Το αποκαλυπτήρια της «Νέας Αριστεράς» έκανε ο επικεφαλής της κίνησης Αλέξης Χαρίτσης και οι βουλευτές Νάσος Ηλιόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου που πήραν το λόγο. Η τελευταία εισερχόμενη στο Σεράφειο που ήταν κατάμεστο από πρώην στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε ένα ηχηρό χειροκρότημα. Και οι τέσσερις ομιλητές δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους, αλλά και τη δυσκολία που είχε η απόφαση που έλαβαν για να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δημιουργείται κάτι καινούργια και ελπιδοφόρο», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι στο εγχείρημα μετέχουν δοκιμασμένα στελέχη της Αριστεράς. Δήλωσε περήφανος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η έξοδος από τα μνημόνια, η κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα με φόντο τις εξελίξεις στην Αριστερά: Η πολυδιάσπαση ανοίγει τον δρόμο στις συντηρητικές δυνάμεις

«Στεκόμαστε όμως και αυτοκριτικά σε σχέση με όσα ανεχτήκαμε και πλήγωσαν τον κόσμο της αριστεράς», υπογράμμισε με νόημα. Σε σχέση με τον νέο φορέα υποστήριξε πως δεν είναι κάτι  νοσταλγικό ούτε θέλουν τα στελέχη της κίνησης να πάνε πίσω το ρολόι του χρόνου. «Θέλουμε μια νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά», υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε τον σοσιαλισμό του 21ού αιώνα».

Διαβάστε ακόμα: Κασσελάκης στον Alpha: Εκλέχθηκα για την ανθρωπιά μου και για να σπάσω αβγά - Στόχος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε μπροστά σε κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο. Και αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη: να σταθούμε αντάξιοι της προσδοκίας χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν το εγχείρημά μας για μια αριστερά της εποχής μας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ τόνισε πως «δεν ξεκινάει κανείς από το μηδέν», αφού καθένας από τα μέλη της νέας ΚΟ «δοκιμάστηκε» στο «μεγάλο σταθμό της ιστορίας: την αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας».

Εξέφρασε μάλιστα την «περηφάνια» τους για τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την έξοδο από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ωστόσο και ότι στέκονται «αυτοκριτικά» απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαν, σε αυτά που δεν πετύχαν.

«Θέλουμε κάτι νέο. Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια», υπογράμμισε.  Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης παραδέχτηκε πως «ο προοδευτικός χώρος συνολικά, βιώνει μια στρατηγική κρίση», η οποία εκφράστηκε «μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τονίζοντας την ανάγκη να προτάξουν «ένα συνολικό, φιλόδοξο, σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα».

Αναφερόμενος στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως « η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση », « αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».

Εξάλλου, σχολίασε πως «η ιστορική απαξίωση» από την οποία κινδυνεύει η Αριστερά, οδηγεί σε μια « ρωτοφανή κατάσταση» ότι «η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της, προωθώντας ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό».

Ο Αλ. Χαρίτσης ανακοίνωσε επίσης πως η «Νέα Αριστερά» θα δώσει τη «μεγάλη μάχη» των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, στοχεύοντας σε μία σύγκρουση με τη «Νέα Δεξιά» και με «προοδευτικές ιδέες» θα μεταφράζονται σε «πράξεις». «Για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για ασφάλεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, για τη δυνατότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τη δημογραφική πρόκληση, την ερήμωση της υπαίθρου, τις προκλήσεις μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας», ανέφερε, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής τους πρότασης και την κλιματική κρίση.

«Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης μας οδηγεί στην καταστροφή. Σε καμένες εκτάσεις, σε πλημμυρισμένες περιοχές, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των καλλιεργειών. Αλλά και στην αύξηση των ανισοτήτων. Και είναι δική μας ευθύνη να βάλουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος θα είναι μια «αριστερά στην κυβέρνηση». «Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής», υπογράμμισε ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες».
Σήμερα δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα . «Σήμερα ξεκινάμε, με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών», συμπλήρωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «σήμερα κάτι νέο γεννιέται, μέσα από τη συνάντηση των πιο δυναμικών, ανήσυχων και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας». «Προχωράμε λοιπόν μπροστά με τη Νέα Αριστερά », κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
 
Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η Ε. Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως στόχος της νέας ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς», ενώ ο Ν. Ηλιόπουλος είπε πως η «φιλοδοξία» του νέου εγχειρήματος είναι να δώσει «μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ» και «να μιλήσει με όρους ευθύνης για τις θετικές αλλαγές που σήμερα χρειάζεται η κοινωνία».
«Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει, να οργανωθεί, να πάρει πρωτοβουλίες», τόνισε ο Ε. Τσακαλώτος.

Το παρών εκτός των βουλευτών, έδωσαν οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Σταθάκης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος, Κώστας Πουλάκης, Αννέτα Καββαδία, Κώστας Φωτάκης, Ανδρέας Νεφελούδης, Νίκος Συρμαλένιος, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Μπίστης, Παύλος Κλαυδιανός, Νάντια Σουμπασάκη, Μιχάλης Σαμπτακάκης, Πέτρος Καλκανδής, Πάνος Λάμπρου, Μάκης Μπαλαούρας, Στέλλα Αλφιέρη, Στέφανος Μπαγεώργος, Βασίλης Πριμικήρης, Ρήγας Αξελός, Αριστείδης Μπαλτάς.

Δείτε φωτογραφίες:

Nea_Aristera_Anakoinseis_KO4
Nea_Aristera_Anakoinseis_KO1
Nea_Aristera_Anakoinseis_KO2
Nea_Aristera_Anakoinseis_KO3
Nea_Aristera_Anakoinseis_KO5
Nea_Aristera_Anakoinseis_KO6Ενδιαφέρον έχει, τέλος, και η παρουσία του πρώην ευρωβουλευτή των πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, ο οποίος προτείνει τη συνεργασία αριστερών και οικολογικών δυνάμεων.

Η εκδήλωση είχε έντονο άρωμα του «παλιού Συνασπισμού», καθώς έβλεπε κανείς στελέχη και μέλη από την ιστορική διαδρομή του κόμματος. Αυτό που, ωστόσο, απουσίαζε από την παρουσίαση της νέας κίνησης είναι οι νεότερες ηλικίες, παρότι το μεγαλύτερο κομμάτι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχει αποχωρήσει από το κόμμα και ακολουθεί την «Νέα Αριστερά».

Δείτε φωτογραφίες:

Anakoinoseis_KO_11_20
Anakoinoseis_KO_11_19
Anakoinoseis_KO_11_18
Anakoinoseis_KO_11_17
Anakoinoseis_KO_11_16
Anakoinoseis_KO_11_15
Anakoinoseis_KO_11_14
Anakoinoseis_KO_11_13
Anakoinoseis_KO_11_12
Anakoinoseis_KO_11_11
Anakoinoseis_KO_11_10
Anakoinoseis_KO_11_9
Anakoinoseis_KO_11_8
Anakoinoseis_KO_11_7
Anakoinoseis_KO_11_6
Anakoinoseis_KO_11_5
Anakoinoseis_KO_11_4
Anakoinoseis_KO_11_3
Anakoinoseis_KO_11_2
Anakoinoseis_KO_11_1