Σήμερα το απόγευμα στις 19.00 σε μία ανοικτή συγκέντρωση -στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων- αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πολιτικού φορέα που συγκροτείται από τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νάσο Ηλιόπουλο και γραμματέα την Πέτη Πέρκα

Άξιο αναφοράς είναι ότι την ίδια ώρα, στις 19.00, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA παραχωρεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Το όνομα «Αριστερά μπροστά» - Γιατί διέρρευσε στα ΜΜΕ

Χθες και προχθές τα στελέχη του νέου φορέα συσκέφθηκαν διαδικτυακά προκειμένου να καταλήξουν στο όνομα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι 11 βουλευτές είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ονόματα, το γεγονός ωστόσο ότι το ένα από αυτά- “Αριστερά μπροστά” - διέρρευσε στα ΜΜΕ έφερε μεγάλο προβληματισμό και αναταραχή καθώς κάποιοι το θεωρούσαν το επικρατέστερο.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι το όνομα αυτό παραπέμπει στο κίνημα που δημιούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουλ Μακρόν “En Marche” έχει φέρει έντονες εσωκομματικές συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη που μετέχουν στον νέο φορέα.

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι η διαρροή δεν αποκλείεται να έγινε επίτηδες - από την πλευρά της Ομπρέλας η οποία διαφωνεί με το όνομα να έχει κεντροαριστερό προσανατολισμό- προκειμένου να “καεί “ ως πρόταση.

Την ίδια ώρα, σε διάψευση πως το όνομα του νέου εγχειρήματος που θα δημιουργήσουν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Δίνοντας το στίγμα που θα έχει ο νέος φορέας, o Νάσος Ηλιούπολος είπε: «Θα έχει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα που θα δείχνει ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα».

Αυτό άλλωστε σημείωσε χτες και ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του, λέγοντας: «Αύριο θα παρουσιάσουμε την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο».


Επίσημη «πρώτη» για Χαρίτση την Τετάρτη

Η επίσημη ανακήρυξη αναμένεται να γίνει την Τετάρτη στην συζήτηση στην Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι και η πρώτη φορά που ο Αλέξης Χαρίτσης θα τοποθετηθεί ως πρόεδρος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η εμφάνιση αυτή θεωρείται ότι θα είναι και η πρόβα για την συζήτηση του Προϋπολογισμού όπου η νέα ομάδα επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της δίνοντας το αντιπολιτευτικό της στίγμα, αλλά και το περίγραμμα του πολιτικού της σχεδίου, όπως λένε «ένα συνεκτικό σχέδιο μιας προοδευτικής, οικολογικής, αριστερής εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα».


Η ονοματολογία

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει όλο το τελευταίο διάστημα είναι και το “Νέα Αριστερά” αν και γι αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος σε συνέντευξη του στο νέο όνομα ανέφερε ότι «θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα, σίγουρα έχει ένα συμβολισμό, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο. Σημασία δεν έχεις πώς σε λένε, αλλά τι λες. Αυτό είναι το μείζον. Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά. Φιλοδοξία μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Νιώθω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι πολιτικά άστεγοι. Θα δώσουμε την ταυτότητά μας, τις πολιτικές μας προτάσεις. Θέλουμε να ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό απουσιάζει από την πολιτική σκηνή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει επικοινωνία των «11» με άλλα στελέχη που παραμένουν ή έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ. Φίλης, Σκουρλέτης και Τζουμάκας, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με πολλά στελέχη και πολλά εξ αυτών θα στηρίξουν την νέα προσπάθεια που ξεκινά με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.


Αλέξης Χαρίτσης: Αν μας ενδιέφεραν οι καρέκλες, δεν θα παίρναμε το ρίσκο να φύγουμε

«Εμείς δεν φύγαμε για τις καρέκλες, μας προτάθηκαν και τις αρνηθήκαμε», επισήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης του ονόματος της ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συγκροτώντας νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, η νέα κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ως στόχο να ξαναφέρει ένα ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο που θα έχει πρόσημο στη δημόσια συζήτηση, που θα είναι αριστερό.

*Διαβάστε εδώ: Νάσος Ηλιόπουλος: Το όνομα του νέου εγχειρήματος των "11" δεν θα είναι "Αριστερά Μπροστά"

Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αλλά όχι η τοξικότητα και η χυδαιόττηα που εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα και είναι προσβλητικό για όλον τον χώρο της αριστεράς και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

«Εμείς δεν φύγαμε -όπως μας λένε- για τις καρέκλες ίσα ίσα μας προτάθηκαν καρέκλες και τις αρνηθήκαμε. Αν μας ενδιέφεραν οι καρέκλες, θα ήμασταν εκεί και δεν θα παίρναμε το ρίσκο να φύγουμε. Αυτό που θέλαμε και είχαμε συζητήσει είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα σαφές πολιτικό σχέδιο, που πάμε, τι θέλουμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και να δούμε πως θα συγκροτηθεί μια ομάδα που να μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτό το σχέδιο. Δυστυχώς τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Είδαμε επιλογές που οδήγησαν σε εκφυλισμό έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο και εμείς πήραμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Εξήγησε πως κ. Κασσελάκης έκανε τις επιλογές του σε σχέση με την κεντρική ηγετική ομάδα, την οποία ήθελε να έχει γύρω και η οποία εξέπεμψε και το σήμα του πως θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.

«Νομίζω ότι οι πολίτες κατανοούν ότι αυτή η ομάδα δεν είναι μια ομάδα που θα μπορούσε να σημειώσει, να οδηγήσει την Αριστέρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας», υπογράμμισε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς αν αυτή η τοξικότητα και η χυδαιότητα στην οποία αναφέρθηκε ανήκει στον κ. Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, ο ίδιος απάντησε πως «όποιος παρακολουθεί με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα τη δημόσια συζήτηση, αυτό συμπεραίνει».

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως η απόφαση να φύγουν ήταν επώδυνη και ότι σέβονται αυτούς που μένουν πίσω.

Συμπλήρωσε πως ο στόχος τους είναι διπλός. «Αφενός να διαμορφώσουμε μια αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που απουσιάζει στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή μια πειστική δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία να αντιπαρατίθεται ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι σε αυτήν και νομίζω πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη. Το δεύτερο είναι να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη, πειστική ριζοσπαστική και συνάμα ρεαλιστική πρόταση προς τον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος ανέφερε πως θα δώσουν την μάχη των ευρωεκλογών για να εδραιωθεί το νέο κόμμα και πως θα προχωρήσουν συντεταγμένα το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ή το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, ο ίδιος απάντησε πως «Θέλουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε».


Οι δημοσκοπήσεις

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά ο νέος πολιτικός φορέας μετρήθηκε δημοσκοπικά σε μέτρηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα διενεργήθηκε «Documento». Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έκανε η εταιρεία Realpolls ο νέος φορέας των “11”, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.

Στην συνολική πρόβλεψη η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,4% και ακολουθεί δεύτερος μετά από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%. Τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,8% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 10,8%, Ελληνική Λύση με 5,5%, Σπαρτιάτες με 3,4%, Νίκη με 3,2%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, ΜέΡΑ25 με 1,7% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,8%.


Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς μεγάλη αγωνία περιμένουν να ακούσουν το όνομα του νέου πολιτικού φορέα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού όπως επισημαίνουν η αγωνία τους εξαντλήθηκε την περίοδο που περίμεναν να δουν αν τελικά τα στελέχη που βρίσκονταν κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου θα αποχωρούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Για εμάς δεν έχει καμία σημασία το όνομα που θα επιλέξουν όσοι έφυγαν. Σημασία έχει ότι πήραν μία απόφαση που έκανε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ίδιους», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά τις συνεπείς που έχει η κίνηση των “11” βουλευτών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ολγα Γεροβασίλη αφού τόνισε την απογοήτευση της για τις αποχωρήσεις των συντρόφων της πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακάμψει, αν δώσει λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και μπορέσει να τους πείσει ότι η ζωή τους πραγματικά θα βελτιωθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση. Εκεί κρίνονται τα κόμματα, έξω στην κοινωνία. Με το να είσαι δίπλα στους πολίτες, να τους ακούς, να συνομιλείς μαζί τους, να βρίσκεις λύσεις και να προσπαθείς να τους πείσεις για τις προτάσεις σου. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη η αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε με έμφαση: «Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο Πρόεδρο. Πόσω δε μάλλον, όταν έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την εκλογή του. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα κόμματα μετά από μια αλλαγή ηγεσίας. Είναι λάθος να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα ή ακόμη χειρότερα να αμφισβητούμε τον νέο Πρόεδρο από την επομένη κιόλας ημέρα της εκλογής του. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν και όλα τα στελέχη του κόμματος με εμπειρία και γνώση, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι σε όλα. Πιστεύω στη δύναμη της συλλογικής δουλειάς και στα θετικά αποτελέσματα που η σύνθεση και η συνεργασία μπορούν να φέρουν στην πολιτική».


Οι ενδεχόμενες συνεργασίες στην Ευρωβουλή

Την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτείται υπό τον Αλέξη Χαρίτση προανήγγειλε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης στον ΑΝΤ1. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος δεν θα είναι ο μόνος πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που θα το πράξει.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος προσφάτως αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε για την αποχώρησή του: «Είμαι από τους συνιδρυτές του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια δύσκολη απόφαση η αποχώρησή μου. Ήταν απόφαση ευθύνης, καθώς αυτό το κόμμα με τη νέα ηγεσία απομακρύνεται από αυτό που γνωρίσαμε επί Τσίπρα. Θέλοντας να είμαι συνεπής με τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, θα στηρίξω το νέο χώρο των "11" και στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπήσω αυτό το χώρο».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η δεξαμενή των πρώην ευρωβουλευτών από την οποία θα προκύψει ο τουλάχιστον άλλος ένας ευρωβουλευτής που θα είναι μαζί του, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε τα ονόματα των Στέλιου Κούλογλου και Πέτρου Κόκκαλη, ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή λίγων ωρών μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν την Δευτέρα.

Σε ερώτηση για το εάν ο Πέτρος Κόκκαλης θα συμπορευτεί με τη νέα ομάδα σε συνέντευξή του ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Θα ήταν ένα πολύ καλό ενδεχόμενο να μπορέσουμε να κατέβουμε μαζί στις εκλογές. Υπάρχει επικοινωνία. Ο κ. Παπαδημούλης στηρίζει αυτή την προσπάθεια και το έχει πει πως δεν θα ξανακατέβει στην ευρωβουλή. Είναι η τελευταία του θητεία. Με τον κ. Κούλογλου δεν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία».