H Ολγα Γεροβασίλη, Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, μας συστήνεται. Οχι ως πολιτικός, κάτι που γνωρίζουμε, αλλά ως κόρη, σύζυγος και μητέρα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Π» μάς μιλάει για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική, για τα παιδιά της και για το πώς κατάφεραν μαζί με τον σύζυγό της να κρατήσουν ενωμένη την οικογένειά τους, παρά τη συχνή απουσία της στην Αθήνα.

gerovasili_1
Πώς βιώνετε τις δυσκολίες που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα, παρά τη συναισθηματική φόρτιση και την πολιτική αγωνία. Η αντίληψη ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί δεν ισχύει. Ανθρωποι είμαστε, έχουμε συναισθήματα, υπάρχουν προσωπικές σχέσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις αυτόν τον αλληλοσπαραγμό στο κόμμα σου. Δεν είναι εύκολο να χωρίζουν οι δρόμοι σου με ανθρώπους που έζησες μαζί τους έντονες στιγμές, νίκες και ήττες, χαρές και στεναχώριες, ελπίδες και διαψεύσεις. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να βρεις το σθένος, την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να ασκήσεις πολιτική για την κοινωνία, γι’ αυτούς που εκπροσωπείς και έχουν από εσένα απαιτήσεις και προσδοκίες. Αυτό που με απασχολεί, λοιπόν, είναι πώς θα βγούμε από τη σημερινή δυσκολία για να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του κόσμου.

Υπήρξατε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ήσασταν στενή του συνεργάτις. Πλέον, είναι ο Κασσελάκης ο νέος πρόεδρος, που πολλοί τον κατηγορούν ότι θα εξαφανίσει τον χώρο.

Ηταν για μένα μεγάλη τιμή να βρεθώ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και να με εμπιστευτεί σε θέσεις ευθύνης, όπως της κυβερνητικής εκπροσώπου, της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και έπειτα Προστασίας του Πολίτη. Και είμαι υπερήφανη για όσα πέτυχε η κυβέρνησή μας. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε με ορμή και τάραξε τα νερά. Δεν μπορεί κανείς να αγνοεί έτσι εύκολα την κοινωνική δυναμική που δημιουργήθηκε και να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα. Με σχέδιο και πολλή δουλειά οι “Κασσάνδρες” θα διαψευστούν.

Τι άνθρωπος είναι ο κ. Κασσελάκης; Εχετε γνωρίσει τον σύζυγό του; Πολλοί λένε ότι θέλουν πολιτικό λόγο από εκείνον, όχι lifestyle. Τι απαντάτε;

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας νέος και άξιος άνθρωπος, ένα φρέσκο πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι έρχεται από μια άλλη πραγματικότητα, προσαρμόζεται γρήγορα και θα βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στη νεανική ορμή και στις συνθέσεις που απαιτεί η πολιτική, και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο. Τον σύζυγό του τον έχω γνωρίσει, τον συμπαθώ και τον εκτιμώ. Οσο για την υπερπροβολή του lifestyle έναντι της πολιτικής του δράσης, δεν νομίζω ότι είναι δική του επιλογή, αλλά επιδίωξη των μέσων ενημέρωσης.

Ούτε εγώ ξεφεύγω από τον κανόνα ότι οι γυναίκες αλλάζουν συχνά τα μαλλιά τους όταν θέλουν να ξεσπάσουν. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνω - όχι ότι δεν υπήρξαν αφορμές


Λένε ότι οι γυναίκες αλλάζουν συχνά τα μαλλιά τους όταν θέλουν να ξεσπάσουν. Σας βλέπουμε κατά καιρούς με νέο λουκ.

Ε, ούτε εγώ ξεφεύγω από αυτόν τον κανόνα. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό με βλέπετε σταθερή στις επιλογές μου. Ο λόγος είναι ότι δεν προλαβαίνω, όχι ότι δεν υπήρξαν αφορμές...

Χάσατε τη μητέρα σας όταν ήσασταν 37 ετών. Τι ακριβώς συνέβη;

Αν θα μπορούσα να περιγράψω με μία λέξη αυτό που βίωσα, θα ήταν «ξεριζώθηκα». Ηταν αιφνίδια η απώλεια της μητέρας μου, λόγω ανευρύσματος εγκεφάλου, και με έριξε σε βαριά θλίψη για πολύ καιρό. Η ξαφνική απώλεια της πολύτιμης παρουσίας της με συνοδεύει ακόμη.

gerovasili_2

Χορεύετε πολύ ωραίο ζεϊμπέκικο. Ποιο είναι το αγαπημένο σας και γιατί; Πού μάθατε να χορεύετε;

Από μικρή, από τον πατέρα μου. Αγαπώ την ελληνική μουσική και τις όμορφες στιγμές, με καλές παρέες, κατά τις οποίες μας συνοδεύει. Σε μια από αυτές τις στιγμές ξεχώρισα το τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα «Σ’ τα είπα όλα», σε μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σε κάνει να αγαπήσεις και να χορέψεις ένα τραγούδι, οι στίχοι, η μουσική, η παρέα, η φάση που βρίσκεσαι στη ζωή σου... Ενδεχομένως όλα μαζί.

Περάσατε πριν από λίγες ημέρες κορονοϊό. Πώς το βιώσατε;

Με ήπια, αλλά επίμονα συμπτώματα. Και ως γιατρός, θέλω να πω σε όσους μάς διαβάζουν να προσέχουν, να ακούν τους επιστήμονες και να κάνουν όσα πρέπει, γιατί ο κίνδυνος παραμένει και συνάνθρωποί μας συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους. Κατά τα άλλα, «πυρετός» τηλεφωνημάτων και Netflix. Είδα το «Χάος», μια εξαιρετική σειρά που αναφέρεται στη διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Καταλαβαίνεις πολλά για όσα οδήγησαν στις τραγικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρά παιδιά, στη Γάζα.

Εχετε κάνει δύο γάμους και έχετε αποκτήσει τρία παιδιά. Με τι ασχολούνται;

Είμαι περήφανη για τα παιδιά μου, κυρίως γιατί κάνουν αυτό που τους αρέσει και το κάνουν καλά. Ο μεγάλος μου γιος, ο Φαίδων, είναι μουσικός και τεχνικός ήχου και με το συγκρότημά του γυρίζει όλη την Ευρώπη. Η κόρη μου, η Αγγελική, είναι στο στάδιο εκπόνησης της διπλωματικής της εργασίας στην Αρχιτεκτονική και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της. Ο μικρός μου γιος, ο Κωνσταντίνος, είναι στο τέταρτο έτος της Ιατρικής.

Είστε μια δυναμική γυναίκα. Το αντέχει αυτό ο σύζυγός σας, Γιώργος; Αυτός μένει μόνιμα στην Αρτα, εσείς στην Αθήνα, και πηγαίνετε μόνο όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας. Εχετε περάσει κρίση;

Δυσκολίες ναι, κρίση όχι. Είμαι βουλευτής από το 2012, έντεκα χρόνια. Πηγαίνω στην Αρτα τα Σαββατοκύριακα και, αν έχω συνεδριάσεις ή τηλεοπτικές υποχρεώσεις, ούτε αυτά. Δεν είναι εύκολο. Κυρίως δεν ήταν εύκολο όταν τα παιδιά ήταν σε μικρή ηλικία, ωστόσο βρήκαμε τον ρυθμό μας. Οταν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί αγάπης και αλληλοσεβασμού και ο ένας στηρίζει τις επιλογές του άλλου, τότε αυτό μπορεί να «δουλέψει».

Ποια γυναίκα είναι πρότυπό σας και γιατί;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο. Υπάρχουν πολλές γυναίκες από τις οποίες αντλώ έμπνευση. Γυναίκες από την Ιστορία, την πολιτική και την Τέχνη, ακόμα και από χαρακτήρες της λογοτεχνίας. Γυναίκες από την οικογένειά μου, η μητέρα μου. Γυναίκες που παλεύουν στη ζωή απέναντι στις δυσκολίες, τις ανισότητες και τα στερεότυπα μιας πατριαρχικής κοινωνίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»