Με περιέργεια αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι του BBC την κίνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη για την Τρίτη 28 Νοεμβρίου συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, κάτι που ενδεχομένως -και με την τάση που παρατηρείται στα social media των Βρετανών- να μετρήσει αρνητικά τις προσεχείς ημέρες. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ φέρεται να έβαλε στόχο να γίνει βορά στις ορέξεις των βρετανικών ΜΜΕ με αυτήν την κίνηση και μάλιστα σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Εργατικούς 20 μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς, και ο Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο ήδη συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φέρεται να μην έχει πρόβλημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αντιμετωπίζεται ως ο μελλοντικός πρωθυπουργός. 

Οι δημοσιογράφοι δεν κατανίκησαν το στοιχείο της έκπληξης που προκάλεσε αυτή η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέν σόκαρε με τα σχόλιά του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αφού "αναφέρεται συχνά" στις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα" και παραθέτει τα επιχειρήματά του "όποτε δέχεται ερωτήσεις από Βρετανούς δημοσιογράφους". Μάλιστα, ο Κρις Μέισον έκανε λόγο για " διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ δύο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων", "ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο και περίμενε τη συνάντηση" .

Η μη διάψευση της Ντάουνινγκ Στριτ για το λόγο που ακυρώθηκε η συνάντηση, αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση, αφού σύμπαντες οι Συντηρητικοί έχουν καταστήσει a propo απαγορευμένο θέμα συζήτησης τα Γλυπτά του Παρθενώνα



Γλυπτά του Παρθενώνα: Συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο

Σύμφωνα με το BBC, "η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντηθεί αντ' αυτού με τον Έλληνα πρωθυπουργό (σημ. κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης)".

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: "Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που προηγήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

Πάντως, το Βρετανικό Μουσείο είναι ανεξάρτητος φορέας και οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν.