετε πια ότι μπορέσαμε και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, μπορείτε τώρα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία δυσκολία.

Πάμε λοιπόν μαζί να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά τα οποία μπορέσαμε και πετύχαμε εδώ στο Λονδίνο, όπου ξεπεράσαμε το 50%. Διότι πιστεύω ότι κατεξοχήν οι Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ίσως απαλλαγμένοι από τα πάθη της εγχώριας πολιτικής αναμέτρησης, ίσως πιο -θα έλεγα- αντικειμενικοί κριτές.

Πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα.Αυτή για εμένα, ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Διότι είναι και η καλύτερη πιστοποίηση ότι τελικά αφήσαμε για τα καλά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Για την ελληνική οικονομία

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι σε ένα μεγάλο συνέδριο διεθνών επενδυτών και να επαναβεβαιώσω αυτή τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί θα διαπιστώσω ότι όλα αυτά τα οποία είχαμε πει πριν από έναν χρόνο μπορέσαμε και τα πετύχαμε.

Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να πετύχω και με τη δική σας τη βοήθεια θα τα καταφέρω. Να είστε καλά.