Τρία κέρδη κρατά η ελληνική κυβέρνηση από τη διένεξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί καμία συνέχεια στη διένεξη αυτή, αλλά ούτε και να αλλάξει η ελληνική στρατηγική σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών.


Τα κέρδη από το διπλωματικό επεισόδιο με τον Ρίσι Σούνακ

Πρώτο κέρδος, ότι με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές θέσεις ακούστηκαν ξεκάθαρα και σε πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο τελικά. Η αψυχολόγητη ενέργεια του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησε πολλούς να αναζητήσουν τι ακριβώς συνέβη και τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης και να μάθουν έτσι για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και την επανένωσή τους. Εφημερίδες και όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα φιλοξένησαν αναλυτικά ρεπορτάζ, ενώ οι Times του Λονδίνου πήραν χθες με το κύριο άρθρο τους θέση υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα.

Το δεύτερο κέρδος αφορά στην ενίσχυση του ρεύματος που είχε παρατηρηθεί στη βρετανική κοινή γνώμη για την επιστροφή των Γλυπτών. Η γνωστή εταιρία μετρήσεων YouGov έθεσε το εξής ερώτημα σε δημοσκόπηση: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;». Δύο στους τρεις πολίτες (66%) απάντησαν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού τους ήταν λάθος.

Το σπουδαιότερο εύρημα προκύπτει από τη δεύτερη ερώτηση που τέθηκε. «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;». Το 49% είναι υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα έναντι μόλις 15% που τάσσονται υπέρ της παραμονής τους στη Βρετανία, ενώ το 26% δεν τους απασχολεί ό,τι κι αν γίνει.

Μάλιστα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ανέφερε (στο MEGA) πως έχουν φτάσει στο email του κ. Μητσοτάκη πολλά μηνύματα από Βρετανούς πολίτες, με τα οποία ζητούν συγγνώμη για τη στάση του Ρίσι Σούνακ. «Είναι σαφές ότι η όποια άποψη έχει ο κ. Σούνακ είναι σε αντίθεση και με την πλειοψηφία πλέον που έχει διαμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την επιστροφή», είπε νωρίτερα (στην ΕΡΤ) ο κ. Τσιόδρας.

Διαβάστε ακόμα: “Καίγεται” μόνος του ο Σούνακ: Λάθος η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη, υποστηρίζει το 66% των Βρετανών

Η στάση των Εργατικών

Το τρίτο κέρδος αφορά στη στάση των Εργατικών, που θα είναι πιθανότατα – το αργότερο σε ένα χρόνο από τώρα – η επόμενη κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη στάση του Σούνακ «αξιολύπητη», προσθέτοντας ότι «το να μπει σε διαμάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για χάρη ενός τίτλου σε εφημερίδα, δείχνει πόσο αδύναμος είναι (…) Η χώρα θα περίμενε από έναν ηγέτη να συζητήσει για την οικονομία, την μετανάστευση και τη Μέση Ανατολή».

Οι Financial Times ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους ότι ο Κιρ Στάρμερ στην ιδιωτική του συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν διατεθειμένος να αλλάξει τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά, αλλά δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού, αν υπήρχε ποτέ μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.


Πρωτοβουλία εκτόνωσης της έντασης

Χθες, πάντως, η κυβέρνηση Σούνακ ανέλαβε μια πρωτοβουλία εκτόνωσης της έντασης. Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Ο κ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είναι απλά ο ΥΠΕΞ της χώρας: Επί 11 συνεχόμενα χρόνια (2005-2016) ήταν ο αρχηγός των Τόρις, ενώ το 2010 ήταν εκείνος που έσπασε την υπερδεκαετή κυριαρχία των Εργατικών και εξελέγη πρωθυπουργός, παραμένοντας στην εξουσία για έξι χρόνια.