Με «μπηχτές» προς τους αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κ.Ο. του κόμματος.

Ο κ. Κασσελάκης αναφερόταν συνεχώς στους 48 βουλευτές που απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας με νόημα πως θα έπρεπε να είναι και άλλοι, ενώ ξεκαθάρισε ότι σημασία έχει ποιοι είναι στην παρούσα Βουλή.




Κασσελάκης: "Χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια"

«Μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα, και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία. Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών.



Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους…Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε. Και μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 βουλευτές. Η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Το ότι για μήνες δεν βγήκαν ΜΙΑ φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές. Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία… Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει. Μην ανησυχείτε, η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς, καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την ανάγκη ενός ανοιχτού, αποδοτικού, κοινωνικού κόμματος που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό: «Εμείς είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η κυβερνητική Αριστερά».

Για την επιστολική ψήφο, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και πως απαιτεί απαντήσεις για μια σειρά ζητημάτων.




Για την ακύρωση συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ: Προσβλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας


Όσον αφορά την «πόρτα» Σούνακ σε Μητσοτάκη, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για προσβλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, έθεσε όμως ερωτήματα για τη στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού: «Αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας. Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του».

Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πως πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.




Κασσελάκης για "κόκκινα δάνεια": Προτείνουμε τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κι αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν


Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, σημείωσε πως αντί για έναν δημόσιο φορέα που θα φέρει ελάφρυνση, η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα.



Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2021 που «είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των "κόκκινων" δανείων»
, προτείνοντας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας κι ως προς αυτό το πρόβλημα: «Αυτό κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων. Προτείνουμε τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κι αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν με βάση τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για έναν ενάρετο κύκλο κι όχι μια δουλειά στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων».




Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.


Ως προς τον προϋπολογισμό, επισήμανε χαρακτηριστικά «δείξε μου τον προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι»: «Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι περίπου το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι σε εξωγενείς παράγοντες. Έχουμε δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλής εργασιακής σταθερότητας και υψηλών εργάσιμων ωρών».











Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ