Σε δυνατό crash test για την ενότητα της Ν.Δ. εξελίσσεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως λεγόταν αρχικά, αν και χθεσινές πληροφορίες επέμεναν πως το όλο θέμα πάει για μετά τις ευρωεκλογές!

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως (δηλώσεις, ενδείξεις και κλίμα) το μήνυμα που εκπέμπει η σκληρή δεξιά βάση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο, είναι πάνω από τρεις οι «γαλάζιοι» βουλευτές που έχουν δηλώσει ανοιχτά και φωναχτά πως δεν θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο

Μόλις προχθές ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε ευθέως κατά και επιχειρηματολογώντας με ταυτοτικά στοιχεία για τη συντηρητική παράταξη, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει πως όχι μόνο δεν θα πει «ναι» στη σχετική διάταξη, αλλά και θα παραιτηθεί και από υπουργός εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Η απάντησή του ήταν σαφής: «Στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω», είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Κασσελάκης

Σκωπτικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, για τις δηλώσεις Βορίδη: «Τα λέει τσεκουράτα ο κ. Βορίδης όταν πρόκειται να ενθουσιάσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του: "Αν μου ζητηθεί να ψηφίσω υποχρεωτικά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, θα παραιτηθώ". Όταν πρόκειται όμως για το μείζον θέμα της παρακολούθησής του μέσω Predator, σιωπή. Εκεί, ο ατρόμητος υπουργός ζαρώνει από φόβο».

Στην ίδια γραμμή Βορίδη ήρθε να προστεθεί και να ρίξει λίγο… παραπάνω λάδι στη φωτιά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», όταν ερωτηθείς αν θα ψηφίσει υπέρ του γάμου των ομοφύλων απάντησε: «Είμαι κατά τόσο του γάμου όσο και της τεκνοθεσίας».

Μιλώντας στο Attica TV, ο Νικήτας Κακλαμάνης επισήμανε πως «από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο, και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται».

Την ίδια ώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action24, δήλωσε πως θα τοποθετηθεί μόλις δει το νομοσχέδιο, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί και αυτός. Το ίδιο προβληματισμένος έχει δηλώσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος εκ Θεσσαλονίκης, που μιλώντας σε τηλεοπτικό πάνελ τόνισε: «Δεν αισθάνομαι έτοιμος να ψηφίσω κάτι τέτοιο». Άλλος βουλευτής της Ν.Δ. δήλωνε κάθετα αντίθετος λέγοντας πως «αν έρθει αυτό το νομοσχέδιο είναι σαν να θέλουμε να ρίξουμε τους ψηφοφόρους μας στην αγκαλιά της Ελληνικής Λύσης». Όλα αυτά αποτελούν πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου και αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να επανασχεδιάσει και να μετρήσει αν βγαίνουν τα κουκιά, κοινώς να μετρήσει αντιφρονούντες και το αν βγαίνει η… εξίσωση. Πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότεροι από 35 «γαλάζιοι» βουλευτές δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν μία τέτοια διάταξη, παρότι το Μαξίμου έχει αποσύρει, σιωπηλά, το επίσης φλέγον θέμα της τεκνοθεσίας.

Πρωτοβουλίες

Προφανώς αναμένονται πρωτοβουλίες (σε βάθος χρόνου) για τη διαχείριση της κρίσης συνειδήσεων που θα αναλάβει ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος, από κοινού με τον γραμματέα της Κ.Ο., Σταύρο Καλαφάτη, ώστε να αρχίσει το «μασάζ» στους βουλευτές.

Μάλιστα, η νέα γραμματέας της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στον Realfm υπενθύμισε πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος που δόθηκε προεκλογικά στη δημοσιότητα -«άρα οι πολίτες γνώριζαν»-, περιλαμβανόταν και στις προγραμματικές εξαγγελίες, αλλά είχε ανακοινωθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μετεκλογική του συνέντευξη.

Από την άλλη, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης φέρεται να εχει εκδηλώσει επίσης τον προβληματισμό του για το πότε  και πως ο πρωθυπουργός θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει την «ισότητα στον γάμο».
 
Σε τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε  στο ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, σημειώνοντας πως «έχει τεθεί σε λάθος βάση», καθώς όπως ανέφερε «πολλοί ΛΟΑΤΚΙ έχουν ήδη αποκτήσει, τα οποία όμως στερούνται των δικαιωμάτων που έχουν τα άλλα παιδιά».

Πριν από μέρες, πρώτη η στήλη Big Mouth του powergame.gr είχε γράψει για τις επαφές που έχει ξεκινήσει ο κ. Πατέλης με κυβερνητικά στελέχη που κινούνται στον χώρο της σκληρής Δεξιάς, προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα να γίνει νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Η αλήθεια είναι όμως ότι εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την όλη ιστορία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή