Συνεχίζεται η επιδότηση ρεύματος για το κοινωνικό τιμολόγιο Α’ και Β’, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

Ακόμα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως θα υπάρχει επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό για το α' τρίμηνο του 2024 και θα το πάρουν αυτοί που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και δεν το παίρνουν.

*Διαβάστε εδώ: Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Ποιοι οι δικαιούχοι, πώς κάνουμε αίτηση


Θόδωρος Σκυλακάκης για τα τιμολόγια

Μέχρι στιγμής, το πράσινο τιμολόγιο θα είναι αυτό στο οποίο θα πηγαίνουμε όλοι αυτόματα, όταν δεν επιλέγουμε κάποιο άλλο και θα έχει την τελική τιμή του μήνα, όπως ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει σύγκριση όλων των πράσινων τιμολογίων όλων των εταιρειών, για να δει ποια είναι η πιο φθηνή, πρόσθεσε.

Όπως είπε, θα υπάρχει το σταθερό τιμολόγιο, το οποίο θα είναι πιο ακριβό, αλλά θα έχει σταθερή τιμή για 12 μήνες, ανεξαρτήτου του αν ανέβει η τιμή στο Φ.Α.

Το κίτρινο τιμολόγιο θα έχει κυμαινόμενη τιμή, ενώ το πορτοκαλί τιμολόγιο θα είναι μόνο για όσους έχουν έξυπνους μετρητές και θα λειτουργεί με βάση πώς πάει η τιμή μέσα στην ημέρα.

«Εγώ θα μείνω στο πράσινο και θα περιμένω να δω την τιμή που θα δώσουν οι πάροχοι τον Δεκέμβριο για τον Ιανουάριο μέσα στο τιμολόγιο», σημείωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.


Η συνέντευξη του Θόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για τα τιμολόγια της ενέργειας, είπε: «Το νέο σύστημα αρχίζει από τον Ιανουάριο και μετά, δηλαδή 1η Ιανουαρίου θα ξέρουμε τις τιμές που ισχύουν για τον Ιανουάριο για το πράσινο τιμολόγιο. Από τον Δεκέμβριο και μετά αρχίζει η ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς οι πάροχοι θα πρέπει να αρχίζουν να προσδιορίζουν τα διάφορα τιμολόγια».

«Οι καταναλωτές πρέπει να επιλέξουν τι τιμολόγιο και ποιον πάροχο θα έχουν, όσοι δεν διαλέξουν ενεργά κάποιο τιμολόγιο ή διαφορετικό πάροχο από αυτόν που έχουν θα μεταπέσουν στο πράσινο τιμολόγιο που θέσπισε η πολιτεία. Το τιμολόγιο αυτό έχει μια τιμή που θα την ξέρετε στην αρχή του μήνα, θα είναι τελική τιμή, καθαρή τιμή για τον επόμενο μήνα και αυτή η τιμή θα είναι ευθέως και αμέσως συγκρίσιμη με τις τιμές που δίνουν και οι άλλοι πάροχοι.

Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο κάθε μήνα θα ξέρεις ποιος είναι ο φθηνότερος για τον επόμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξεις πάροχο, μπορεί να αλλάξεις μπορεί να μην αλλάξεις αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει ένα τιμολόγιο στο οποίο με βεβαιότητα θα υπάρχει ευθύς ανταγωνισμός τιμών», πρόσθεσε.

«Στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν τρία είδη τιμολογίων, τα οποία είναι· τα σταθερά όπου σου λέει για παράδειγμα για ένα χρόνο σου δίνω αυτή την τιμή. Αυτά τα τιμολόγια είναι σταθερά μεν ξέρεις την τιμή που αγοράζεις ακριβά δε γιατί έχεις αντιστάθμιση κινδύνου ενός ολόκληρου χρόνου. Μετά είναι τα κυμαινόμενα τα οποία είναι είτε κυμαινόμενα που μαθαίνεις στο τέλος την τιμή, γιατί η τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται ανά μέρα και ώρα οπότε σου λένε ότι έχει ένα βασικό ποσοστό κέρδους ο προμηθευτής και κάποιες εκπτώσεις και στο τέλος όταν θα μπει και η τιμή της χονδρικής που διαμορφώθηκε τον τελευταίο μήνα θα μάθεις ποια είναι η τιμή που θα πληρώσεις. Αυτά τα τιμολόγια έχουν αβεβαιότητα αλλά μακροχρονίως μπορεί να αποδεικνύονται φθηνότερα γιατί δεν αναλαμβάνει ο πάροχος να σου κάνει την αντιστάθμιση κινδύνου που είναι μια υπηρεσία και κοστίζει. Και τέλος υπάρχουν τα κυμαινόμενα που γνωρίζεις από την αρχή του μήνα τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα στα οποία υπάρχει ένα μικρό κόστος αντιστάθμισης αλλά είναι πολύ μικρότερο από το να σου καλύπτει έναν ολόκληρο χρόνο, είναι μόνο για ένα μήνα.

Αυτά τα κυμαινόμενα τιμολόγια είναι τα κίτρινα τιμολόγια. Και τέλος για αυτούς που έχουν έξυπνους μετρητές υπάρχουν τα πορτοκαλί τιμολόγια που είναι δυναμικά και αγοράζεις με «έξυπνο» τρόπο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με το πότε είναι φθηνότερο το ρεύμα. Πχ. άμα φυσάει πιο πολύ μπορεί να σου πει ο μετρητής «τώρα είναι πιο φθηνό ξόδεψέ το», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιο τιμολόγιο θα επέλεγε ο ίδιος, απάντησε: «Εγώ θα περιμένω να δω αν θα υπάρξει ανταγωνισμός στο πράσινο και να δω τι θα βγάλει αυτός ο ανταγωνισμός και στη συνέχεια αφού δω πώς εξελίσσεται η κατάσταση αν ο πάροχός μου είναι φθηνός θα μείνω σε αυτόν».

Για τις επιδοτήσεις είπε: «Οι επιδοτήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν για τα κοινωνικά τιμολόγια Α και Β. Παίρνουμε πόρους από εκεί για το επίδομα ηλεκτρικής θέρμανσης που θεσπίζεται για πρώτη φορά στο πρώτο τρίμηνο του ’24 για όσους θερμαίνονται ηλεκτρικά και εκεί καλύπτουμε πάνω από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Συνεπώς μαζί με το επίδομα θέρμανσης και τα κοινωνικά τιμολόγια καλύπτουμε το 70% των νοικοκυριών».