Στη Νέα Υόρκη και στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της J.P. Morgan, στις 24 Ιανουαρίου, θα δώσει το επόµενο ραντεβού µε τους επενδυτές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το επιτυχηµένο roadshow που διοργάνωσαν η Morgan Stanley και το ελληνικό Χρηµατιστήριο στις 27 και 28 Νοεµβρίου στο Λονδίνο, η εκστρατεία της παρουσίασης του νέου προσώπου της Ελλάδας και της προσέλκυσης επενδυτών συνεχίζεται, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «παίρνει» επάνω του την προβολή της χώρας µας, µιλώντας ο ίδιος στους επενδυτές τη γλώσσα των αγορών.


Η επενδυτική βαθμίδα και οι επενδυτές

Μετά την επενδυτική βαθµίδα, η εµπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονοµία έχει αποκατασταθεί και οι επενδυτές έχουν δείξει εµπράκτως το ισχυρό ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, µε τρανταχτό παράδειγµα την υπερκάλυψη πάνω από οκτώ φορές στο placement της Εθνικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπως και αυτή του επικεφαλής οικονοµικού του συµβούλου, Αλέξη Πατέλη, καθώς και της αφρόκρεµας των επιχειρηµατιών από 37 εισηγµένες εταιρείες στο ελληνικό Χρηµατιστήριο, έτυχαν πολύ θερµής υποδοχής από τους επενδυτές. Α∆ΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, ΕΥ∆ΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ TEPNA, ΟΠΑΠ, OTE, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, MYTILINEOS, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ∆ΕΗ, Σαράντης, TEPNA Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο παρουσιάστηκαν σε κορυφαίους ξένους επενδυτές, µεταξύ των οποίων οι Blackrock, Norges, Fidelity, Allianz/Pimco, Capital, Pictet Asset Management, Sumitomo Mitsui Trust, Wellington, Fiera, GIC, RWC κ.ά. Τα τετ α τετ ραντεβού ήταν δεκάδες, ειδικά στις τράπεζες και στις εταιρείες ενέργειας, ενώ το ενδιαφέρον αφορούσε πλέον και εταιρείες µεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σε όλες τις επαφές ήταν διάχυτο το κλίµα εµπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, χωρίς καµία αµφιβολία στους επενδυτές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.


Η επανένταξη του ελληνικού Χρηµατιστηρίου στις αναπτυγµένες αγορές

Οπως ανέφεραν τραπεζίτες και επιχειρηµατίες που συµµετείχαν στο roadshow της Morgan Stanley, δεν υπάρχει πια η δυσπιστία που κάποτε χαρακτήριζε τα roadshows ούτε ο φόβος ότι η ελληνική οικονοµία θα καταρρεύσει µε το πρώτο πρόβληµα στην παγκόσµια ή στην ευρωπαϊκή οικονοµία. Η εµπιστοσύνη εµπεδώθηκε µε την εκλογική νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας για δεύτερη θητεία και µάλιστα µε ποσοστό 40%, ορόσηµο που «απελευθέρωσε» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας για τη χώρα, ύστερα από 13 χρόνια στο περιθώριο. Εχοντας επιτύχει το πολυπόθητο investment grade, ο νέος στόχος που θέτει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επανένταξη του ελληνικού Χρηµατιστηρίου στις αναπτυγµένες αγορές.

Αυτή η αναβάθµιση προσδοκάται ότι θα ανακοινωθεί το 2024, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται κορυφαίες συναλλαγές από τις αρχές του επόµενου έτους, όπως η είσοδος του Αερολιµένα Αθηνών στο Χ.Α. και η συνέχεια της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. «Εχουµε ισχυρή εντολή για µεταρρυθµίσεις και σκοπεύουµε να προχωρήσουµε µε µια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουµε ότι η πρόοδος που έχουµε σηµειώσει θα συνεχιστεί. Είµαι ευτυχής που βλέπω ότι το ενδιαφέρον για όσα συµβαίνουν στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται και ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει σηµαντικά ξένα κεφάλαια και κεφάλαια που ενδιαφέρονται να γίνουν µέρος της επιτυχίας µας», είπε χαρακτηριστικά στους επενδυτές στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε στην επενδυτική κοινότητα ισχυρό µήνυµα συνέχειας και συνέπειας στην υλοποίηση της κυβερνητικής µεταρρυθµιστικής ατζέντας, σπεύδοντας να προλάβει κάθε πιθανή ανησυχία για εφησυχασµό.


Τα μηνύματα Μητσοτάκη

«Θα έλεγε κανείς ότι έπειτα από µια ηχηρή πολιτική νίκη θα µπορούσαµε να κάνουµε ένα “διάλειµµα”. Αυτό θα ήταν µεγάλο λάθος. Εχω καταστήσει επίσης πολύ σαφές στην οµάδα µου ότι δεν θα ανεχθώ καµία αλαζονεία ή αντίληψη πολιτικής υπεροχής, απλώς και µόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Η µεγαλύτερη αντιπολίτευση για εµάς είναι τα πραγµατικά προβλήµατα της καθηµερινότητας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας το µήνυµά του και εντός Ελλάδας.

Επανέλαβε στους επενδυτές ότι η δηµοσιονοµική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης («πρέπει να πετυχαίνουµε πρωτογενή πλεονάσµατα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, θα το πετύχουµε, γιατί έχουµε ιστορικό υπέρβασης των στόχων µας και θα συνεχίσουµε να το κάνουµε στο µέλλον», είπε χαρακτηριστικά) και ότι πρώτη πρόκληση είναι το πώς θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθµοί ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης φιλικής προς τους επενδυτές, βιώσιµης, που θα αξιοποιεί τις τεχνολογικές προκλήσεις και θα είναι κοινωνικά δίκαιη. Το πιο σηµαντικό µήνυµα ωστόσο, όπως το αξιολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθυνόµενος στους ξένους επενδυτές, είναι η δέσµευση της κυβέρνησης να προωθήσει όλες τις δύσκολες και αναγκαίες µεταρρυθµίσεις που πρέπει να εφαρµοστούν, ακόµη και αν αυτές εκλαµβάνονται από ορισµένους ως πολιτικά επώδυνες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, στους επενδυτές ότι πολλές οικονοµικές ευκαιρίες αναδύονται λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, ενώ έθεσε έναν βασικό δείκτη, βάσει του οποίου θα κρίνει τον βαθµό επιτυχίας στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, την αύξηση των πραγµατικών µισθών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής