Συντείνουν όλοι οι Βρετανοί φιλέλληνες προς την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό χώρο τους, όπως αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του, θιασώτη του ελληνικού θέρους και πατέρα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις, Στάνλεϊ Τζόνσον

Μιλώντας στο "Live News", ο Στάνλεϊ Τζόνσον, ενδεχομένως και λόγω της πατρίδας του Μέσου, σχολίασε πως είναι απαραίτητη η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο. 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του MEGA, οι αντιδράσεις και από τη Βρετανία είναι πολλές. Συγκεκριμένα: Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ακύρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ της προγραμματισμένης για σήμερα (σημ. Τρίτη 28 Νοεμβρίου), συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία στιγμή.

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μίλησε στο "Live News" για αυτήν την απόφαση.

"Λυπάμαι πραγματικά που ο πρωθυπουργός δεν ήταν δυνατόν να δει τον κ. Μητσοτάκη χτες (σημ. η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου). Θα ήταν μία μεγάλη βοήθεια να έχουμε μία εικόνα για το τι έχει ειπωθεί σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, γιατί μας υποχρεώνει η UNESCO. Πιστεύω έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει μία συμφωνία προκειμένου αυτά τα υπέροχα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι μία ακρότητα το να υπάρχει αυτή η διαφορά τόσα χρόνια με το Λονδίνο", είπε αρχικά. 



Στάνλεϊ Τζόνσον: Να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα στην "καρδιά της Ευρώπης" 

Επιπλέον σχολίασε: "Βρίσκομαι στην Αθήνα τόσα χρόνια και έχω γίνει δέκτης της φιλίας αυτής. Νομίζω πως είναι ένα εύκολο πρόβλημα που μπορεί να λυθεί. Έχει έρθει ο καιρός να πούμε εάν θα ήταν σωστό ή λάθος να στείλουμε πίσω τα Γλυπτά. Σήμερα η Αθήνα έχει ένα υπέροχο μουσείο και είναι ξεκάθαρο για εμένα πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο".

Όπως επεσήμανε ο κ. Τζόνσον, θα μπορούσε μέσω της τεχνολογίας να υπάρξει μια λύση. "Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε εδώ στη Βρετανία ένα ολόγραμμα των Γλυπτών και να τα επιστρέψουμε πίσω. Θα ήταν και μία υπέροχη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να πούμε πως «ΟΚ, φύγαμε από την ΕΕ» αλλά μια συμφωνία με την «καρδιά» της Ευρώπης θα ήταν μία φανταστικά συμβολική κίνηση. Δεν θα ήταν απλώς πως επιστρέφουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα αλλά στην «καρδιά της Ευρώπης»".