«Απόφαση του πρωθυπουργού ο χρόνος εκδήλωσης της πρωτοβουλίας του σχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και το ακριβές περιεχόμενο της ρύθμισης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι Εγώ» με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Νομίζω ότι όταν θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία θα έχουμε όλοι το χρόνο να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις πτυχές και τις λεπτομέρειες της. Εγώ έχω πει αυτά που έχω πει, νομίζω ότι είναι αρκετά επί του παρόντος τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση», συμπλήρωσε ο Μάκης Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες απάντησε πως η κατεύθυνση να περιορίσει τη φοροδιαφυγή είναι σωστή. Σημείωσε πως ο πυρήνας του νομοσχεδίου και η βασική του στόχευση είναι σωστή, ενώ είπε πως δεν μπορεί να υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που να δηλώνουν επί χρόνια μηδέν εισόδημα ή εισόδημα χαμηλότερο από του ανειδίκευτου εργάτη.

Τόνισε πως η συνάντηση Ερντογάν έρχεται σε συνέχεια της οικοδόμησης ενός οδικού χάρτη για αποκλιμάκωση των εντάσεων και κατευνασμού της επιθετικής ρητορικής.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός επικρατείας, κος Μάκη Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Έχει πει ο Πρωθυπουργός δύο φορές ότι ο χρόνος εκδηλώσεως της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, το ακριβές της περιεχόμενο δηλαδή ποια ζητήματα θα αντιμετωπίζει και με ποιο τρόπο αλλά και άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες της νομοθετικής πρωτοβουλίας αποτελούν δική του απόφαση. Το έχει πάρει πάνω του προσωπικά. Νομίζω ότι όταν θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία θα έχουμε όλοι το χρόνο να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις πτυχές και τις λεπτομέρειες της. Εγώ έχω πει αυτά που έχω πει, νομίζω ότι είναι αρκετά επί του παρόντος τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Είπα από την αρχή ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου και η βασική του στρατηγική στόχευση είναι σωστή. Είναι σωστή γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι επί σειρά ετών να δηλώνουν μηδέν εισόδημα. Και δεν μπορεί επίσης να υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι να δηλώνουν επί σειρά ετών ότι έχουν εισόδημα χαμηλότερο από αυτό του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως ειλικρινείς δηλώσεις και η κατεύθυνση που παίρνει η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, να περιορίσει την φοροδιαφυγή, είναι σωστή.

Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν

Η συνάντηση Ερντογάν έρχεται σε συνέχεια της οικοδόμησης ενός οδικού χάρτη που φτιάχτηκε στο Βίλνιους και λεει αποκλιμάκωση των εντάσεων. Έχει γίνει. Κατευνασμός της επιθετικής ρητορικής. Έχει γίνει. Προφανώς υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά και όπου οι δύο χώρες έχουν τη δική τους προσέγγιση και τη δική τους άποψη. Για να μπορέσουν κάποια στιγμή να συζητηθούν αυτά τα πράγματα προφανώς πρέπει να έχει οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, πρέπει να έχουν αποκλιμακωθεί όλες αυτές οι εντάσεις και οι πιέσεις γιατί αλλιώς κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει διάλογος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι καλό το timing της επίσκεψης Ερντογάν

Δεν υπάρχει ένα timing, υπάρχει ένας οδικός χάρτης άρα είναι μια διάρκεια. Με αυτή την έννοια το timing θα διαρκέσει πάρα πολύ. Δεν είναι ότι είναι μια συνάντηση, είναι μια συνάντηση που θα ακολουθηθεί από συναντήσεις διμερείς των υπουργών, η οποία θα ακολουθηθεί από συναντήσεις σε επίπεδο χαμηλότερων επιτελικών στελεχών των υπουργείων, η οποία θα ανοίξει ατζέντες επί μέρους όπως είναι η ατζέντα για τον τουρισμό, όπως είναι η ατζέντα για τις διασυνοριακές συναλλαγές, όπως είναι η ατζέντα για τη μετανάστευση. Αυτός είναι ένας δρόμος και στην προοπτική του κάποια χρονική στιγμή μπορεί να οδηγήσει στο να συζητηθούν τα πιο απαιτητικά και βαριά και δύσκολα θέματα αν όμως εχει χτιστεί ένα τέτοια κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και έχουν αρθεί μια σειρά από εμπόδια σε αυτή τη διαδρομή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χώρος δεξιότερα της ΝΔ

Η μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού είναι ότι εκείνο το οποίο κάνει είναι ότι με άξονα προγραμματικό, πολιτικό, με άξονα θέσεων διαμορφώνει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που καλύπτει τις ευαισθησίες και της Δεξιάς αλλά και του λεγόμενου Κέντρου δηλαδή αυτών που εγώ λεω των μετακινούμενων ψηφοφόρων. Το λεω αυτό διότι προφανώς στην ατζέντα της ΝΔ η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική είναι ψηλά, ο νόμος και η τάξη είναι ψηλά, η ατζέντα της οικονομικής ελευθερίας είναι ψηλά επομένως αυτά είναι ζητήματα τα οποία για τη Δεξιά είναι ζητήματα πάρα πολύ κεντρικά και κομβικά. Όπως και τα ζητήματα των διεθνών συμμαχιών, η αφοσίωση στην Ευρώπη, ο ευρωπαϊκός δρόμος όλα αυτά είναι ζητηματα πολύ κεντρικά στην πολιτική ατζέντα της Δεξιάς αυτό είναι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο και κανένα χώρο ώστε να εκδηλωθεί οτιδήποτε Δεξιά.