Στο νέο ελληνοτουρκικό ραντεβού κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, στρέφεται εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου. Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι οι προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο ακτές του Αιγαίου είναι διαρκείς εδώ και αρκετές ημέρες και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της ολιγόωρης παραμονής του Τούρκου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα. Από την ελληνική κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι οι προσδοκίες για το νέο τετ α τετ των δύο ανδρών -το τρίτο τους τελευταίους 6 μήνες ύστερα από αυτά στο Βίλνιους της Λιθουνίας και τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ-, δεν είναι υψηλές.

Πρόθεση της Άγκυρας να μη δυναμιτίσει το θετικό κλίμα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα από εταίρους και συμμάχους μας όσο και οι επίσημες τοποθετήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα προδίδουν την πρόθεση της Άγκυρας να μη δυναμιτίσει το θετικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δέκα μήνες στις ούτως ή άλλως «δύσκολες», όσο και εύθραυστες, ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν στην «Α» ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να αποτελέσει ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της πορείας εξομάλυνσης των διμερών μας σχέσεων, ώστε να «χτιστεί» η απαραίτητη εμπιστοσύνη, προκειμένου να αποπειραθούν οι δύο χώρες να μπουν στα βαθιά νερά της επίλυσης της μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν στην «Α» πως στην Αθήνα, και εν προκειμένω στη νέα συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται να «κλειδώσουν» τα επόμενα ορόσημα του «οδικού χάρτη», που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον να αποσαφηνιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο ραντεβού κορυφής ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, το κυριότερο, τι θα έχει μεσολαβήσει έως τότε, ιδίως στον άξονα των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν την «καυτή» πατάτα του πολιτικού διαλόγου και συνεπακόλουθα της οριοθέτησης των μεταξύ των δύο χωρών θαλάσσιων ζωνών. Στο επίπεδο της θετικής ατζέντας σημαντική πρόοδος καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, όπου, όπως καλά πληροφορημένη πηγή μεταδίδει, επίκειται η θεσμοποίηση κοινών δράσεων, οι οποίες, πάντως, είναι αλήθεια ότι έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες έως και τα μέσα Οκτωβρίου μεταναστευτικές ροές. Μένει να αποσαφηνιστεί σε ποιους άλλους τομείς θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες με τα πεδία της Πολιτικής Προστασίας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, του εμπορίου και των υποδομών να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες.

Επιστολική ψήφος: Ιστορική μεταρρύθμιση

Στην καθιερωμένη πλέον ανασκόπηση του εβδομαδιαίου κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου, που ανακοινώθηκε. «Με την επιστολική ψήφο απλοποιούμε την εκλογική διαδικασία, επιτρέποντας έτσι να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Πρόκειται για μία ιστορική, πολιτική μεταρρύθμιση, μια δημοκρατική και κοινωνική κατάκτηση, που μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη και απαντάει στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ενώ επέμεινε για την καθημερινή μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας στο ράφι. «Το πρόγραμμα “Μόνιμη Μείωση Τιμών” πηγαίνει καλά. Μεσοσταθμικά, η μείωση στα 1.277 προϊόντα αγγίζει το 6,5%! Η συντριπτική πλειονότητα (9 στα 10) είναι επώνυμα προϊόντα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια και βεβαίως όταν διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα πέφτουν αυστηρά πρόστιμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»